Reklama
Czy dieta ma wpływ na włosy?
Żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję włosów. Zbilansowana i bogata w odpowiednie składniki odżywcze dieta może przyczynić się do wzmocnienia i poprawy wyglądu włosów.
Dieta na włosy ma przede wszystkim zapobiegać ich wypadaniu, a dodatkowo wzmacniać. Kluczową rolę w tym aspekcie odgrywa odpowiedni poziom żelaza, a także dostarczanie witamin z grupy B (w szczególności biotyny), siarki oraz cynku.
Dieta na porost włosów powinna być bogata także w kwasy omega-3, witaminę A, E oraz C, które wpływają nie tylko na skórę głowy, ale także na mieszki włosowe. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na włosy, jednak pierwszym krokiem zawsze powinna być zbilansowana dieta.
Suplementy mogą być pomocne, gdy pojawiła się niedobór jakiegoś składnika pokarmowego, jednak w większości przypadków można uzyskać potrzebne składniki poprzez zrównoważone i różnorodne jedzenie.
Wypadanie włosów na diecie ketogenicznej
Osoby, które stosują dietę ketogeniczną, mogą być narażone na wypadanie włosów, co jest jednym z możliwych skutków ubocznych nieprawidłowo zbilansowanego żywienia. Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, co prowadzi do stanu ketozy, a organizm wykorzystuje głównie tłuszcze jako źródło energii.
Wypadanie włosów na diecie ketogenicznej może być spowodowane kilkoma czynnikami:
- Restrykcyjne ograniczenie węglowodanów może wpłynąć na niedobory składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia włosów, takich jak witaminy z grupy B i C. Niedobory tych składników mogą osłabić cebulki włosowe i przyczynić się do wypadania włosów.
- Dieta ketogeniczna może wpływać na hormony. Zmiany hormonalne związane z tą dietą mogą również wpływać na cykl wzrostu włosa, powodując zwiększone wypadanie.
Należy jednak pamiętać, że nie każda osoba stosująca dietę ketogeniczną doświadcza wypadania włosów. Efekty uboczne diety mogą się różnić w zależności od indywidualnych czynników zdrowotnych i sposobu prowadzenia diety.
Reklama
Co jeść na zdrowe włosy?
W celu poprawy kondycji włosów, warto włączyć do swojej diety odpowiednie składniki odżywcze, które wspierają ich zdrowie i wygląd.
Oto lista niektórych wartościowych produktów, witamin i składników, które mają pozytywny wpływ na włosy:
- żelazo - jego prawidłowe stężenie jest kluczowe w celu zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Odpowiednie jego ilości można dostarczyć włączając do diety: podroby, czerwone mięso, jaja, natkę pietruszki, sezam, fasolę czy soczewicę;
- cynk - niedobór tego składnika może wpływać na stan naskórka, powodując jego nadmierne złuszczanie, a to wpływa na stan mieszków. Znajduje się w takich produktach jak owoce morza, mięso, jaja, strączki, warzywa kapustne, kasza gryczana, sery podpuszczkowe czy kakao;
- niacyna - duże jej ilości znajdują się w otrębach pszennych, czerwonym mięsie, rybach czy grzybach. Wpływa na skórę głowy;
- biotyna - niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów łojowych skóry głowy oraz wzrostu włosów. Dodatkowo zawiera w swoim składzie siarkę, która jest niezbędna do budowy keratyny. Biotynę można dostarczyć poprzez spożywanie mięsa, zarodków pszennych, żółtek jaj, kalafiora, soi, grzybów, orzechów włoskich i ziemnych;
- kwasy omega – 3 - wpływają na strukturę mieszka włosowego i włosa. Dzięki nim włosy są prawidłowo nawilżone, ale nie przetłuszczone. Aby dostarczyć odpowiednie ilości kwasów omega, do diety warto włączyć tłuste ryby, siemię lniane, olej lniany, pestki i orzechy;
- witamina E - wpływa na podziały komórkowe, przez co stymuluje porost włosa. Jej bogatym źródłem jest olej z zarodków pszennych, rzepakowy i z pestek winogron, a także nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe i migdały;
- witamina A – pobudza mieszki włosowe, a dodatkowo chroni przed nadmiernym rogowaceniem skóry głowy. Witamina ta znajduje się w olejach z wątroby dorsza i halibuta, wątrobie wieprzowej i wołowej, marchewce, morelach suszonych i natce pietruszki.
Co pić na porost włosów?
Prawidłowe nawodnienie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, nie inaczej jest także w przypadku chęci zwiększenia objętości i ilości włosów. Zanim sięgnie się po zioła do picia, które mają przyspieszyć porost lub ograniczyć wypadanie włosów, warto upewnić się, że dostarczamy odpowiedniej ilości płynów.
Nawodnienie ma wpływ nie tylko na przemiany czy wchłanianie związków zachodzące w organizmie, ale także ukrwienie skóry głowy.
Co dodatkowo można pić na porost lub wypadające włosy? Polecany jest napar z pokrzywy lub skrzypu polnego. Obie te rośliny zawierają krzemionkę, której niedobór powoduje wypadanie i kruszenie się włosów.
Reklama
Jadłospis na wypadające włosy
Chcąc zatrzymać nadmierne wypadanie włosów warto zacząć od włączenia do codziennego jadłospisu produktów bogatych w składniki, które sprzyjają dobrej kondycji włosów.
Jadłospis na wypadające włosy powinien być bogaty w żelazo, cynk, witaminy z grupy B czy kwasy omega-3.
Oto przykładowy jadłospis diety na zdrowe włosy:
- Śniadanie: Owsianka z malinami i orzechami laskowymi;
- Drugie śniadanie: Hummus z marchewką;
- Obiad: Dorsz pieczony z natką pietruszki, batat pieczony, surówka z kapusty;
- Podwieczorek: Zielony koktajl z natką pietruszki, cytryną, ananasem, kiwi, siemieniem lnianym i otrębami pszennymi;
- Kolacja: Sałatka ze szpinakiem z rostbefem wołowym, pomidorkami i nasionami słonecznika;
Zielony koktajl
Składniki:
- ananas – 3 plastry
- cytryna – 1 sztuka
- kiwi – 1 sztuka
- natka pietruszki – 2 łyżki
- siemię lniane – 1 łyżka
- otręby pszenne – 1 łyżka
- woda – 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i obierz.
- Wszystkie składniki zblenduj.
Dorsz pieczony z natką pietruszki
Składniki:
- dorsz świeży, filet - 150 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- natka pietruszki - 2 łyżki
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.
- Rybę umyj, osusz i dopraw.
- Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Bataty pieczone z tymiankiem
Składniki:
- batat – 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- pieprz czarny - 2 szczypty
- sól - 1 szczypta
- tymianek suszony - 2 szczypty
Sposób przygotowania:
- Batata dokładnie wyszoruj i pokrój na grube paski.
- Warzywo nasmaruj olejem i posyp przyprawami.
- Batata przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 40 minut.
Surówka z kapusty
Składniki:
- kapusta biała - 1 liść
- ogórek szklarniowy – ½ sztuki
- jabłko - ½ sztuki
- koper świeży - 1 łyżka
- sól - 1 szczypta
- olej rzepakowy - 1 łyżka
- pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, osusz, posiekaj, oprósz solą i odstaw na pół godziny, aby zmiękła.
- Ogórka oraz jabłko umyj i zetrzyj na tarce.
- Koperek posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia, dodaj tłuszcz oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dodatkowo ma wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci.
Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych. Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb. Ponadto można modyfikować zaproponowaną dietę tak, aby włączać sezonowe warzywa.