Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Co jeść, a czego nie jeść przy miażdżycy? Przykładowy jadłospis w diecie miażdżycowej

Dieta miażdżycowa ma bardzo ważne znaczenie w leczeniu i profilaktyce miażdżycy. Istotne jest stosowanie zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety, która będzie miała korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Co można jeść, a czego należy unikać podczas leczenia miażdżycy? Sprawdź, jak skomponować zdrowy jadłospis.
Gryczanka na mleku
Źródło: 123RF
W skrócie
  • W profilaktyce i leczeniu miażdżycy bardzo ważne znaczenie ma zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta.
  • Za powstawanie miażdżycy odpowiadają różne czynniki związane ze stylem życia, dlatego w celu zadbania o swoje zdrowie należy zacząć m.in. od zmiany diety.
  • Dieta miażdżycowa polega na ograniczeniu lub nawet unikaniu spożywania niektórych produktów spożywczych, które mają zły wpływ na układ krążenia, a przy tym należy jednocześnie zwiększyć ilość produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Spis treści

Reklama

Zasady diety miażdżycowej

Miażdżyca to choroba zapalna tętnic, która powstaje w wyniku odkładania się w ich ścianach cholesterolu, co może skutkować udarem, zawałem serca, chorobą niedokrwienną serca lub otępieniem starczym. Do rozwoju tej choroby przyczyniają się także czynniki związane ze stylem życia, czyli:

  • nieodpowiednia dieta,
  • zbyt mała aktywność fizyczna,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • zbyt duża ilość soli w diecie.

W związku z tym w profilaktyce i leczeniu miażdżycy bardzo ważne jest zdrowe odżywianie się. Dieta przeciwmiażdżycowa ma istotne znaczenie, ponieważ dostarcza do organizmu związków, które mają korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych.

Spożywa się w niej takie produkty, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, odkładającego się w tętnicach, a przy tym jednocześnie zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL. Lipoproteiny HDL powodują wymiatanie cholesterolu LDL ze ścian tętnic, a następnie transportują go do wątroby, gdzie jest rozkładany i usuwany z organizmu, co przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Jakie są najważniejsze zalecenia i zasady diety miażdżycowej?

  • Ograniczenie spożycia tłuszczu - dieta antymiażdżycowa charakteryzuje się spożywaniem produktów niskotłuszczowych.
  • Stosowanie olejów roślinnych - stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. W diecie miażdżycowej można je często stosować.
  • Używanie mniejszej ilości soli - jej spożycie powinno stanowić mniej niż 5 g na dzień, gdyż jej duże ilości powodują nadciśnienie tętnicze, a to nasila rozwój miażdżycy. Dlatego też należy unikać potraw typu fast food, słonych przekąsek, zupek błyskawicznych, wędlin oraz produktów, które jako konserwant zawierają benzoesan sodu, a także mieszanek przyprawowych z glutaminianem sodu. Sól można zastąpić różnymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią, rozmarynem oraz oregano.
  • Zwiększenie ilości błonnika - najlepiej 30-45 g na dzień, gdyż wpływa on na rozwój flory bakteryjnej jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczu.
  • Spożywanie owoców - w ciągu dnia w diecie powinno znaleźć się 200 g lub więcej owoców. Stanowią one bogate źródło błonnika oraz wielu witamin.
  • Dodawanie warzyw do każdego posiłku - w ciągu dnia należy zjadać 200 g lub więcej warzyw. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest rozpuszczalny w wodzie. Błonnik przyspiesza wydalanie cholesterolu oraz tłuszczu wraz z kałem, a do tego opóźnia wchłanianie trójglicerydów. Warzywa są również źródłem witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C i E oraz beta-karotenu. Przyczyniają się do ochrony lipoprotein LDL przed utlenianiem. Poza tym warzywa (takie jak: pomidory, ziemniaki, szpinak, fasola i groch) to także źródło potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
  • Jedzenie ryb morskich - można w nich znaleźć wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a zawarte w nich kwasy omega-3 mają wpływ na zmniejszenie poziomu trójglicerydów, obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poziomu lipidów w osoczu. Ryby warto spożywać 2-3- razy w tygodniu, gdyż czerwone mięso, a przeważnie krwiste powoduje odkładanie się blaszek miażdżycowych.
  • Spożywanie niesolonych orzechów - ok. 30 g na dzień. W diecie antymiażdżycowej szczególnie cenne są pistacje i orzechy włoskie. Wpływają one na obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
  • Ograniczenie, a najlepiej całkowite unikanie picia alkoholu, ponieważ wpływa on na zwiększenie stężenia trójglicerydów, ale też przyczynia się do zaburzenia metabolizmu lipidów i odpowiada za marskość wątroby.
  • Unikanie spożywania dużych ilości cukru, ponieważ zbyt duża jego ilość w diecie przyczynia się do powstawania zaburzeń w gospodarce lipidowej, a to skutkuje stanem zapalnym naczyń, co z kolei sprzyja miażdżycy.
  • Zadbanie o prawidłową masę ciała - choroba otyłościowa oraz nadwaga mają wpływ na powstawanie miażdżycy. Dlatego zaleca się redukcję masy ciała poprzez zastosowanie odpowiedniej diety.

Poza tym należy pamiętać, że dieta zapobiegająca miażdżycy polega również na odpowiednim przygotowywaniu potraw. Na talerzu powinny znajdować się produkty jak najmniej przetworzone, a jeżeli chodzi o owoce i warzywa, to najlepiej spożywać je na surowo. Zalecane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w folii lub pergaminie.

Natomiast należy unikać smażenia, ponieważ w wysokiej temperaturze tłuszcz zaczyna ulegać utlenianiu, przez co powstają szkodliwe związki. Posiłki warto spożywać regularnie i dokładnie je przeżuwać, gdyż ułatwia to trawienie oraz pozwala uniknąć przejedzenia się.

Reklama

Co jeść przy miażdżycy?

Dieta przy miażdżycy powinna być zdrowa i odpowiednio zbilansowana. W takiej diecie konieczne jest wykluczenie niektórych produktów spożywczych, ale i tak pozwala ona na przygotowywanie wielu różnorodnych potraw.

Poniższa tabela przedstawia produkty, które można jeść przy miażdżycy oraz te, które można spożywać w umiarkowanych ilościach.

 

PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY, KTÓRE POWINNO SIĘ SPOŻYWAĆ W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH

Produkty zbożowe

Produkty pełnoziarniste

Pieczywo z oczyszczonej mąki, ryż, makaron, herbatniki oraz płatki kukurydziane

Warzywa

Surowe i gotowane warzywa

Ziemniaki

Owoce

Świeże lub mrożone owoce

Suszone owoce, dżemy, galaretki, owoce w opuszkach, sorbety, lody wodne, soki owocowe

Rośliny strączkowe

Soczewica, fasola, bób, groch, ciecierzyca, soja

 

Słodycze i słodziki

Niekaloryczne słodziki

Sacharoza, miód, cukierki i czekolada

Mięso i ryby

Chude i tłuste ryby, drób bez skóry

Chude kawałki wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny albo cielęciny, owoce morza i skorupiaki

Produkty mleczne oraz jajka

Odtłuszczone mleko i jogurt

Ubogotłuszczowe mleko oraz sery i inne produkty mleczne, jajka

Tłuszcze do gotowania i dresingi

Ocet, musztarda, dresingi bez tłuszczu

Oliwa, nietropikalne oleje roślinne, miękkie margaryny, majonez, ketchup oraz dresingi do sałatek

Orzechy i nasiona

 

Wszystkie niesolone, ale z wyjątkiem kokosowych

W diecie miażdżycowej należy spożywać produkty, które będą miały korzystny wpływ na zdrowie oraz takie, które wspomogą leczenie miażdżycy. Istotne są tutaj owoce i warzywa. Owoce, które można jeść przy miażdżycy, to przeważnie cytrusy, a szczególnie pomarańcze i grejpfruty, ponieważ zawierają duże ilości flawonoidów, witaminę C i karotenoidy.

Poza tym można również sięgać m.in. po: porzeczki, maliny, borówki, winogrona oraz truskawki. Jeśli chodzi o warzywa, to poleca się warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kalafiora, brukselkę, kapustę, ale też pomidory, szpinak, marchewkę i sałatę.

Bardzo ważnym elementem diety są pełnoziarniste produkty zbożowe, np. brązowy ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby oraz makaron z mąki z pełnego przemiału. Zawarty w nich błonnik wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz reguluje pracę jelit.

Należy także spożywać pełnowartościowe białko, które będzie dostarczane poprzez spożywanie chudego mięsa (drób, cielęcina) i ryb (najlepiej morskich). Źródłem białka są także nasiona roślin strączkowych, np. fasola, groch, soja i soczewica.

Należy ograniczyć tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, a zwiększyć ilość tłuszczy nienasyconych pochodzenia roślinnego. Kwasy nienasycone trans należy spożywać w jak najmniejszych ilościach, lepiej nie jeść przetworzonej żywności i powinny one stanowić mniej niż 1% całkowitej energii dostarczanej wraz z pożywieniem i powinny pochodzić z naturalnych źródeł.

Poza tym można spożywać oleje roślinne. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują m.in. w oleju słonecznikowym, kukurydzianym oraz sojowym, a przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast jednonienasycone kwasy tłuszczowe to, np. olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększenie poziomu cholesterolu HDL.

Czego nie jeść przy miażdżycy?

Niewłaściwe odżywianie ma wpływ na powstawanie miażdżycy, a także innych chorób. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czego nie można jeść przy już zdiagnozowanej miażdżycy, ale też wtedy, gdy chce się zadbać o profilaktykę chorób układu krążenia. W diecie miażdżycowej unika się jedzenia produktów, takich jak:

  • słodkie pieczywo, ciastka i ciasteczka, lody, chipsy i inne słone przekąski, płatki śniadaniowe,
  • słodzone napoje gazowane,
  • kiełbasa, salami, bekon, żeberka, podroby, hot dogi,
  • zwykłe sery, śmietana, tłuste mleko i jogurty,
  • tłuszcze trans i twarde margaryny, olej palmowy oraz kokosowy, smalec, masło i słonina,
  • orzechy kokosowe,
  • soki owocowe z dodatkiem cukru,
  • dania instant,
  • konserwy, wędliny,
  • chleb i bułki z mąki pszennej,
  • tłuste rodzaje mięsa,
  • potrawy smażone na głębokim oleju.

Wymienione wyżej produkty należy wyeliminować z diety, ponieważ wpływają niekorzystnie na zdrowie. Na przykład przyczyniają się do podniesienia złego cholesterolu LDL, a obniżenia tego dobrego HDL.

Nie należy jeść produktów zawierających duże ilości cukru, soli, konserwantów oraz sztucznych dodatków, które mają zły wpływ na układ krążenia i powodują powstawanie zmian miażdżycowych. Poza tym należy rzucić palenie papierosów i unikać picia alkoholu.

Reklama

Przykładowy jadłospis przy miażdżycy

Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis przy miażdżycy z uwzględnieniem pięciu posiłków w ciągu dnia:

 

Dzień 1

Dzień 2

Dzień 3

ŚNIADANIE

Chleb razowy, szynka z indyka, pomidor

Chleb razowy, pasta z awokado, ogórek kiszony

Bułka grahamka, chudy ser, pomidor, szczypiorek

II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny ze świeżymi owocami, np. borówkami lub malinami

Sałatka owocowa, np. z jabłkiem, kiwi i mandarynkami z dodatkiem kilku orzechów włoskich i odrobiną miodu

Świeże surowe warzywa pokrojone w paski podane z dipem czosnkowym (oliwa z oliwek, jogurt naturalny i czosnek)

OBIAD

Łosoś podany z brązowym ryżem, a do tego mix sałat z pomidorem i ogórkiem

Filet z piersi kurczaka z makaronem z pełnego ziarna oraz sałatką z pomidora, ogórka i cebuli z oliwą z oliwek

Dorsz pieczony w folii z przyprawami oraz kasza gryczana i sałatka z cykorii

PODWIECZOREK

Koktajl z zielonych warzyw (szpinak, roszponka, rukola) z dodatkiem kawałka pomarańczy

Jabłko

Jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i truskawkami

KOLACJA

Pieczona pierś z kurczaka podana ze szparagami i papryką

Zupa krem z dyni podana z pieczywem pełnoziarnistym (można posmarować miękką margaryną) z surowym ogórkiem

Papryka faszerowana soczewicą i pieczarkami, pieczona w piekarniku

Reklama

Przepisy w diecie miażdżycowej

Przepisy na potrawy w diecie miażdżycowej są bardzo łatwe do wykonania. Poniżej opisane są dwa przykładowe dania.

Warzywa pieczone w piekarniku podane z sosem czosnkowym

Można wykorzystać ulubione warzywa, które należy pokroić w plastry, paski lub kawałki. Można użyć m.in. papryki w różnych kolorach, marchewki, cebuli lub batatów.

Pokrojone warzywa można najpierw włożyć do miski, skropić oliwą w oliwek i posypać pieprzem (można także dodać inne przyprawy, np. rozmaryn, tymianek). Trzeba je dokładnie wymieszać, aby całe obtoczyły się w przyprawach. Następnie należy je rozłożyć równomiernie na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piec do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a skórka ładnie się pomarszczy.

Do takich warzyw można przygotować sos czosnkowy. Do gęstego jogurtu naturalnego wystarczy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek (może też być natka pietruszki lub szczypiorek). Sos można doprawić pieprzem.

Filet z piersi kurczaka na kanapkę lub na obiad

Filet z kurczaka należy ugotować w wodzie z odrobiną soli i przyprawami, takimi jak: suszony majeranek, świeży rozmaryn i tymianek. Kurczaka gotuje się około 30 minut, a następnie trzeba go przestudzić.

Można go jeść z chlebem żytnim z dodatkiem zielonej sałaty, pomidorami i ogórkami. Sprawdzi się również na obiad podany z brązowym ryżem, kaszą gryczaną czy makaronem z pełnych ziaren w połączeniu z surówką lub ogórkiem kiszonym.

Reklama

Dieta w różnych postaciach miażdżycy

Bez względu na to, czy pacjent ma miażdżycę aorty brzusznej, tętnic szyjnych, kończyn dolnych, a czy może miażdżycę mózgu lub naczyń stosuje się taką samą dietę. Oznacza to, że przy różnych lokalizacjach zmian miażdżycowych warto stosować dietę, która będzie obejmowała mniejsze spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi, gdyż lepszym wyborem są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu.

Chodzi o to, aby zmienić jakość spożywanych tłuszczów, a nie redukować je. Do tego należy przestrzegać wszystkich innych wyżej opisanych zaleceń.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • D. Włodarek i in., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015. 
  • E. Kucharska „Miażdżyca tętnic - wybrane aspekty”, Centrum Medyczne „VADIMED” Kraków.
  • Ł. Figiel, MIAŻDŻYCA Praktyczny poradnik dla pacjenta, MA-UN-CAR-PL-0003-1, Wydawnictwo edukacyjne sfinansowane przez firmę Bayer Sp. z o.o.
  • M. Dobrzyńska, Historia badań nad miażdżycą oraz rolą diety w patogenezie zmian miażdżycowych, Acta Medicorum Polonorum, 2016, 6/1, 35-40.
  • Polskie Towarzystwo Dietetyki, Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii - Stanowisko PTD, vol. 9, 2016.
  • Zdjęcie: https://pl.123rf.com/photo_188671908_p%C5%82ytka-naz%C4%99bna-cholesterolu-w-ilustracji-artery-3d.html
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta w menopauzie - co jeść, a których produktów unikać? Przykładowe przepisy i jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Obiad dla cukrzyka - co warto przygotować? Proste przepisy
Potrawa na obiad dla pacjenta z cukrzycą
Jadłospis tygodniowy diety cukrzycowej - menu na 7 dni
Jabłko jako zamiennik w diecie cukrzycowej
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - poznaj zasady żywienia i przykładowy jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej, czyli co jeść przy chorym woreczku. Przykładowy jadłospis i przepisy
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - dowiedz się, co jeść, a które produkty są zakazane
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jaką dietę stosować, co jeść, a czego unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex