Reklama
Na czym polega dieta jogurtowa?
Dieta jogurtowa tak, jak większość popularnych diet ma na celu redukcję zbędnych kilogramów.
Zasady diety jogurtowej są proste – do każdego posiłku należy zjeść jogurt. W wersji diety nabiałowo-jogurtowej może to być także kefir lub maślanka.
Twórcy diety uważają, że zawarte w jogurcie probiotyki korzystnie wpływają na skład mikroflory jelitowej, jednocześnie usprawniając pasaż jelitowy. Dlatego też należy pamiętać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów.
Kolejną zasadą diety jest eliminacja przetworzonych produktów i bazowanie na świeżych warzywach i owocach. W jadłospisie mogą znaleźć się także jaja, chude mięsa, ryby i produkty zbożowe w niewielkich ilościach.
W ciągu doby zalecane jest spożywanie trzech głównych posiłków oraz dwóch małych, zdrowych przekąsek.
Popularne są dwa warianty tej diety - dieta jogurtowa 3 lub 14 dniowa. Niektórzy decydują się na większe restrykcje i stosują dietę jogurtowo-owocową lub jogurtowo-warzywną, eliminując całkowicie pozostałe grupy produktów.
Reklama
Efekty i opinie dietetyków o diecie jogurtowej
Efekty diety jogurtowej zależą od tego, jaki jej wariant jest stosowany. W podstawowej wersji, która jest najmniej restrykcyjna, ten sposób odżywania powoduje najmniej konsekwencji.
Opinie dietetyków o diecie jogurtowej nie są zbyt pochlebne tak, jak w przypadku innych diet eliminacyjnych. Plusem jest włączanie do diety warzyw, owoców oraz jogurtów naturalnych czy ograniczenie żywności przetworzonej.
Jednak zmniejszenie ilości spożywanych produktów zbożowych, tłustych ryb morskich, nasion, pestek i oliwy nie jest zdrowym posunięciem. Zwiększa to ryzyko niedostarczenia odpowiedniej ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, magnezu, cynku czy żelaza.
Ponadto, ze względu na monotonie posiłków, ilość spożywanych kilokalorii może być zdecydowanie zbyt niska.
Czy dieta jogurtowa jest skuteczna? Efekty podczas stosowania restrykcyjnego sposobu żywienia, a także eliminacji większości węglowodanów mogą przyjść bardzo szybko.
Po 2 tygodniach stosowania diety jogurtowej ubytek masy ciała na wadze może wynieść nawet 3- 5 kg w zależności od wyjściowej masy ciała. Jednak związany on będzie głównie z utratą wody, a nie tkanki tłuszczowej.
Dla kogo dieta jogurtowa, a kto powinien jej unikać?
Dieta jogurtowa nie jest dedykowana osobom:
- z alergią na białko mleka,
- z ciężkimi nietolerancjami laktozy,
- zmagającym się z chorobami wymagającymi ograniczenie białka (np. choroby nerek).
Każde zastosowanie diety eliminacyjnej bądź wybiórczej powinno być skonsultowane z lekarzem.
Ten sposób odżywania może natomiast przynieść korzyści osobom borykającym się z zaparciami z uwagi na sporą zawartość błonnika i bakterii probiotycznych.
Odchudzająca dieta jogurtowa to dobry pomysł na zdrową redukcję nadmiernych kilogramów.
Warto jednak pamiętać o jej różnorodności, by nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych i zbyt niskiej kaloryczności diety.
Reklama
Jadłospis diety jogurtowej
Jakie jogurty spożywać na diecie jogurtowej? Podstawą powinien być naturalny nabiał bez dodatku cukru, barwników, konserwantów i substancji zagęszczających.
Na jego bazie można stworzyć owocowy jogurt. Wystarczy jedynie dodać świeże lub mrożone owoce.
W jadłospisie jest miejsce również na inne produkty, ale kluczem jest to, aby w każdym z nich był dodatek fermentowanego nabiału np. kefiru czy jogurtu.
Śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, kiwi i migdałami
II Śniadanie: twarożek z ziołami (twaróg + jogurt) z pieczywem żytnim
Obiad: makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, brokułami i sosem na bazie jogurtu naturalnego
Podwieczorek: jogurt naturalny z gruszką i siemieniem lnianym
Kolacja: kanapki (chleb/ bułka graham) z szynką, sałatą i pomidorem; Jogurt naturalny z przyprawami (oregano, papryka wędzona)
Reklama
Przepisy na dania diety jogurtowej
Dieta jogurtowa może bazować na przeróżnych przepisach. Ograniczenie tkwi jedynie w wyobraźni osoby stosującej ten sposób odżywiania.
Mleko i fermentowane produkty mleczne, a w szczególności jogurty to produkty bardzo uniwersalne i dobrze komponujące się w posiłkami, zatem z łatwością można je włączyć do swojego jadłospisu.
Koktajl z jabłkiem, płatkami owsianymi i orzechami nerkowca
Składniki:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu – ¾ szklanki (199 g),
- jabłko – ½ sztuki (113 g),
- kiwi - 1 sztuka (68 g),
- płatki owsiane górskie - 1 łyżka (10 g),
- orzechy nerkowca - 4 sztuki (4 g).
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Jogurt z gruszką i nasionami słonecznika
Składniki:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu – ½ szklanki (133 g),
- gruszka - 1 sztuka (255 g),
- słonecznik łuskany, nasiona - 2 łyżeczki (6 g).
Sposób przygotowania:
- Owoc umyj i pokrój.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała nie trzeba od razu szukać wymyślnych diet eliminujących grupy produktów. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych planów żywieniowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Stosując gotowe jadłospisy można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie wielkości porcji są odpowiednie do celu. Ponadto aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.
Artykuł zawiera lokowanie produktów