Śniadanie - jaglanka z ogórkiem
Jaglanka z ogórkiem cytrynowym, prażonym słonecznikiem i sezamem.
Skladniki:
- 70g płatków jaglanych błyskawicznych
- 20g sezamu
- 20g ziaren słonecznika
- 1 mały świeży ogórek
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Płatki jaglane ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sezam i słonecznik przesyp na suchą i zimną patelnię, a następnie praż na wolnym ogniu do zrumienienia. Ogórka przekrój wzdłuż na cztery części, potem na grubą kostkę.
Przełóż ogórka do miseczki i polej sokiem z połowy cytryny. Gorące płatki jaglane umieść w miseczce, posyp uprażonym sezamem i ziarnami słonecznika oraz cząstkami ogórka. Dodaj ponownie uprażony sezam i słonecznik aby przykleił się do ogórka.
Pokrojonego uprzednio ogórka można od razu obtoczyć w sezamie i uprażyć tylko słonecznik.
Reklama
Drugie śniadanie - kanapka ze śledziem
Kanapka z duszonym porem, śledziem, jabłkiem i grejpfrutem.
Skladniki:
- 1 kromka chleba żytniego z ziarnami
- 50g fileta śledziowego w zalewie olejowej
- 1 mały por
- 50-100ml wody
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/3 jabłka
- 1/2 żółtego grejpfruta
- listki rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
Z pora odetnij zieloną część, a białą przekrój na pół i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Białą część pora podziel na mniejsze części i dodaj do rondelka. Do pora dodaj tyle wody, aby przykryć jego powierzchnię, dopraw szczyptą soli i zagotuj.
Warzywo duś na najmniejszym ogniu aż zmięknie oraz woda odparuje. Na koniec duszenia do pora dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego. Z jabłka wykrój kilka plastrów, które następnie pokrój na grube słupki. Grejpfruta obierz za pomocą noża, usuwając białą, gorzką skórkę.
Wyfiletuj grejpfruta, usuń błony, wycinając sam miąższ. Gotowego grejpfruta pokrój na mniejsze cząstki. Filet śledziowy odsącz z zalewy olejowej i pokrój na mniejsze kęsy. Na kromkę chleba wyłóż podduszonego pora, słupki jabłka i kawałki śledzia.
Na sam wierzch połóż grejpfruta i udekoruj potrawę listkami rozmarynu.
Reklama
Obiad - pieczony dorsz z jarmużem
Pieczony dorsz z jarmużem na puree z dyni z curry oraz prażoną kaszą.
Skladniki:
- 70g fileta z dorsza
- 50g zielonego jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150g dyni
- 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
- 30g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- woda do gotowania jarmużu, dyni i kaszy gryczanej
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Z jarmużu usuń grube, twarde nerwy, a zachowane liście zblanszuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Po tym czasie jarmuż wyjmij z naczynia i przełóż do zimnej wody, a następnie na ręcznik papierowy. Osuszony jarmuż przełóż do miski i polej łyżką oleju rzepakowego, dopraw szczyptą soli i pieprzem.
W drugim naczyniu obtocz dorsza w łyżce oleju, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Piecz dorsza w piekarniku w 185 stopniach Celsjusza przez ok. 12-15 minut - w zależności od grubości ryby - lub do momentu aż z dorsza można będzie oddzielić upieczone płatki mięsa.
Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź dynię i przełóż do wysokiego naczynia, zachowując wodę z gotowania. Do dyni dodaj curry i zacznij miksować warzywo blenderem ręcznym, dolewając sukcesywnie wodę, w której gotowała się dynia.
Gotowe puree dopraw musztardą francuską. Wystudzoną kaszę gryczaną przesyp na zimną i suchą patelnię i wstaw naczynie na mały ogień. Kaszę praż tak długo aż stanie się chrupka.
Na środek talerza wyłóż porcję puree z dyni, jarmuż, porcję dorsza, którego posyp na końcu uprażoną kaszą gryczaną.
Reklama
Podwieczorek - tost z pastą jajeczną
Tost z pastą jajeczną z musztardą francuską i rzodkiewką.
Skladniki:
- 1 kromka chleba orkiszowego
- 2 jajka "zerówki" lub "jedynki"
- 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- 1 rzodkiewka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i posiekaj jak najdrobniej. Jajka przełóż do miski i połącz z musztardą francuską. Pieczywo połóż na talerz (chleb można podpiec w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku) i ułóż na nim cieniutkie plasterki rzodkiewki.
Na wierzch warzywa dodaj pastę jajeczną i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Zamiast szczypiorku możesz użyć inne, ulubione świeże zioła.
Reklama
Kolacja - sałatka z brokułem, pomidorem i gruszką
Sałatka z brokułem, gruszką i pomidorkami.
Skladniki:
- 200g brokuła
- 60g pomidorków koktajlowych
- 70g gruszki
- 5g listków szałwii
- 15ml oleju rzepakowego
- 10g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Z brokuła wykrój różyczki i przedziel je na mniejsze części, a następnie przełóż do naczynia do gotowania na parze. Pomidorki podziel na ćwiartki, z gruszki wytnij gniazda nasienne i pokrój na grube kawałki.
Liście szałwii posiekaj jak najdrobniej i połącz z olejem. Wystudzony brokuł ułóż w głębokim talerzu na przemian z gruszką i pomidorami. Posyp sałatkę ziarnami słonecznika i skrop olejem z szałwią.