Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta na cholesterol - przepisy wideo na cały dzień

Dieta obniżająca poziom cholesterolu powinna bazować na produktach bogatych w błonnik pokarmowy, kwasy omega oraz duże dawki witamin. Pacjent z podwyższonym cholesterolem powinien unikać przede wszystkim tłustych potraw. Jednodniowe menu dla osoby z wysokim cholesterolem przygotował kucharz i bloger kulinarny Dawid Furmanek.
Sałatka z brokułem, gruszką i pomidorkami
Fot. Materiały własne
Spis treści

Śniadanie - jaglanka z ogórkiem

Jaglanka z ogórkiem cytrynowym, prażonym słonecznikiem i sezamem.

Skladniki:

  • 70g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 20g sezamu
  • 20g ziaren słonecznika
  • 1 mały świeży ogórek
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Płatki jaglane ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sezam i słonecznik przesyp na suchą i zimną patelnię, a następnie praż na wolnym ogniu do zrumienienia. Ogórka przekrój wzdłuż na cztery części, potem na grubą kostkę.

Przełóż ogórka do miseczki i polej sokiem z połowy cytryny. Gorące płatki jaglane umieść w miseczce, posyp uprażonym sezamem i ziarnami słonecznika oraz cząstkami ogórka. Dodaj ponownie uprażony sezam i słonecznik aby przykleił się do ogórka.

Pokrojonego uprzednio ogórka można od razu obtoczyć w sezamie i uprażyć tylko słonecznik.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Drugie śniadanie - kanapka ze śledziem

Kanapka z duszonym porem, śledziem, jabłkiem i grejpfrutem.

Skladniki:

  • 1 kromka chleba żytniego z ziarnami
  • 50g fileta śledziowego w zalewie olejowej
  • 1 mały por
  • 50-100ml wody
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/3 jabłka
  • 1/2 żółtego grejpfruta
  • listki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

Z pora odetnij zieloną część, a białą przekrój na pół i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Białą część pora podziel na mniejsze części i dodaj do rondelka. Do pora dodaj tyle wody, aby przykryć jego powierzchnię, dopraw szczyptą soli i zagotuj.

Warzywo duś na najmniejszym ogniu aż zmięknie oraz woda odparuje. Na koniec duszenia do pora dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego. Z jabłka wykrój kilka plastrów, które następnie pokrój na grube słupki. Grejpfruta obierz za pomocą noża, usuwając białą, gorzką skórkę.

Wyfiletuj grejpfruta, usuń błony, wycinając sam miąższ. Gotowego grejpfruta pokrój na mniejsze cząstki. Filet śledziowy odsącz z zalewy olejowej i pokrój na mniejsze kęsy. Na kromkę chleba wyłóż podduszonego pora, słupki jabłka i kawałki śledzia.

Na sam wierzch połóż grejpfruta i udekoruj potrawę listkami rozmarynu.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Obiad - pieczony dorsz z jarmużem

Pieczony dorsz z jarmużem na puree z dyni z curry oraz prażoną kaszą.

Skladniki:

  • 70g fileta z dorsza
  • 50g zielonego jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150g dyni
  • 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 30g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • woda do gotowania jarmużu, dyni i kaszy gryczanej
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Z jarmużu usuń grube, twarde nerwy, a zachowane liście zblanszuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Po tym czasie jarmuż wyjmij z naczynia i przełóż do zimnej wody, a następnie na ręcznik papierowy. Osuszony jarmuż przełóż do miski i polej łyżką oleju rzepakowego, dopraw szczyptą soli i pieprzem.

W drugim naczyniu obtocz dorsza w łyżce oleju, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Piecz dorsza w piekarniku w 185 stopniach Celsjusza przez ok. 12-15 minut - w zależności od grubości ryby - lub do momentu aż z dorsza można będzie oddzielić upieczone płatki mięsa.

Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź dynię i przełóż do wysokiego naczynia, zachowując wodę z gotowania. Do dyni dodaj curry i zacznij miksować warzywo blenderem ręcznym, dolewając sukcesywnie wodę, w której gotowała się dynia.

Gotowe puree dopraw musztardą francuską. Wystudzoną kaszę gryczaną przesyp na zimną i suchą patelnię i wstaw naczynie na mały ogień. Kaszę praż tak długo aż stanie się chrupka.

Na środek talerza wyłóż porcję puree z dyni, jarmuż, porcję dorsza, którego posyp na końcu uprażoną kaszą gryczaną.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Podwieczorek - tost z pastą jajeczną

Tost z pastą jajeczną z musztardą francuską i rzodkiewką.

Skladniki:

  • 1 kromka chleba orkiszowego
  • 2 jajka "zerówki" lub "jedynki"
  • 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 1 rzodkiewka
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo i posiekaj jak najdrobniej. Jajka przełóż do miski i połącz z musztardą francuską. Pieczywo połóż na talerz (chleb można podpiec w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku) i ułóż na nim cieniutkie plasterki rzodkiewki.

Na wierzch warzywa dodaj pastę jajeczną i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Zamiast szczypiorku możesz użyć inne, ulubione świeże zioła.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Kolacja - sałatka z brokułem, pomidorem i gruszką

Sałatka z brokułem, gruszką i pomidorkami.

Skladniki:

  • 200g brokuła
  • 60g pomidorków koktajlowych
  • 70g gruszki
  • 5g listków szałwii
  • 15ml oleju rzepakowego
  • 10g ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Z brokuła wykrój różyczki i przedziel je na mniejsze części, a następnie przełóż do naczynia do gotowania na parze. Pomidorki podziel na ćwiartki, z gruszki wytnij gniazda nasienne i pokrój na grube kawałki.

Liście szałwii posiekaj jak najdrobniej i połącz z olejem. Wystudzony brokuł ułóż w głębokim talerzu na przemian z gruszką i pomidorami. Posyp sałatkę ziarnami słonecznika i skrop olejem z szałwią.

Pobierz przepis w formie PDF

Czytaj również
Dawid Furmanek
Artykuł napisany przez
Dawid Furmanek
Kucharz i bloger kulinarny. Autor bloga m-eat-ing.pl.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda