Reklama
Zasady diety Kwaśniewskiego
Dieta doktora Jana Kwaśniewskiego, inaczej nazywana dietą optymalną, jest planem niskowęglowodanowym, bazującym głównie na tłuszczach. Według niego, wysoka podaż tłuszczów zwierzęcych jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta ta polega na zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy makroskładnikami - na każdy 1 g białka powinno przypadać 2,5 - 3,5 grama tłuszczów i 0,5 g węglowodanów.
Dzienna ilość białka nie powinna przekraczać 30 - 50 g, a dzienna podaż węglowodanów 0,8 g na kilogram masy ciała. W celu ułatwienia zachowania tych proporcji jadłospis powinien bazować na:
- tłustych mięsach i ich przetworach – boczek, słonina, kiełbasa, wołowina, wieprzowina, kaczki gęsi,
- jajach,
- tłustych rybach,
- serach żółtych,
- tłustej śmietanie,
- smalcu,
- maśle.
Dopuszczone w ograniczonych ilościach są:
- tłuszcze roślinne,
- tłuste mleko,
- warzywa o niskiej zawartości skrobi z dodatkiem tłuszczu – fasolka szparagowa, zielone warzywa liściaste, pieczarki,
- ziemniaki – 1 średnia sztuka dziennie z masłem lub w postaci frytek,
- owoce jagodowe,
- orzechy i pestki.
Wykluczyć całkowicie z diety należy produkty zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo), owoce świeże i przetworzone, miód oraz cukier, słodycze oraz fast foody. Spożycie warzyw należy ograniczyć do 300 gramów na dobę. Wprowadzenie tego sposobu żywienia nie wymaga żadnego przygotowania czy wprowadzenia.
Pierwsze dni wymagają jednak od organizmu wielu zmian, dlatego w tym okresie należy ograniczyć stres, nadmierny wysiłek czy podróże i zmiany klimatu. Ponadto trzeba przestawić się na spożywanie 3 posiłków dziennie.
Reklama
Efekty i skutki uboczne diety Kwaśniewskiego
Opinie dietetyków i ekspertów do spraw żywienia dotyczące diety Kwaśniewskiego są jednakowe. Dieta ta odbiega znacząco od zasad odżywiania zdrowego człowieka i może być niebezpieczna dla zdrowia.
Do głównych wad diety Kwaśniewskiego można zaliczyć wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, których podaż wraz z dietą nie powinna przekraczać 10 proc.
Tłuszcze te w nadmiarze wykazują wysokie działanie zapalane, zwiększają ryzyko miażdżycy, chorób układu krążenia, otyłości czy cukrzycy.
Ponadto, uboga jest w produkty zbożowe, warzywa i owoce, które dostarczają błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, a także odżywiania mikroflory jelit. Ma on także ogromny wpływ w regulowaniu stężenia cholesterolu. Dodatkowo, wspomniane produkty są źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i działają silnie przeciwzapalne.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Niektórzy uważają, że dieta Kwaśniewskiego sprawdzi się u osób z cukrzycą typu 1, ze względu na niską podaż węglowodanów. Jednak choroba ta jest nieuleczalna i wymaga podawania insuliny dopasowywanej do spożytej dawki węglowodanów. Radykalne obcięcie tego makroskładnika u osób z cukrzycą może stanowić zagrożenie życia.
Sportowcy również nie powinni sięgać po dietę Kwaśniewskiego. Węglowodany stanowią główne źródło energii dla pracującej tkanki mięśniowej. Brak odpowiedniej ich podaży przejawi się w obniżeniu wydolności i szybszej męczliwości, a także spalaniu tkanki mięśniowej.
Dodatkowo, niedostateczna podaż potasu i magnezu może wpływać nie tylko na niepoprawne przekaźnictwo nerwowe, ale także zaburzenia rytmu serca.
Do wielu osób jednak powyższe argumenty nie przemawiają z uwagi na liczne doniesienia ile to można schudnąć na diecie Kwaśniewskiego. Ze względu na niską kaloryczność i minimalną podaż węglowodanów utrata masy ciała może być dość szybka. W pierwszym tygodniu dochodzi jednak głównie do utraty glikogenu mięśniowego oraz odwodnienia.
Na dłuższą metę może dojść do redukcji tkanki tłuszczowej, jednak po powrocie na stare tory należy spodziewać się efektu jojo.
Dieta kwaśniewskiego a dieta ketogeniczna
Dieta wysokotłuszczowa Kwaśniewskiego wymieniana jest jako jeden z rodzajów diet ketogenicznych. Łączy je drastyczne ograniczenie węglowodanów, na rzecz białka i tłuszczu. W diecie ketogenicznej najważniejsza jest jednak kontrola bycia w stanie ketozy oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej suplementacji czy nawodnienia.
Najnowsze doniesienia promują zdrowszą wersję diety ketogenicznej, opartej na zasadach diety śródziemnomorskiej. Ogranicza się w niej mięso i wysokotłuszczowe produkty zwierzęce. W takiej diecie znajdziemy tłuste ryby, owoce morza, orzechy, nasiona, awokado i oleje roślinne.
Ta opcja diety niskowęglowodanowej będzie z pewnością korzystniejsza dla naszego organizmu i samopoczucia.
Reklama
Jadłospis i dozwolone produkty w diecie Kwaśniewskiego
Dieta Kwaśniewskiego wskazuje jakie produkty należy spożywać. W konsekwencji tego jadłospis jest monotonny i mało różnorodny. Co zatem można jeść na diecie Kwaśniewskiego?
Śniadanie: omlet jajeczny na maśle.
Obiad: barszcz biały z kiełbasą i śmietaną; karkówka z ziemniakami i fasolką szparagową.
Kolacja: placki serowe z masłem i niesłodzoną marmoladą.
Reklama
Przepisy diety Kwaśniewskiego
W książce autora diety Kwaśniewskiego znajdziemy również przepisy na dania, w tym także na placki, omlety czy zupy dozwolone w planie. Poniżej przedstawiamy oryginalne przepisy.
Placki serowe
B 13,7g, T 25,3g, W 9,2g| 1 ; 1,8 : 0,7 | 329 kcal
- 50 dag tłustego, białego sera przekręcić przez maszynkę. Rozcierając ser wbić kolejno 12 jajek.
- Rozrobić ciasto. Następnie dodać do niego 3/4 szklanki (15 dag) mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku dopieczenia, szczyptą soli i pieprzu.
- Na patelni roztopić smalec (ale nie masło ani olej!), tyle, by utworzył 2-centymetrową warstwę na dnie. Kłaść placuszki łyżką. Dodając stopniowo smalec, smażyć na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor.
- Zdejmując z patelni nie osaczać z placków tłuszczu, chodzi o to, by jak najbardziej nim nasiąkły. Do usmażenia placków potrzeba ok. 40 dag smalcu.
Zupa selerowa
B 4g, T 20g, W 0,2g |1 : 5 : - |216 kcal
- W niewielkiej ilości wody ugotować posiekaną cebulę (8 dag) i pokrojony w kostkę niewielki seler (30dag).
- Warzywa przetrzeć przez sitko lub zmiksować na krem, dolać 0,6 1 wywaru z kości, dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i łyżeczkę masła. Zagotować.
- 6 żółtek (po 2 na osobę) rozmieszać, zalać paroma łyżkami gorącej zupy, rozmącić i wlać do reszty.
- Dosolić do smaku. Podgrzać, ale nie zagotować, bo żółtka się zwarzą. Podawać w filiżankach bez żadnych dodatków.
Wywar z kości do zup
B 3g, T 27g, W | 1:9: 0 | 260 kcal
- 3 kg kości szpikowych (wieprzowych i wołowych) drobno porąbać, zalać je wodą tak, by pokryła je na 1 cm. Dołożyć kawałek wołowego łoju (25 dag), co nada wywarowi rosołowy smak. Na małym ogniu gotować kości około 3 godzin. Gdy gotujemy w szybkowarze, czas gotowania skraca się do godziny od momentu zagotowania.
- Wywar odcedzić. Miękki łój i wypukany z kości szpik przetrzeć przez sitko do wywaru. Z kości obrać resztki mięsa, drobno posiekać i też dodać do wywaru. Jeszcze raz wywar zagotować i wrzący rozlać do świeżo wymytych, wyparzonych słoików. Pokrywki wytrzeć od środka spirytusem i szybko słoiki zakręcić. Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.
Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała nie trzeba od razu szukać skrajnych rozwiązań. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych diet, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Stosując gotowe plany można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie wielkości porcji są odpowiednie do celu. Ponadto aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.
Artykuł zawiera lokowanie produktu