Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta kopenhaska – jadłospis. Po jakim czasie efekty?

Znaczna redukcja masy ciała nawet w 13 dni? Dla walczących z nadwagą od lat, może to brzmieć mało wiarygodnie. Tymczasem dzięki diecie kopenhaskiej można szybko schudnąć. Trzeba jednak zwrócić uwagę na ewidentne minusy tego sposobu odżywiania, jak np. niebezpieczne skutki zdrowotne związane z niedoborem składników odżywczych w pożywieniu czy ryzyko efektu jojo. Dowiedz się więcej na temat diety kopenhaskiej.
Produkty z diety kopenhaskiej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta kopenhaska to sposób na szybkie pozbycie się kilku kilogramów. W ciągu 13 dni jej trwania można zrzucić około 5-8 kilogramów, choć ostateczna ich liczba jest uzależniona od konkretnego organizmu człowieka.
  • Taki sposób odżywiania wiąże się jednak z dużym ryzykiem zdrowotnym, ze względu na niedostateczną ilość dostarczanych witamin i minerałów. Wiele osób, które zakończyły dietę i wróciły do dawnych nawyków, ma efekt jojo.
  • Posiłki na tej diecie są nieskomplikowane, a jadłospis precyzyjny. Jakiekolwiek odstępstwo od diety przerywa ją.
Spis treści

Jakie są zasady diety kopenhaskiej?

Wśród najbardziej restrykcyjnych diet bardzo często wymienia się dietę kopenhaską. Dieta ta znana jest także pod nazwą dieta duńska. Czasem określa się ją również dietą szwedzką. 

Dieta polega na drastycznym ograniczeniu liczby dostarczanych organizmowi kalorii. W uproszczeniu, żywienie opiera się tu przede wszystkim na czarnej kawie, mięsie oraz jajkach.

Taki sposób odżywiania, m.in. ze względu na brak zróżnicowanych posiłków bogatych w składniki odżywcze, wywołuje szereg kontrowersji. Jednak konsekwencje zdrowotne nie zniechęcają i wielu przechodzi na dietę kopenhaską.

Dane zebrane w publikacji „Diety alternatywne” A. Kołlajtis-Dołowy wskazują, że w latach 1990-2009 r. z takiej diety korzystało nawet 28,8 proc. odchudzających się respondentów. Natomiast w latach 2010-2018 tylko około 1,5 proc. osób. Widać więc wyraźnie, że moda na tę dietę już minęła, choć wciąż cieszy się  zainteresowaniem wielu osób.

Wśród głównych zasad diety kopenhaskiej wymienia się:

  • duże ograniczenie kaloryczne posiłków – wg autorów publikacji „Wpływ rodzaju stosowanej diety i aktywności ruchowej na masę ciała i funkcjonowanie organizmu” Anny Pilis, Karola Pilisa i Wiesława Pilisa, dobowe zapotrzebowanie kaloryczne  to ok. 550 kcal. Z kolei w innym źródle liczba kalorii na tej diecie to 200 - 900 kcal („Diety alternatywne (…)” autorstwa Anny Kołlajtis-Dołowy i współautorów);
  • krótki czas trwania – dieta kopenhaska to dieta 13-dniowa. Dłuższe stosowanie tej diety jest zakazane;
  • jadłospis złożony z trzech posiłków dziennie – żywienie oparte na chudym mięsie, sałacie, jajkach, czarnej kawie i dwóch litrach płynów, takich jak: niegazowana woda mineralna i zielona herbata;
  • wykluczenia produktów – na tej diecie zakazane jest picie alkoholu, słodyczy czy produktów zbożowych;
  • konkretne godziny posiłków – śniadanie należy zjeść między 8 a 9, obiad powinien być zjedzony między 12 a 14, natomiast kolacja przed 18;
  • zakaz jakichkolwiek odstępstw – w przeciwieństwie do wielu innych diet, w diecie kopenhaskiej nie można pozwolić sobie na np. zjedzenie czegoś innego niż zakłada jadłospis i wliczenie tego w określone z góry standardy kaloryczności. W tym przypadku nawet drobne przekroczenie zasad, np. zjedzenie czegoś innego, np. odrobiny ciastka, przerywa dietę.

Reklama

Jakich efektów możesz oczekiwać stosując dietę kopenhaską?

Zastanawiasz się, ile można schudnąć dzięki diecie kopenhaskiej? Jest to zwykle 5-8 kg. Efekty diety kopenhaskiej po 13 dniach są więc dość spektakularne, co wiele osób zachęca do jej podjęcia.

Niestety, taki sposób odżywiania może doprowadzić do pojawienia się objawów spowodowanych niedoborami witamin i minerałów. Co więcej, na wskazaną dietę nie mogą też przejść wszyscy. Dieta nie jest odpowiednia dla nastolatków, których organizm dopiero się rozwija, ale też dla osób pracujących fizycznie, uprawiających sporty, pacjentów z nadciśnieniem oraz dla osób z chorobami nerek. Dolegliwości układu pokarmowego również wykluczają stosowanie tej diety.

Po jej zakończeniu należy pozostać przy niskokalorycznym menu, a produkty zbożowe wprowadzać powoli i w małych ilościach, by uniknąć efektu jojo. Aby ponownie przejść na dietę, trzeba odczekać 2 lata od momentu zakończenia.

Po ilu dniach widać efekty diety kopenhaskiej? Można je obserwować na bieżąco. Osoby na diecie na wielu forach internetowych deklarują, że utratę wagi zauważyły już po 2 dobach od rozpoczęcia diety. Chcesz dostrzec zmiany, które zajdą pod wpływem tego sposobu odżywiania? Zrób sobie zdjęcia przed i po diecie kopenhaskiej. Dobrym pomysłem jest codzienne mierzenie obwodów i zapisywanie wyników.

Jadłospis w diecie kopenhaskiej

Okazuje się, że dieta kopenhaska zakłada tylko jeden dokładny jadłospis. Nie można go urozmaicać innymi produktami, ani podjadać pomiędzy posiłkami. Jest on następujący:

  • śniadania:

- w 1., 2., 4., 8., 9., 11. dniu na śniadanie wypij kawę z kostką cukru,

- w 3., 6., 10. oraz 13. dniu na śniadanie wypij kawę z kostką cukru oraz zjedz 1 grzankę,

- w 5. oraz 12 dniu zjedz 1 dużą marchewkę (tartą) z dodatkiem cytryny,

- w 7. dniu wypij herbatę na śniadanie.

  • obiady:

- w 1. oraz 8. dniu zjedz na obiad szklankę gotowanego szpinaku, 2 jajka na twardo, 1 pomidora,

- w 2. i 9. dniu zjedz befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, świeży owoc,

- w 3. oraz 10. dniu spożyj na obiad 1 pomidora,  1 szklankę szpinaku gotowanego, 1 świeży owoc,

- w 4. oraz 11. dniu zjedz 1 tartą marchewkę, 1 mały twarożek oraz 1 jajko na twardo,

- w 5. oraz 12. dniu przygotuj na parze 30 dag chudej ryby,

- w 6. i 13. dniu możesz przyrządzić na obiad gotowanego kurczaka podanego z sałatą (5 listków) z dodatkiem oleju i cytryny,

- w 7. dniu serwuj kawałek chudego mięsa z grilla oraz owoc.

  • kolacje:

- w 1. i 8. dniu: 5 liści sałaty, dodatek 1 łyżki oliwy z oliwek i soku z cytryny, befsztyk wołowy,

- w 2. i 9. dniu: plaster chudej szynki, jogurt naturalny (2-3 szklanki),

- w 3. i 10. dniu: 2 jajka (na twardo), 1 plasterek szynki, 5 liści sałaty z dodatkiem oliwy oraz  soku z cytryny,

- w 4. i 11. dniu: około 175 ml (około pół szklanki) kompotu, jogurt naturalny (2-3 szklanki),

- w 5. i 12. dniu: befsztyk wołowy, sałatę – 5 listków,

- w 6. i 13. dniu: 2 jajka na twardo, 1 dużą marchewkę,

- w dniu 7.: na kolację siódmego dnia nie należy nic jeść.

Menu w diecie kopenhaskiej opiera się na powyższych produktach, które powtarzają się co tydzień. Według wskazanych wytycznych dotyczących diety kopenhaskiej przepisy można przyrządzić na różne sposoby, np. w formie sałatek, tzn. krojąc produkty na małe kawałki i mieszając ze sobą. Niedozwolone jest jednak dodawanie innych składników.

Dotyczy to również przyprawiania. W przypadku sposobu odżywiania, jakim jest dieta kopenhaska przyprawy są zakazane. Nie istnieją dozwolone przyprawy w diecie kopenhaskiej - nawet sól nie może być stosowana.

Jedną z naczelnych zasad jest  rygorystyczne przestrzeganie wszelkich wskazań żywieniowych. Potrawy muszą być również podawane w dokładnie takiej kolejności w ciągu dnia, jak zakłada to jadłospis. Tego harmonogramu także nie należy zmieniać.

W diecie dominuje białko. Natomiast najmniej jest węglowodanów. Kwestię tego, ile kalorii dieta kopenhaska powinna zawierać, omówiliśmy już we wcześniejszej części artykułu. Ta wartość wynosi od 200 do 900 kcal. Średnio zaś około 550 kcal.

Reklama

Opinie na temat diety kopenhaskiej

Szybka utrata masy ciała może być zachęcająca, ale to tylko jedna strona medalu. Niestety, według opinii o diecie kopenhaskiej, ten sposób odżywiania to prosta droga do efektu jojo. Pojawiają się też głosy, że dieta kopenhaska to w rzeczywistości głodówka, bo osoba na diecie zjada znikomą liczbę kalorii.

Co więcej, jadłospis jest tak bardzo jednorodny i ubogi w składniki odżywcze, że organizmowi nie jest dostarczana niezbędna ilość witamin i minerałów potrzebnych do funkcjonowania. Taka dieta może więc skończyć się anemią, problemami hormonalnymi, a także spowolnić metabolizm.

Wątpliwości wzbudza również trudność z ustaleniem jej twórcy. Według różnorodnych plotek autorami prawdziwej diety kopenhaskiej są pracownicy kopenhaskiego szpitala rządowego albo duńskiej Kliniki Mayo. Żadna ze wskazanych powyżej placówek jednak nie przypisuje sobie autorstwa tej diety.

Reklama

Wady i zalety diety kopenhaskiej

Dla niektórych liczy się jedynie profit dotyczący szybkiego pozbycia się kilogramów. Trzeba jednak przeanalizować tę dietę nieco szerzej. Poniżej zostały omówione wady i zalety diety kopenhaskiej.

Wśród zalet tego rozwiązania wymienić można:

  • znaczną utratę masy ciała,
  • krótki czas trwania,
  • brak konieczności gotowania skomplikowanych dań – jadłospis jest bardzo precyzyjny i prosty,
  • na diecie nie trzeba podejmować wysiłku fizycznego,
  • regularność zjadania posiłków – jako, że potrawy powinny być zjadane o stałych porach, dieta pomaga w wyrobieniu nawyku regularnego jedzenia.

Wady diety kopenhaskiej to:

  • ryzyko zdrowotne związane z dostarczaniem zbyt małej ilości witamin i minerałów,
  • towarzyszące uczucie zmęczenia i złe samopoczucie,
  • zbyt mała liczba zjadanych codziennie kalorii sprawia, że osoba na tej diecie może czuć ciągły głód,
  • konieczność ogromnej dyscypliny podczas diety – nawet najmniejsze odstępstwa są zakazane i niwelują cały trud,
  • prawdopodobieństwo utraty efektów ze względu na powrót do dotychczasowego stylu życia.

Dieta kopenhaska to bardzo kontrowersyjny sposób odchudzania, dlatego przed jej podjęciem warto dobrze przemyśleć tę decyzję.

Ze względu na swoją restrykcyjność, dieta kopenhaska nie jest zalecana kobietom w ciąży i podczas jej planowania.

Reklama

Zamienniki w jadłospisie diety kopenhaskiej

Prawdziwa dieta kopenhaska nie uznaje żadnych innych, dodatkowych składników. Nie wolno również stosować produktów zamiennych. Zmodyfikowana dieta kopenhaska może zniwelować włożony wcześniej wysiłek w przestrzeganie zasad żywienia.

Jako, że nie istnieją żadne zamienniki jadłospisu diety kopenhaskiej, trzeba bardzo uważnie zwracać uwagę na to, co przygotowujemy do jedzenia. Zastosowanie jakiegokolwiek tzw. zamiennika w diecie kopenhaskiej, np. produktu o takiej samej kaloryczności, automatycznie przerywa dietę i kończy ją niepowodzeniem.

Zakaz stosowania zamienników dotyczy nie tylko jedzenia, ale również napojów. Osoba, która zdecydowała się na dietę kopenhaską i zastanawia się, czy zielona herbata zamiast kawy to dobre rozwiązanie, powinna liczyć się z tym, że jakakolwiek zmiana w jadłospisie może sprawić, że dieta będzie zwyczajnie nieskuteczna.

Reklama

Wegetariańska dieta kopenhaska

Tradycyjna dieta kopenhaska opiera się w większości na rybach i mięsie. Wiemy, że nie należy jej modyfikować. Dlatego można powiedzieć, że tzw. dieta kopenhaska wege ma takie wspólne cechy z klasyczną dietą kopenhaską jak:

  • czas trwania - 13 dni;
  • spożywanie między 500 a 800 kcal dziennie;
  • jedzenie w zalecanych godzinach;
  • zachowanie kolejności jedzenia.

Jeśli chcesz wdrożyć żywienie, jakim jest dieta kopenhaska dla wegetarian, pamiętaj, że jadłospis opiera się na tych samych składnikach, co dieta klasyczna. Natomiast mięso możesz zastąpić tofu.

Musisz się jednak liczyć z tym, że efekt odchudzający będzie znacznie mniejszy. Co więcej, dieta kopenhaska dla wegetarian dostarcza mniejsze ilości witamin niż już i tak uboga w składniki odżywcze dieta kopenhaska tradycyjna.

Niemniej, kolacja w 3. i 10. dniu diety kopenhaskiej jest wege, bo to m.in. lekka sałatka wegetariańska, oparta na 5 liściach sałaty z dodatkiem oliwy oraz  soku z cytryny.

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Pilis, K. Pilis, W. Pilis, Wpływ rodzaju stosowanej diety i aktywności ruchowej na masę ciała i funkcjonowanie organizmu, PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, 2012, z. XI, Seria: Kultura Fizyczna.
  • L. Kłosiewicz-Latoszek, W. B. Szostak, Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, nr 9, 2011, http://31.186.81.235:8080/api/files/view/8453.pdf, [dostęp: 25.02.2022].
  • A. Wawrzyniak, J. Hamułka, K. Kiełek, Ocena wartości odżywczej diet odchudzających, Roczn. PZH 2007, 58, nr 2, 427-435, https://www.researchgate.net/profile/Agata-Wawrzyniak/publication/5914799_Assessment_of_the_nutritional_value_of_slimming_diets/links/5aeb01140f7e9b837d3c4f0f/Assessment-of-the-nutritional-value-of-slimming-diets.pdf, [dostęp: 25.02.2022].
  • B. Zahorska-Markiewicz, Kontrowersje wokół diet, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 1, s. 9–14, https://journals.viamedica.pl/eoizpm/article/view/26102/20912, [dostęp: 25.02.2022].
  • A. Kołlajtis-Dołowy, M. Jeruszka-Bielak, A. Wawrzyniak, Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 68, 2019, Numer 2 (323), str. 185-200, https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/2535/2514, [dostęp: 25.02.2022].
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Produkty diety katogenicznej
Dieta IF (post przerywany) – jadłospis na dietę 8/16
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Nastolatka
Dieta dla nastolatków. Przykładowy jadłospis dla młodzieży

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!