Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta niskocholesterolowa - produkty wskazane i zakazane

Dieta niskocholesterolowa zalecana jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów, a także w profilaktyce chorób układu krążenia. Dieta niskocholesterolowa potrafi uchronić pacjenta przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Dlatego dobrze wiedzieć co jeść, a czego unikać.
Wybór produktów przy diecie niskocholesterolowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Finowie wiedzą najlepiej, jak ważna dla zdrowia człowieka jest niskocholesterolowa dieta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku spopularyzowano w położonej w Finlandii Karelii Północnej dietę niskotłuszczową, w której zmniejszono ilość soli oraz węglowodanów prostych i wprowadzono duże ilości warzyw oraz owoców.

Okazało się, że dzięki takiej prostej zmianie w ciągu pięciu lat wskaźnik umieralności na zawał serca wśród mężczyzn w Karelii Północnej obniżył się aż o jedną czwartą.

Kto powinien stosować dietę niskocholesterolową?

Dieta niskocholesterolowa jest jednym z podstawowych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Może być stosowana w profilaktyce chorób układu krążenia, gdyż zapobiega m.in. zawałom serca, udarom mózgu, zatorom, miażdżycy.

Głównym założeniem diety niskocholesterolowej jest bowiem ograniczenie lub usunięcie z jadłospisu produktów o najwyższej zawartości cholesterolu. Tłuszcze, które pozostają w tej diecie nie powinny przekraczać dziennego zapotrzebowania energii określonej dla danej masy ciała.

Dieta niskocholesterolowa ma za zadanie podwyższanie dobrego cholesterolu z frakcji HDL, dlatego musi być bogata w:

  • witaminy: C, A, E, B6, B12, kwas foliowy
  • fitosterole roślinne
  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • bioflawonoidy
  • związki fenolowe

Reklama

Dieta niskocholesterolowa - czego unikać?

Z jadłospisu trzeba wyrzucić lub drastycznie ograniczyć:

  • czerwone tłuste mięso: smażone, wędliny, podroby, z mięs ograniczyć trzeba wieprzowinę, wołowinę, baraninę, mięso gęsi i kaczki
  • tłuszcze: masło, smalec wieprzowy, smalec z gęsi, słonina
  • ryby smażone na maśle, smalcu, margarynie, w panierce
  • tłusty nabiał: mleko 3%, masło, śmietanę, żółte sery, sery topione
  • fast foody: zupy w proszkach, frytki, placki ziemniaczane i inne przetworzone produkty
  • warzywa smażone na maśle, smalcu, margarynie, warzywa solone, konserwowane i chipsy
  • słodycze: cukierki, czekoladki, pączki, ciasta, ciastka. Większość z nich zawiera nie tylko cukier, ale także olej palmowy
  • białe pieczywo, rogaliki francuskie, słone paluszki, krakersy
  • makaron jajeczny
  • napoje gazowane, słodzone, zawierające sztuczne barwniki i konserwanty
  • sklepowe dżemy
  • majonez i sosy majonezowe
  • jajecznicę na maśle, boczku, słoninie, smalcu

Reklama

Dieta niskocholesterolowa - co można jeść?

W diecie niskocholesterolowej znajdują się głównie produkty obniżające zły cholesterol, a także takie, dzięki któremu wzrasta stężenie dobrego cholesterolu.

Bardzo wartościowe dla naszego organizmu są pod tym względem nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy m.in. w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Do diety warto wprowadzić także margaryny roślinne, które są wzbogacane fitosterolami roślinnymi.

Każdy posiłek w diecie niskocholesterolowej powinien też zawierać warzywa bogate w witaminy. Poziom złego cholesterolu może się zmniejszyć, kiedy w diecie jest także dużo produktów zawierających pektyny (np. jabłek).

Takie produkty są zalecane w diecie niskocholesterolowej:

  • pieczywo razowe, chleb chrupki, płatki owsiane, siemię lniane, ryż brązowy, makaron razowy, musli bez cukru i suszonych owoców, grube kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana
  • świeże i mrożone warzywa oraz owoce, soki owocowe i warzywne bez cukru
  • chude mleko, kefir, odtłuszczony jogurt naturalny, chude sery twarogowe
  • ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szproty, sardynki. Duszone, z rusztu lub pieczone w folii, zawsze bez skóry
  • mięso drobiowe z kurczaka, indyka bez skóry, cielęcina, mięso z królika, konina, dziczyzna, wędliny drobiowe
  • rośliny strączkowe: zielony groszek, fasolka szparagowa, soja, groch, fasola, soczewica
  • chude wywary mięsne, zupy warzywne bez tłuszczu i zupy owocowe
  • desery mogą mieć postać sałatek owocowych, sorbetów, galaretek, budyniu na chudym mleku, kisielu
  • zielona herbata, niskosłodzone kompoty

Wybierając konkretne produkty przy układaniu jadłospisu warto zwrócić uwagę na zawartość cholesterolu, gdyż mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że tylko w jednym jajku znajduje się aż 360 mg cholesterolu, w małej łyżeczce masła - 15 mg, a w jednym plastrze żółtego sera 30 mg. 

Zobacz, ile jest cholesterolu w 100 gramach innych popularnych w polskiej kuchni produktów:

  • mleko 3 proc. tłuszczu- 14 mg
  • mleko 0,5 proc. tłuszczu - 2 mg
  • śmietana 30 proc. tłuszczu - 106 mg
  • chudy ser twarogowy - 0,5 mg
  • szynka wieprzowa (surowa) - 60 mg
  • wątroba wieprzowa -354 mg
  • pasztet pieczony - 370 mg
  • smalec - 95 mg.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda