Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad

Co przyszła mama może ugotować sobie na obiad? Coś pysznego, zdrowego i kolorowego! Warto pamiętać też o zupach – są kolejną porcją warzyw w codziennej diecie. Sprawdź nasze pomysły na zdrowy obiad dla kobiety ciężarnej.
Kobieta w ciąży podczas posiłku
Źródło: 123RF
Spis treści

Większość kobiet w ciąży przyznaje, że dopiero będąc w stanie błogosławionym, zaczęły przykładać większą wagę do tego co, ile i jak jedzą. Ciąża to świetny moment na wypracowanie sobie prawidłowych nawyków żywieniowych i na wprowadzenie zbilansowanej diety, którą po porodzie warto kontynuować, a w dalszy przyszłości – także przenieść na dziecko. Obiad, jako najbardziej „konkretny” posiłek w ciągu dnia, powinien być szczególnie przemyślany.

Dlaczego w ciąży warto jeść zupy?

Polacy kochają zupy! I dobrze! Są nie tylko źródłem witamin, ale też błonnika, dzięki czemu regulują pracę jelit i pomagają przy częstym problemie kobiet w ciąży, czyli przy zaparciach. Zupy są smaczne, pożywne i najczęściej nie powodują uczucia ciężkości w żołądku czy zgagi – a na nie też skarżą się panie, szczególnie w zaawansowanej ciąży. W ciąży należy kierować się kilkoma zasadami:

- Zupy można gotować na wywarze mięsnym, mięsno-warzywnym lub warzywnym.

- Warto pamiętać, by w ciąży, a także później nie stosować do gotowania bulionu kości, tylko stawiać na wysokiej jakości mięso (cielęcina, królik), lub po prostu postawić na aromatyczne buliony wegetariańskie.

- Świat się nie zawali jeśli użyjemy tzw. bulionetki, czyli skondensowanej esencji rosołowej. Szukając tego produktu, zdecydowanie należy czytać etykiety: bez trudu można znaleźć bulionetki bez glutaminianu sodu, z dobrym, „czystym” składem.

Gdy mamy już podstawę zupy, warto zastanowić się – co dalej. Zimą dobrze jest postawić na smaki sezonowe i gotować np. krupnik, kapuśniak czy ogórkową. Latem – oczywiście botwinkę, jarzynową ze świeżych warzyw czy kalafiorową. Świetnym rozwiązaniem na upalne dni są chłodniki – i to nie tylko te klasyczne – z botwinki, ale również ogórkowe, pomidorowe (gazpacho), a nawet melonowe!

Przez cały sezon można też gotować zupy-kremy. Bardzo smaczne są np. z brokułów, z porów (tzw. słynna zupa Vichyssoise), oczywiście także z pomidorów oraz z dyni, kukurydzy czy pieczonej papryki.

Reklama

Obiad dla ciężarnej

Jeśli chodzi o danie główne, warto pamiętać, że generalnie dieta kobiet w ciąży powinna być lekka, dobrze zbilansowana i zdrowa. W przypadku planowania dań obiadowych należy pominąć wszelkie produkty wysoce przetworzone, czyli np. gotowe dania mrożone. Co innego „czyste” mrożonki, czyli np. warzywa lub mieszanki warzyw – te są naprawdę pomocne szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych produktów jest utrudniony.

Obiad może składać się z mięsa – choć nie musi. Wybierając produkty np. na kotlety, warto poszukać sprawdzonego źródła lub po prostu kupić mięso z certyfikatem eko lub bio. Kurczak, indyk, cielęcina, królik – to zdecydowanie produkty, po które powinna sięgać przyszła mama. Mogą być pieczone, parowane, a także duszone z dodatkami.

Jeśli chodzi o ryby, to powinny znaleźć się na talerzu kobiety ciężarnej przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dorsz, makrela i tuńczyk to najlepsze rozwiązania. Trzeba uważać z łososiem – tu warto szukać odmian dzikich, pacyficznych, gdyż ten najpopularniejszy, łosoś atlantycki, jest najczęściej hodowany w złym warunkach i karmiony paszą najniższej jakości.

Reklama

Kasza w diecie przyszłej mamy

Dietę warto wzbogacić również o kasze, szczególnie jaglaną, gryczaną, pęczak i jęczmienną. Mają mnóstwo mikroelementów i błonnika, a do tego są zdrowymi węglowodanami. Kaszę można serwować jako dodatek do mięs lub warzyw – np. do gulaszu albo jako odrębne danie, w postaci tzw. kaszotto, czyli kaszowej alternatywy dla risotta.

Oczywiście nie ma potrzeby rezygnowania z ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dla tych dwóch ostatnich warto jednak poszukać zdrowszych zamienników. Świetnym dodatkiem, nie tylko do mięs, ale także do sałatek jest dziki ryż – jest niestety sporo droższy, ale można go także mieszać z ryżem klasycznym. Natomiast w przypadku makaronu, zdecydowanie lepiej jest kupować wersję pełnoziarnistą.

Reklama

Warzywa najważniejsze w diecie ciążowej

I na końcu – warzywa. O nich nie można zapominać także przy obiedzie.

- Latem warto przygotować orzeźwiającą surówkę – np. z marchewki i jabłka, młodej kapusty albo ogórków w formie mizerii.

- Świetnym uzupełnieniem obiadu może być też sałata lodowa z warzywami i lekkim winegretem – warto pamiętać o tym, by zawsze sałatę skropić kilkoma kropami oliwy lub innego tłuszczu, gdyż część witamin zawartych w surowych warzywach, rozpuszcza się właśnie w tłuszczu.

- Z kolei zimą lepiej jednak sięgnąć po kiszonki, blanszowane warzywa czy jarzynowe puree.

To Cię zainteresuje: Już po obiedzie? To co na kolację?

Proszę podlinkować tekst pt.: Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację

Reklama

Przepis na zdrowy obiad dla kobiety ciężarnej:

Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 sznycli z piersi indyka (można kupić gotowe lub wyciąć z dużego kawałka 6 zgrabnych kotletów)
  • 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół małej cebuli
  • 3 pomidory suszone
  • Łyżka masła
  • ¼ szklanki wina wytrawnego lub wytrawnego wermutu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz,
  • Wykałaczki lub nić do związania roladek
  • Olej kokosowy nierafinowany

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ale uważamy, by się nie spalił (bo zrobi się gorzki). Na sekundę zwiększamy gaz i wlewamy wino, by szybko odparowało. Gdy to się stanie, zmniejszamy ogień i dodajemy szpinak – nie trzeba go wcześniej rozmrażać. Przykrywamy pokrywką, by szybciej się rozmroził. Gdy to już się stanie, dodajemy przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do smaku, ale nieco intensywniej, gdyż farsz straci na intensywności w roladce. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory.

Farszem napełniamy środek kotletów i zwijamy w roladki. Smażymy na olej kokosowym, pod przykryciem – można także podlać nieco wodą.

Roladki znakomicie smakują z ciemnym ryżej, kaszą jęczmienną lub pęczakiem, a także dodatkiem świeżej sałaty z sosem jogurtowym.

Smacznego!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Dieta w ciąży
Zdrowe przekąski w ciąży - co jeść, żeby nie przytyć w ciąży?
Bakalie leżące na stole
Dieta cukrzycowa w ciąży - przepisy. Czego należy unikać?
Kobieta w ciąży sprawdzająca poziom cukru
Picie mięty ciąży - czy można pić herbatę miętową?
Napar z mięty
Podobne artykuły
Produkty wskazane do spożywania w ciąży
Czego nie można jeść w ciąży? Jakie produkty są zakazane i dlaczego?
Sałatka z warzyw na białym talerzu
Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację
Kobieta w ciąży pijąca kawę
Kawa w ciąży - czy można ją pić i jaką wybrać? Z kofeiną czy bezkofeinową?
Owsianka z bananem
Dieta ciężarnej - pomysły na pożywne śniadanie
Kobieta w ciąży podczas posiłku
Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!