Reklama
Na czym polega dieta miażdżycowa?
Miażdżyca jest chorobą zapalną tętnic spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. W konsekwencji może prowadzić do wystąpienia udaru, zawału sera, niedokrwiennej choroby serca czy otępienia starczego.
W jej rozwoju ogromne znaczenie mają czynniki powiązane ze stylem życia:
- poziom aktywności fizycznej,
- palenie tytoniu,
- spożywanie alkoholu,
- ilość soli w diecie,
- sposób odżywiania się.
Dieta przy blaszkach miażdżycowych powinna bazować na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach. Jej zadaniem jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżyce oraz inne choroby układu krążenia, jak również zapobieganie progresji choroby i ułatwienie jej leczenie.
Dieta miażdżycowa powinna sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a jeżeli konieczna jest jej redukcja należy ją przeprowadzić w sposób zdrowy i racjonalny.
Reklama
Zalecenia przy diecie miażdżycowej
Zalecenia przy diecie miażdżycowej opierają się na zasadach zdrowego żywienia. W tej jednostce chorobowej kluczowe jest ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego oraz kontrolowanie ilości i jakości spożywanych tłuszczy.
Jadłospis przy diecie miażdżycowej powinien uwzględniać zwiększoną ilość błonnika pokarmowego, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Zwiększone spożycie włókna pokarmowego wspomaga również redukcje masy ciała.
Do jego podstawowych źródeł należą produkty pełnoziarniste:
- pieczywo razowe,
- grube kasze,
- ryż brązowy,
- otręby,
- płatki owsiane,
- pełnoziarnisty makaron,
oraz warzywa i owoce.
W tej diecie kluczowe jest ograniczenie źródeł nasyconych tłuszczów oraz typu trans, a zwiększenie ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ze względu na to eliminacji powinny ulec tłuszcze takie jak: masło, smalec, słonia, margaryny twarde czy olej palmowy, podczas gdy zaleca włączenie się do diety tłuszczy roślinnych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju lnianego oraz margaryn miękkich szczególnie tych wzbogaconych w sterole i stanole roślinne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Mięso i produkty mleczne również należą do źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego z jadłospisu powinno się wykluczyć:
- wieprzowinę,
- kaczkę,
- baraninę,
- gęś,
- podroby,
- pasztety,
- tłuste wędliny,
- boczek,
- tłuste produkty mleczne (np. pełnotłusty ser, mleko >2% tłuszczu).
Dozwolone natomiast są mięsa takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, jagnięcina, wędliny drobiowe oraz produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2% (np. twaróg chudy).
Niezwykle istotne produkty w diecie miażdżycowej to tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela), nasiona (siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni) oraz orzechy (szczególnie włoskie i migdały), ponieważ stanowią one źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które to posiadają między innymi działanie przeciwzapalne
Jadłospis w diecie miażdżycowej
Jadłospis w diecie miażdżycowej nie jest trudny to ułożenia. Wystarczy posiadać podstawową wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia oraz produktów zalecanych i przeciwskazanych w tej jednostce chorobowej.
Gryczanka na mleku z borówkami i chia – 356 kcal
Składniki:
- Kasza gryczana – 4 łyżki
- Mleko spożywcze – 1 szklanka
- Borówki – 3 łyżki
- Nasiona chia – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut i przełóż do miseczki.
- Owoce oraz nasiona dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.
Jogurt z winogronami – 225 kcal
Składniki:
- Jogurt naturalny – 1 szklanka
- Winogrona czerwone – 80g
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj.
Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym - 636 kcal
Składniki:
- Łosoś – 130g
- Ryż brązowy – 3 łyżki
- Awokado – ¼ sztuki
- Mango – ¼ sztuki
- Cebula czerwona – ¼ sztuki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Chili, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni po około 4 minuty z obu stron. Możesz ją również upiec lub ugotować na parze.
- Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.
Przekąska - jabłko, migdały – 195 kcal
Składniki:
- Jabłko – 1 sztuka
- Migdały – 1 łyżka
Kanapki z szynką, awokado i kiełkami – 368 kcal
Składniki:
- Chleb żytni razowy – 2 kromki
- Awokado – 2 plastry
- Szynka z indyka – 4 plastry
- Lucerna, kiełki – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado.
- Na wierzchu połóż szynkę oraz kiełki.
Reklama
Przepisy w diecie miażdżycowej
Przepisy w diecie miażdżycowej powinny być przygotowywane takimi metodami obróbki termicznej, które nie wymagają dodatku tłuszczu:
- gotowanie,
- pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym,
- duszenie bez dodatku tłuszczu.
Chorzy natomiast powinni unikać smażenia, w tym w szczególności w głębokim tłuszczu. Komponując posiłki istotne jest również zmniejszenie ilości sodu w diecie, co wiąże się z eliminacją produktów z dużą zwartością soli (żywność przetworzona, słone przekąski, fast food, produkty konserwowe) oraz ograniczeniem dosalania potraw.
Słodycze oraz wyroby cukiernicze ze względu na zwartość kwasów tłuszczowych trans powinny ulec również wykluczeniu z jadłospisu.
Posiłki w diecie miażdżycowej należy opierać na różnokolorowych warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktach mlecznych, chudym mięsie, tłustych rybach, nasionach oraz orzechach. Korzystne będzie włączenie do diety roślinnych źródeł białka np. nasion roślin strączkowych.
Z pomocą w prowadzeniu prozdrowotnych zmian wychodzą naprzeciw nowoczesne rozwiązania dietetyczne. Jednym z nich jest aplikacja mobilna, która oferuje kilkanaście rodzajów w diet. W swojej ofercie zawiera również dietę DASH, która jest jednym z rekomendowanych sposobów dietoterapii miażdżycy.
Jedną z głównych zalet tej aplikacji jest to, że każdą dietę użytkownik może dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach abonamentu otrzymuje się nieograniczony kontakt z dietetykiem, bazę ponad 1500 przepisów oraz automatycznie generowaną listę zakupów.
Artykuł zawiera lokowanie produktu