Reklama
Na czym polega dieta na trądzik?
Dieta na trądzik powinna być zbilansowana i różnorodna. Znajdą się w niej produkty, które zawierają składniki odżywcze niezbędne do wsparcia kondycji skóry.
Należą do nich między innymi:
- witaminy (np. witamina A czy E oraz z grupy B),
- składniki mineralne (np. cynk),
- antyoksydanty (selen, resweratrol, katechiny),
- nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3).
Dodatkowo powinna być skomponowana z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dieta trądzikowa eliminuje natomiast pokarmy wysokoprzetworzone, bogate w cukier, tłuszcz nasycony czy też dodatki takie jak barwniki, konserwanty oraz wzmacniacze smaku.
Rekomendowana jest każdemu kto chce zmniejszyć nasilenie trądziku, czy też zapobiegać powstawaniu zmian skórnych. Należy jednak pamiętać, że sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, a na przebieg choroby oddziałuje wiele innych czynników, na które w mniejszym lub większym stopniu możemy wpływać.
Reklama
Jadłospis w diecie na trądzik
Poniżej przykładowy jadłospis w diecie trądzikowej.
Śniadanie: Kanapki z łososiem wędzonym, rukolą, pomidorem i kaparami
Składniki:
- Chleb żytni razowy - 2 kromki
- Łosoś wędzony na zimno, płat – 60 g
- Rukola – ½ szklanki
- Pomidor - 4 plastry
- Kapary marynowane - 1 łyżka
- Margaryna, 100% roślinna - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyj i pokrój.
- Kapary odsącz z zalewy.
- Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem.
- Na pieczywie ułóż sałatę, rybę, pomidora i kapary.
Drugie śniadanie: Hummus z marchwią
Składniki:
- Hummus tradycyjny z ciecierzycy - 5 ½ łyżki
- Marchew - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Warzywo umyj, obierz i pokrój w słupki.
- Hummus nabieraj za pomocą słupków warzywnych.
** Hummus możesz przygotować samodzielnie miksując ciecierzycę (namoczoną i ugotowaną lub z puszki) z czosnkiem, pastą sezamową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą lub olejem sezamowym.
Obiad: Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Składniki:
- Kasza jęczmienna pęczak sucha - 6 łyżek
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 150 g
- Cebula – ½ sztuki
- Jarmuż - 1 szklanka
- Wino białe wytrawne – ½ szklanki
- Bulion warzywny – ¾ szklanki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól, pieprz czarny, tymianek suszony
- Migdały - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj suchą kaszę oraz wino.
- Kiedy wino całkowicie odparuje, do kaszy dodaj część gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- Powtarzaj czynność, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso, jarmuż oraz przyprawy.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami.
* Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
Podwieczorek: Płatki owsiane z pomarańczą i nasionami słonecznika
Składniki:
- Płatki owsiane górskie - 4 łyżki
- Pomarańcza – 1/2 sztuki
- Słonecznik łuskany, nasiona - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
- Owoce obierz i pokrój.
- Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z owocami i nasionami.
** Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Kolacja: Sałatka z buraka, tofu i rukoli
Składniki:
- Tofu naturalne – 90 g
- Burak – ½ sztuki
- Rukola – 1 ½ szklanki
- Figi świeże - 1 sztuka
- Masło orzechowe - 2 łyżeczki
- Sos sojowy jasny - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj i owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Tofu odsącz z zalewy, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Figi umyj i pokrój.
- Przygotuj sos mieszając masło orzechowe z sokiem z cytryny i sosem sojowym.
- Na talerzu ułóż rukolę, buraka, figi, tofu, a następnie polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.
Co jeść na trądzik?
W diecie na trądzik powinny znaleźć się między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe. Należą do nich kasze, pełnoziarniste makarony czy razowe pieczywo. Są one źródłem błonnika, a także bogactwem składników mineralnych i witamin w tym szczególnie tych, wspierających kondycję skóry (cynk czy witaminy z grupy B).
Źródłem antyoksydantów, które to wykazują w badaniach potwierdzającą rolę w zmniejszeniu objawów trądziku, są między innymi warzywa, kawa, herbata oraz wino. Ryby morskie, orzechy, pestki i oleje roślinne to kolejne produkty, które powinny znaleźć się na talerzu. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym też te z grupy omega-3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Unikać należy produktów typu fast food, gdyż są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych trans, które działają silnie prozapalnie. Znajduje się w nich wiele substancji dodatkowych, które przedłużają trwałość i poprawiają smakowitość wspomnianych produktów, ale mogą negatywnie wpływać na kondycję skóry.
Nie wskazane jest również spożycie słodyczy. To właśnie w nich znajdują się ogromne ilości cukru prostego, który po spożyciu powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi i szereg niekorzystnych działań, które predysponują do powstawania trądziku.
Reklama
Jakie jedzenie powoduje trądzik?
Wiele badań (1,2) dowodzi, iż dieta bogata w produkty o wysokim indeksie glikemicznym może wpływać na zaostrzenie trądziku. Wynika to z faktu, iż to co spożywamy oddziałuje bezpośrednio na funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej, a następnie na wydzielanie hormonów androgenowych, które to wraz z insulinopodobnym czynnikiem wzrostu (IGF-1) wpływają na produkcję sebum. Dodatkowo inne elementy (np. insulina, cytokiny zapalne) odpowiedzialne za rozwój trądziku wykazują ścisły związek ze stosowaną dietą.
Na przestrzeni lat pojawiło się wiele badań sprawdzających wpływ pojedynczych produktów na zaostrzenie trądziku (np. czekolady czy ostrych przypraw). W przypadku większości z nich nie wykazano zależności. Podejrzewane o to było również mleko krowie.
Rozpatrywać w tym przypadku należy nie sam produkt, a poszczególne składniki jakie się w nim znajdują (m.in.: białka serwatkowe, a w szczególności α-laktoalbuminy czy też leucyna i kwas palmitynowy). Niektóre duże badania (3-4) wskazują na korelację spożycia mleka, a nasileniem zmian trądzikowych w zależności od formy (większe po spożyciu mleka nieprzetworzonego) oraz jego ilości. Warto jednak dopiero po zaobserwowaniu zaostrzeń objawów wprowadzić ewentualną eliminacje danego produktu.
Reklama
Mięso a trądzik
Mięso, a w szczególności te czerwone (wołowina i wieprzowina) oraz przetworzone (szynka, wyroby mięsne) jest jednym z elementów diety zachodniej. Z uwagi na potwierdzony, negatywny wpływ stosowania tego modelu diety na występowanie zmian trądzikowych warto ograniczyć wspomniane produktu.
Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują silne działanie prozapalne. Dodatkowo, osoby ograniczające mięso zazwyczaj zwiększają spożycie produktów roślinnych w diecie, które to posiadają wiele cennych witamin i składników mineralnych czy antyoksydantów. Skupiają się również na komponowaniu posiłków by dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych z żywności o dobrej jakości.
Przy problemach skórnych i nie tylko można skorzystać z innowacyjnej platformy dietetycznej, która oferuje szereg diet, m.in. eliminującą mięso, nabiał, żywność o wysokim indeksie glikemicznym oraz przetworzone produkty spożywcze, oferując setki smacznych i urozmaiconych przepisów wraz ze zdjęciami i listą zakupów.