Reklama
Czym jest dieta niskosodowa?
Składnik soli – sód – jest konieczny do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Bierze on udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej człowieka, a także umożliwia przenoszenie impulsów nerwowych i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Jednak nadmierne spożycie sodu prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, a w konsekwencji uszkodzenia naczyń krwionośnych i wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, które wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są główną przyczyną śmierci w krajach rozwijających się.
Nadmiar spożywanej soli objawia się nie tylko nadciśnieniem, ale także może przyczynić się do powstawania obrzęków (zatrzymania wody w organizmie). Wówczas zaleca się spożywanie diety niskosodowej, której celem jest zmniejszenie spożycia wszelkich źródeł sodu.
W związku z tym należy zwrócić uwagę na ograniczenie:
- soli kuchennej, w tym soli morskiej, himalajskiej, kamiennej (na rynku istnieją odpowiedniki w postaci soli potasowej, które w cząsteczce zamiast sodu zawierają potas);
- produktów wysokoprzetworzonych, które mają duży dodatek soli: żywność typu fast food, parówki, wędliny kupne, gotowe sosy;
- buliony w kostkach;
- dania instant;
- słone przekąski: chipsy, paluszki, solone orzeszki;
- gotowe sosy;
- konserwy rybne i mięsne;
- ryby wędzone;
- wysokosodowa woda mineralna (należy wybierać wodę opisaną jako niskosodowa);
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie soli przez osoby dorosłe ze wszystkich źródeł powinno być ograniczone do 5 gramów soli na dobę – 1 łyżeczka. Biorąc pod uwagę, że źródłem soli jest nie tylko ta dodawana do przyprawiania potraw, ale także wiele innych ukrytych źródłem, w tym te wymienione powyżej, należy uważnie sprawdzać, jaką faktycznie ilość spożywamy. W tym celu powinno się czytać etykiety produktów spożywczych i rezygnować z tych, które w składzie zawierają sól.
Aby ograniczyć jej spożycie należy zmniejszyć ilość soli dodawanej do przygotowywanych potraw. Organizm potrzebuje zazwyczaj około 2 tygodni, aby odzwyczaić się od słonego smaku, stąd wystarczy odrobina konsekwencji, aby później nie potrzebować już tak dużej ilości soli. Aby podbić smak potrawy można używać więcej naturalnych przypraw ziołowych i korzennych.
Reklama
Dieta niskosodowa - dla kogo?
Dieta niskosodowa dedykowana jest przede wszystkim osobom z nadciśnieniem tętniczym, jednak korzyści z niej odniosą również inne grupy osób, np.:
- osoby z grupy ryzyka nadciśnienia tętniczego, czyli u których w rodzinach występuje ta jednostka chorobowa, palacze tytoniu, czy osoby z dużym poziomem stresu na co dzień;
- osoby otyłe - u nich zazwyczaj parametry ciśnienia są zaburzone;
- osoby z cukrzycą, która jest zaburzeniem gospodarki węglowodanowej, ale często wiąże się z występowaniem innych zaburzeń metabolicznych;
- osoby z innymi niż nadciśnienie chorobami układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycą tętnic;
Jadłospis na diecie niskosodowej
Jak może wyglądać przykładowy jadłospis na diecie niskosodowej?
Śniadanie: granola z komosy ryżowej, płatków owsianych i orzechów z jogurtem, borówkami i jagodami goji
Składniki:
- Płatki owsiane górskie - 2 łyżki
- Orzechy włoskie - 3 sztuki
- Migdały, płatki - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 3 łyżki
- Borówka amerykańska - 3 łyżki
- Jagody goji suszone - 1 łyżeczka
- Miód pszczeli – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu, a następnie podpraż ją na suchej patelni.
- Orzechy posiekaj.
- Komosę, płatki owsiane i orzechy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
- Następnie całość przełóż do miski, dodaj miód, wszystko wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Granolę podawaj z jogurtem i owocami.
II śniadanie: koktajl z jabłkiem, ananasem i szpinakiem
Składniki:
- Szpinak świeży (baby) - 1 szklanka
- Jabłko - 1 sztuka
- Ananas - 2 plastry
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Dynia, pestki - 1 łyżeczka
- Jęczmień młody, proszek - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Owoce umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Obiad: wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą
Składniki:
- Jaja kurze surowe - 1 sztuka
- Kasza gryczana sucha - 3 łyżki
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 2 łyżki
- Pomidor suszony - 3 plastry
- Cebula - 0.5 sztuki
- Por - 0.3 sztuki
- Marchew - 1 sztuka
- Pieczarki - 4 sztuki
- Kapusta biała -3 liście
- Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Przecier pomidorowy (passata) - 1 szklanka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 1 łyżka
- Oregano suszone – szczypta
- Zioła prowansalskie – szczypta
- Papryka słodka mielona – szczypta
- Papryka ostra mielona - szczypta
- Kurkuma – szczypta
- Sól potasowa – szczypta
- Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Soczewicę przelej wrzątkiem, następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedź i wymieszaj ze słodką i ostra papryką oraz kurkumą.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Por oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Wytnij głąb ze środka kapusty (od dolnej strony), następnie włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Następnie ją odcedź, ostudź i oddziel liście.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj por, pieczarki, marchewkę, pomidory suszone i smaż przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Ostudzone warzywa wymieszaj z kaszą, soczewicą oraz jajkiem.
- Nakładaj podłużne porcje farszu na liście. Najpierw załóż liść na farsz z jednej strony, później złóż boki do środka, następnie zwiń jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
- Garnek o szerokim dnie wyłóż pozostałymi (np. porwanymi) liśćmi kapusty. Układaj na nich przygotowane gołąbki i zalej gorącą wodą. Całość gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- Pozostały po gotowaniu gołąbków wywar przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, zioła prowansalskie oraz mąkę uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.
- Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem.
Podwieczorek: przekąska – mandarynka i migdały
Składniki:
- Mandarynki
- Migdały
Kolacja: pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli
Składniki:
- Awokado - 2.5 plastra
- Pomidor - 0.5 sztuki
- Cebula czerwona - 0.3 sztuki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
- Sól niskosodowa -1 szczypta
- Pieprz czarny - 1 szczypta
- Chleb żytni razowy - 2 kromki
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz i obierz ze skórki.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
- Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.
- Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.
- Pieczywo posmaruj pastą.
Wiele innych przepisów na dania niskosodowe dostarcza dietetyczna platforma.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Zalecane produkty na diecie niskosodowej
W diecie niskosodowej wskazane jest spożycie pokarmów bogatych w potas, czyli pierwiastek, który działa antagonistycznie do sodu w kontekście wpływu na ciśnienie tętnicze krwi.
Głównym źródłem potasu są warzywa i owoce, przede wszystkim:
- fasola
- soja
- pomidory i koncentrat pomidorowy
- suszone morele
- natka pietruszki
- brokuły
- kapusta
- ziemniaki
- buraki
- banany
Ale również kakao, pestki dyni, orzechy, czy otręby i kasza gryczana.
Reklama
Produkty zabronione na diecie niskosodowej
Pokarmy, które należy mocno ograniczać w diecie niskosodowej, to:
- sól kuchenna
- gotowe mieszanki przypraw z solą lub glutaminianem sodu
- kostki rosołowe i żywność typu instant
- parówki
- wędliny
- płatki kukurydziane
- fast food
- krakersy, paluszki, chipsy, solone orzechy
- gotowe dania garmażeryjne
Dobrze zbilansowany niskosodowy plan żywieniowy pod nazwą dieta DASH można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Otrzymuje się wtedy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak generowanie intuicyjnej listy zakupów. Możesz też postawić na dietę redukcyjną, którą jest dieta SIRT.
Artykuł zawiera lokowanie produktu