Reklama
Na czym polega dieta kefirowa?
Dieta kefirowa należy do krótkotrwałych, restrykcyjnych form odżywiania, których celem jest wspomaganie procesów odchudzania i pobudzanie perystaltyki jelit. Ten sposób żywienia określa się czasem także monoskładnikowym, ponieważ bazuje on zasadniczo na posiłkach skomponowanych na bazie kefiru i produktów do niego podobnych, w tym zsiadłego mleka, maślanki, jogurtu naturalnego.
Zatem, jak każda monodieta nie dostarcza we właściwych proporcjach niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych - nadaje się więc tylko do bardzo krótkiego stosowania, np. 2-3 dni. W dalszej perspektywie wiązałaby się z niedoborami pokarmowymi, a także stałaby się na tyle monotonna, że trudno byłoby w niej wytrwać.
Niektórzy jednak decydują się na to, by opierać na niej swoje żywienie np. przez 10-14 dni - w takim przypadku kefir stanowi istotną bazę wielu dań, ale w jadłospisie nie brakuje wówczas węglowodanów, np. w formie ziemniaków, a także innych warzyw oraz owoców czy orzechów albo mięsa.
Z tego względu dietę kefirową lepiej postrzegać nie w kategoriach sposobu odżywiania, ale raczej kuracji oczyszczającej. Sięganie po taki model żywienia pozwoli na pozbycie się toksyn z organizmu, jednocześnie przy założeniu, że cały proces potrwa najwyżej kilka dni. Dodatkowo kefir jest niskokaloryczny - 1 litr tego napoju dostarcza około 500 kcal - tak więc nawet picie 3 litrów kefiru dziennie nie spowoduje nadwyżki kalorycznej, a raczej sprawi, że w dalszym ciągu konkretna osoba będzie raczej na deficycie kalorycznym.
Reklama
Na ile dni dieta kefirowa?
Wyróżnia się kilka metod na odchudzanie kefirem. Pierwsza z nich sugeruje, by kuracja trwała 5 dni, w trakcie których trzeba stopniowo zastępować tradycyjne posiłki kefirem. Pierwszego dnia należy sięgnąć po chudy twaróg, a przez następne dwa dni pić kefir w takiej ilości, by zaspokoić głód. Jednocześnie już czwartego dnia trzeba stopniowo włączać inne produkty - dobrze, by były to gotowane i surowe warzywa. Piątego dnia można sięgnąć po gotowane mięso, a kefir zastąpić wodą. Co istotne, włączanie kalorii powinno następować stopniowo, by nie doprowadzić do efektu jo-jo.
Kolejnym rozwiązaniem jest włączenie do codziennego jadłospisu dań opartych na kefirze lub podanych z kefirem, np. ziemniaki z dodatkiem kefiru.
Oczywiście, według potrzeb można odpowiednio skracać i wydłużać okres diety. Taki plan żywienia może funkcjonować zarówno jeden, jak i 3, 7, 10 czy 14 dni. Jednocześnie należy pamiętać, że zbytnie przedłużanie stosowania diety może doprowadzić do niekorzystnych skutków ubocznych. Dlatego też decydowanie się np. na 30 dni wyzwania może spowodować przede wszystkim niedobory składników odżywczych i w konsekwencji pogorszenie samopoczucia i stanu zdrowia.
Jadłospis w diecie kefirowej
Jednodniowa dieta kefirowa bazuje na zastępowaniu innych pokarmów kefirem. Jeżeli konkretna osoba zdecyduje się na jej kontynuowanie, to w ramach oczyszczającej diety trzydniowej oprócz pierwszego dnia opartego na kefirze w kolejnych dniach powinna urozmaicać menu. Oto jak może wyglądać przykładowy jadłospis np.:
- 1 dzień - każdy posiłek stanowi kefir;
- 2 dzień - 1 posiłek: szklanka kefiru, 2 posiłek: sałatka z pomidorem i szklanka kefiru, 3 posiłek: 2 jabłka i kefir;
- 3 dzień - 1 posiłek: koktajl na bazie kefiru, np. z kiwi albo bananem, 2 posiłek: zupa krem na bazie kefiru, np. z pomidora albo cukinii, 3 posiłek: sałatka z owocami, a do tego szklanka kefiru.
Chcąc rozszerzać żywienie o kefir na kolejne dni, należy pamiętać, że dieta powinna być bardziej urozmaicona. 7-dniowy, 10-dniowy czy 14-dniowy jadłospis oprócz tego składnika powinien uwzględniać także:
- warzywa,
- owoce,
- orzechy,
- jajka,
- różne rodzaje kasz.
Smacznymi rozwiązaniami, które warto wdrożyć jest m.in. przygotowywanie w ramach:
- śniadań: owsianki na kefirze z dodatkiem owoców czy orzechów, pestek dyni, koktajli z dodatkiem owoców lub warzyw (np. jarmużu, szpinaku, truskawek), omletów;
- obiadów: zup krem, np. z brokułów, cukinii, sałatek z pomidora i rzodkiewki, leczo warzywnych ze szklanką kefiru, gotowanych lub pieczonych ziemniaków z dodatkiem kefiru, gołąbków z kaszą jaglaną, risotto;
- kolacji: sufletów, budyniów na kefirze, koktajli.
W czasie stosowania diety nie można zapominać również o nawadnianiu organizmu - sprawdzą się tu m.in. woda i zielona herbata.
Reklama
Przykładowe przepisy w diecie kefirowej
Z powyższych informacji można wywnioskować, że w zasadzie istnieją dwa warianty wskazanej diety. Pierwszy model żywienia jest bardzo krótkotrwały i trwa maksymalnie 3-5 dni - jedzenie jest oparte w dużej mierze na kefirze. Z kolei dłuższe, np. 7-14-dniowe diety, to połączenie kefiru wzbogaconego o niskokaloryczne posiłki składające się z innych składników odżywczych.
Przygotowanie dań z kefirem nie powinno stanowić wyzwania. Oto kilka propozycji:
Koktajl z kefiru, jarmużu, banana i kiwi + orzechy, migdały
Chcąc zrobić koktajl, wystarczy umieścić w blenderze 150-200 ml kefiru, garść jarmużu, pokrojonego, obranego banana i pokrojone, obrane kiwi. Porcję owoców można dostosowywać do własnych potrzeb. Jeżeli napój wydaje się zbyt gęsty, warto dolać do niego odrobinę wody i zblendować. Uzupełnieniem takiego posiłku może być garść migdałów albo wybranych orzechów.
Chłodnik na bazie kefiru z dodatkiem rzodkiewki i ogórka
Na początek należy schłodzić kefir, następnie pokroić na kawałki rzodkiewkę oraz ogórka. Dodać pokrojone zioła, tj. koper oraz szczypiorek, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, a potem ponownie schłodzić w lodówce. Całość można uzupełnić o porcję ziemniaków albo ugotowane jajko.
Reklama
Efekty na diecie kefirowej
Z uwagi na to, że kefir jest produktem niskokalorycznym, osoby będące na wskazanej diecie szybko zauważą spadek masy ciała - takie efekty można zauważyć już po tygodniu. Utrata kilogramów wiązać się będzie jednak przede wszystkim z pozbyciem się wody i treści jelitowej. Nieumiejętne “wyjście z diety” i powrót do nawyków związanych ze zjadaniem dużej ilości kalorii może przyczynić się do efektu jo-jo.
Znacznie istotniejsze jest zadbanie o wprowadzenie prozdrowotnych nawyków i szybkie rozszerzenie diety o inne cenne produkty. Pomimo tego, że efekt może być szybki, to jednak nie jest to metoda najzdrowsza na zrzucanie wagi. Warto wskazać tu, ile można schudnąć na diecie kefirowej.
W ciągu tygodnia taki sposób żywienia pozwoli na pozbycie się od 1 do 3 kg. Ta wartość uzależniona jest od dziennego bilansu energetycznego. Dieta kefirowa to z drugiej strony szansa dla osób zdrowych na dostarczenie cennych probiotyków oraz pozbycie się wzdęć.
Choć w kefirze, maślance czy jogurcie niektórzy dopatrują się metody na szybkie odchudzanie i pozbycie nadprogramowych centymetrów w obwodzie brzucha, to jednak trzeba mieć świadomość, że efekt płaskiego brzucha, wynikający z działania bakterii probiotycznych, mający związek z poprawą perystaltyki jelit, nie sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białka mleka - w takich przypadkach dieta kefirowa może doprowadzić do efektu odwrotnego, tj. pojawienia się wzdęć.
Nie bez znaczenia jest też ogólne samopoczucie, które może odczuwać osoba będąca na takiej diecie - początkowo zwykle pojawia się osłabienie, skurcze mięśni, bóle głowy oraz problemy ze snem. To wszystko stanowi pokłosie wprowadzonej restrykcyjnej diety.
Aby zminimalizować ryzyko negatywnego wpływu tego sposobu odżywiania na organizm, a wydobyć to, co może przynieść korzyści, trzeba przede wszystkim pamiętać, że to dieta krótkoterminowa. Nie nadaje się więc do stosowania w dłuższej perspektywie.
Po pierwsze opiera się głównie na jednym rodzaju produktów, tj. nabiałowych, co przekłada się na to, że nie jest dietą zbilansowaną, a więc nie dostarcza odpowiedniej ilości wszystkich składników pokarmowych - białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin czy płynów. Tymczasem wszystkie one są niezbędne, by organizm dobrze funkcjonował. Innymi słowy, długotrwałe przebywanie na takiej diecie, pomimo cennych wartości odżywczych kefiru, może doprowadzić do niedoborów pokarmowych.
Ponadto, nie jest to dieta polecana osobom, które chorują na choroby układu pokarmowego, krążenia czy nerek. Każdorazowo pacjenci z tego typu problemami powinni najpierw skonsultować chęć przejścia na taki typ odżywiania ze specjalistą, tj. dietetykiem albo lekarzem.