Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dlaczego w chorobie nowotworowej białko jest tak ważne?

Białko pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego jego ilość w diecie musi być odpowiednia. Szczególną wagę do jego spożycia powinny przykładać osoby cierpiące na nowotwory, gdyż podczas choroby zapotrzebowanie na ten składnik może istotnie wzrosnąć, a odpowiednie spożycie białka może pomóc m.in. w utrzymaniu masy mięśniowej.
Produkty bogate w białko
Źródło: 123RF
Spis treści

Jaka jest rola białka w organizmie?

Białko to główny element budulcowy komórek i drugi, po wodzie, najbardziej rozpowszechniony w organizmie składnik. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Składnik ten wchodzi bowiem m.in. w skład włókien mięśniowych w postaci aktyny i miozyny.

Jest to niezwykle ważne, ponieważ masa mięśniowa wpływa nie tylko na zdolność do podejmowania aktywności fizycznej i codziennych czynności, ale także przebieg reakcji metabolicznych w organizmie. (Wolfe, 2006) Ze względu na liczne pełnione przez białko funkcje, jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niestety, nawet u zdrowych osób każdego dnia pewna ilość białka jest tracona, konieczne jest więc regularne dostarczanie go z dietą. (Jarosz M., 2012; Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008)

Reklama

Dlaczego u pacjentów onkologicznych zapotrzebowanie na białko zmienia się?

W przypadku osób chorych na nowotwór, przemiany białka w organizmie ulegają zaburzeniu – wzrasta jego rozkład i zużycie, a tworzenie nowych cząsteczek białka jest mniej efektywne (Nitenberg G., Raynard B., 2000).

Konieczne jest w związku z tym dostarczanie pacjentowi tego ważnego składnika w ilościach pozwalających na zaspokojenie jego zwiększonego zapotrzebowania.

Szczególnie ważne jest to u osób poddawanych leczeniu przeciwnowotworowemu: zabiegom operacyjnym, chemio- lub radioterapii, u których zapotrzebowanie na białko może być szczególnie wysokie.

Reklama

Ile białka powinna dostarczać dieta osoby z nowotworem?

Każdego dnia do organizmu zdrowej dorosłej osoby powinno być dostarczane nieco ponad 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała (Jarosz M., 2012). Oznacza to, że osoba o masie ciała 70 kg powinna spożywać minimum 56 g białka dziennie.

Dostarczenie takich ilości z dietą nie jest trudne, problemem wśród osób zdrowych jest raczej zbyt wysokie niż zbyt niskie spożycie tego składnika

Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku pacjentów onkologicznych. U nich, by zaspokoić zwiększone na skutek obecności nowotworu zapotrzebowanie, zalecane jest przyjmowanie każdego dnia nawet 2-krotnie większych ilości białka niż u osób zdrowych.

Co ważne, by białko mogło zostać wykorzystane jako składnik budulcowy, konieczne jest także dostarczenie odpowiedniej ilości energii, dopasowanej do potrzeb pacjenta. (Arends J. i in., 2016)

  Zalecane spożycie białka u pacjentów onkologicznych Zalecane spożycie białka u pacjenta onkologicznego o masie ciała 70 kg
Tab.1 Zapotrzebowanie pacjentów onkologicznych na białko. (opracowanie własne na podstawie Arends J. i in., 2016)
Minimalne 1 g/ kg masy ciała/ dzień 70 g/ dzień
Optymalne 1,5 g/ kg masy ciała/ dzień 105 g/ dzień
Maksymalne 2 g/ kg masy ciała/ dzień 140 g/ dzień

Reklama

Gdzie szukać białka?

Białko znaleźć można w większości produktów spożywczych, jednak to najcenniejsze, pełnowartościowe białko, które w największym stopniu może zostać wykorzystane przez organizm, zawarte jest w produktach zwierzęcych: mięsie i jego przetworach, rybach, jajach oraz mleku i produktach mlecznych. Zawartość białka w poszczególnych produktach może się jednak znacznie różnić – kilka przykładowych wartości znaleźć można w tabeli poniżej.

Produkt Zawartość białka
w 100 g / 100 ml
Tab.2. Zawartość białka w wybranych produktach spożywczych (w wersach produkty ułożone wg malejącej zawartości białka) (opracowanie własne na podstawie Kunachowicz H. i in., 2005)
Sery: Myśliwski, Ementaler, Gouda, Trapistów, Tylżycki, Edamski 26-29 g
Cielęcina: sznyclówka, łopatka, udziec 20-21 g
Wołowina: rostbef, pieczeń, polędwica, szponder 19-22 g
Mięso drobiowe: z piersi kurczaka, z udźca indyka, z ud kurczaka 18-22 g
Ser twarogowy: chudy, półtłusty, tłusty 18-20 g
Wieprzowina: schab, szynka 18-21 g
Ryby: sardynki, halibut, łosoś, pstrąg, sandacz, makrela, dorsz, sola, mintaj 17-21 g
Jaja kurze 13 g
Mleko i napoje mleczne: jogurt, kefir, maślanka, mleko 3-4 g

Nawet z wykorzystaniem najbogatszych w białko produktów, dostarczenie organizmowi osoby z nowotworem odpowiednio dużej porcji białka, nie jest łatwe. Wynika to głównie ze zmniejszonego apetytu, efektów ubocznych stosowanego leczenia takich jak mdłości, biegunki, zmiana odczuwania zmysłu smaku i zapachu czy bolesność jamy ustnej.

Reklama

Jak dostarczyć pacjentowi onkologicznemu odpowiednią ilość białka?

Korzystne może być skorzystanie z pomocy dietetyka, który na podstawie oceny jadłospisu określi spożycie białka i zaproponuje rozwiązania, które pozwolą je zwiększyć. Może być to wzbogacanie diety, np. poprzez dodatek do potraw preparatu białka w proszku (np. Resource Instant Protein). W 1 łyżce produktu zawarte jest aż 4,5 g białka, a dzięki neutralnemu smakowi nie wpływa on na smak gotowego dania.

Preparat może być stosowany zarówno do potraw ciepłych, jak i zimnych, potencjalne sposoby jego wykorzystania w kuchni są niezliczone – można dodawać go do zup, sosów, deserów, przecierów lub napojów.

Do diety włączyć można również specjalne wysokobiałkowe preparaty odżywcze. Dostępne są zwykle w formie płynu w buteleczkach wielkości około 200 ml, a do wyboru jest kilka wersji smakowych.

Produkty te mogą być spożywane w niewielkich porcjach w formie deseru po każdym posiłku lub popijane między posiłkami. Szczególnie dobre źródło białka stanowią te z nich, które w nazwie zawierają słowo „Protein”, np. Resource Protein, który w 200 ml dostarcza prawie 18,8 g białka. Wszystkie tego typu produkty powinny być stosowane pod kontrolą lekarza.

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować po kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko i/lub zmniejszonym spożyciem białka.

Czytaj również

Bibliografia

  • Arends J., Bachmann P., Baracos V., Barthelemy N., Bertz H., Bozetti F., Fearon K., Hutterer E., Isenring E., Kaasa S., Krznaric Z., Laird B., Larsson M., Laviano A., Muhlebach S., Muscariotoli M., Oldervoll L., Ravasco P., Solheim T., Strasser F., de van der Schueren M., Preiser J.-C.: ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition xxx (2016) 1-38.
  • Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele Składu i Wartości Odżywczej Żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005.
  • Nitenberg G., Raynard B.: Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas. Critical Reviews in Oncology/Hematology, 2000, 34:137-168.
  • Praca zbiorowa (red.) Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012.
  • Praca zbiorowa (red.) Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008.
  • Praca zbiorowa (red.) Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008.
  • https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/nutrition-during-treatment/benefits.html dostęp 29.05.2017
Ewelina Bancerz-Poźniak
Artykuł napisany przez
Ewelina Bancerz-Poźniak
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda