Reklama
Na czym polega dieta kefirowa? Zasady
Dieta kefirowa to jedna z monodiet - diety opartej na jednym produkcie bądź grupie produktów. Na czym polega? Jak nazwa wskazuje, bazuje ona na spożywaniu kefiru i produktów podobnych do niego (np. maślanka, zsiadłe mleko, chudy twaróg, jogurt naturalny). Na przestrzeni lat powstało wiele wariantów diety kefirowej, różniących się od siebie produktami uzupełniającymi i czasem trwania.
Główną zasadą diety kefirowej jest przestrzeganie rekomendowanej długości jej stosowania. Długotrwałe bycie na takiej diecie, mimo cennych wartości kefiru, może doprowadzić do niedoborów pokarmowych. By uniknąć pogorszenia stanu zdrowia nie powinna być stosowana dłużej niż kilka dni i powtarzana zbyt często.
Warto również pamiętać, że nie jest to dieta zalecana osobom zmagającym się z chorobami nerek, układu krążenia czy układu pokarmowego. Wprowadzenie diety kefirowej należy skonsultować z lekarzem bądź dietetykiem.
Reklama
Jak długo stosować dietę kefirową?
Dieta kefirowa powinna trwać zaledwie kilka, najlepiej 2-3 dni. Najbardziej popularny jednak jest plan 5-7 dniowy. Dłużej stosowane diety kefirowe np. 14 i 30-dniowe wyzwania mogą prowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych, osłabienia organizmu i pogorszenia stanu zdrowia.
Wraz z długością trwania planu diety kefirowej, asortyment włączanych produktów powinien być rozszerzany. Dieta jednodniowa mogłaby opierać się tylko i wyłącznie na kefirze, ale już 3-dniowa powinna dostarczać również węglowodanów np. w postaci warzyw i owoców. Wraz z długością trwania warto dodać do planu również chude mięso.
Efekty diety kefirowej
Kefir jest produktem niskokalorycznym (około 35-50 kcal / 100 g - w zależności od zawartości tłuszczu w produkcie), dlatego też stosowanie tej diety dostarcza niewiele kalorii, zwykle uniemożliwiając realizację podstawowego zapotrzebowania kalorycznego organizmu.
Osoby stosujące plan będą w dużym deficycie kalorycznym, co spowoduje szybki spadek masy ciała. Efekty zauważymy już po tygodniu, ale będzie to głównie utrata wody i treści jelitowej.
Nieumiejętne stosowanie i zakończenie opisywanej diety może prowadzić również do efektu jo-jo. Nie warto jej jednak wydłużać w czasie. Istotna jest zmiana nawyków na prozdrowotne i w miarę szybkie rozszerzanie diety o inne niskokaloryczne produkty.
Dieta kefirowa w wielu przypadkach może przynieść efekt płaskiego brzucha, z uwagi na poprawę perystaltyki jelit, dzięki zawartym w kefirze bakteriom probiotycznym. Jednak w przypadku nietolerancji laktozy czy alergii na białka mleka, może przynieść odwrotny efekt w postaci wzdęć.
Rezultat uzyskanej redukcji kilogramów na diecie kefirowej może być spektakularny, ale nie jest to najlepsza i najbezpieczniejsza metoda pozbywania się nadmiernej masy ciała.
Reklama
Opinie na temat diety kefirowej
Na próżno szukać opinii specjalistów na temat bezpieczeństwa stosowania diety kefirowej i jej efektów. Jak każda monodieta stosowana przez długi czas, powoduje niedostateczne dostarczanie składników odżywczych, mineralnych oraz witamin. Kefirowa dieta jest planem restrykcyjnym, dlatego nie cieszy się dobrymi opiniami. Wadą jest również to, że trudno w niej wytrwać.
Zdecydowanie lepszym posunięciem byłoby według wielu specjalistów wprowadzenie do zbilansowanej diety redukcyjnej kefiru, co miałoby pozytywny wpływ na tempo odchudzania oraz poprawę kondycji organizmu.
Warto również pamiętać, że diecie powinna towarzyszyć aktywność fizyczna, dla wsparcia pozbywania się kilogramów i uniknięcia efektu jojo. Przy diecie kefirowej, która dostarcza tak niską kaloryczność, ćwiczenia mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Reklama
Dieta kefirowa - przykładowy jadłospis
Jadłospis diety kefirowej zależy od wybranego wariantu planu i długości jego trwania. Menu jest stosunkowo monotonne, co utrudnia trzymanie się założonego planu. Jadłospis na bardzo restrykcyjnej jej wersji może zakładać wypijanie 5 x dziennie 300 ml 2,5% kefiru.
W 10 i 14 dniowych jadłospisach oprócz kefiru powinny się jednak pojawiać również ryby i chude mięso, czy warzywa i produkty zbożowe. Zdecydowanie lepszym pomysłem byłoby wzbogacenie zbilansowanej diety w przepisy na bazie kefiru np.:
Koktajl owoce leśne
Składniki:
- jagody świeże/mrożone) - 50 g,
- truskawki świeże/mrożone - 100 g,
- kefir 1,5% tł. - 250 g,
- miód naturalny - 1 łyżka,
- płatki owsiane - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Jagody umyj.
2. Owoce wrzuć do blendera lub miksera.
3. Wlej kefir, dodaj miód i zmiksuj.
4. Dodaj płatki owsiane przed podaniem aby koktajl nie zgęstniał.
Sos kefirowy z koperkiem
Składniki:
- kefir 1,5% tł. - 250 g,
- koperek świeży - 1 pęczek,
- sól morska - szczypta,
- pieprz czarny - 2 szczypty,
- czosnek - 1 ząbek.
Sposób wykonania:
1. Koperek umyj i drobno posiekać.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Wszystko umieść w naczyniu i wymieszaj widelcem.
4. Podawaj schłodzony, doskonale nadaje się do pokrojonych słupków warzyw, sałaty czy warzyw z grilla.
Deser chia na kefirze
Składniki:
- kefir - 1,5% tł. - 1 szklanka,
- owoce granatu - 1 łyżka,
- banan - ½ sztuki,
- nasiona chia - 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania:
1. Banana obierz i pokrój w plasterki. Owoc granatu obierz i wyskub ziarna.
2. Do naczynia przełóż banana, nasion chia oraz owoce granatu, całość zalej kefirem i włóż na noc do lodówki.
Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała, nie trzeba od razu szukać skrajnych rozwiązań. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych diet, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Stosując gotowe plany, można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie porcje są odpowiednie. Ponadto, aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.