Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta onkologiczna - porady dla pacjentów

Żywienie w trakcie choroby nowotworowej jest bardzo ważnym elementem leczenia, wspomaga terapię i potrafi zmniejszyć uciążliwe skutki uboczne. Dobrze zbilansowana dieta onkologiczna wzmocni pracę układu odpornościowego w trakcie wyniszczającej terapii onkologicznej.
Produkty zalecane w diecie onkologicznej
Źródło: 123RF
Spis treści

Znaczenie odpowiedniego żywienia w diecie onkologicznej

To, co jemy ma wpływ nie tylko na uczucie głodu i sytości, ale dostarcza również energię i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wpływa na samopoczucie i nastrój. Żywienie jest więc niezwykle ważne u osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze w przypadku osób zmagających się z chorobą.

Nowotwór powoduje w organizmie zmiany: zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, szczególnie białko, może znacząco wzrosnąć, podczas gdy chęć do jedzenia zwykle się zmniejsza.

Związane jest to ze zmianami metabolicznymi, ale często także z działaniem ubocznym terapii przeciwnowotworowej. Jak w takim razie, przy zmniejszonym apetycie, zaspokoić większe niż u osób zdrowych potrzeby żywieniowe?

Choroba nowotworowa to poważny i trudny przeciwnik. Ważne jest więc, by w walkę z nią zaangażować wszystkie siły. Elementem wspierającym proces leczenia, którego niepodważalne znaczenie często się bagatelizuje, jest żywienie – podkreśla Ewelina Bancerz-Poźniak, dietetyk Nestle Health Science.

Zobacz wideo:

Reklama

Uwaga na spadek masy ciała

Pierwszym krokiem powinno być monitorowanie masy ciała - czy jest stała, spada czy może rośnie? Przydatne może okazać się także określenie składu ciała - najistotniejszą informacją, którą można w ten sposób uzyskać, jest poziom beztłuszczowej masy ciała, który pozwala sprawdzić, czy pacjent nie traci cennej tkanki mięśniowej.

Jeśli masa ciała, a szczególnie masa mięśniowa spada, konieczne są działania, które pozwolą ją przywrócić lub przynajmniej zatrzymać jej utratę.

Zwykle, obok wspomnianych już zmian metabolicznych i problemów z apetytem jest składową wyniszczenia nowotworowego czyli kacheksji.

Inaczej niż w zwykłym głodzeniu, dochodzi tu nie tylko do spadku masy tkanki tłuszczowej, ale w dużej mierze do utraty cennych białek mięśniowych, co znacząco pogarsza jakość życia osoby chorej, wpływa negatywnie na jej fizyczne funkcjonowanie oraz może pogarszać tolerancję i rezultaty leczenia.

Spadek masy ciała może dodatkowo skutkować:

  • koniecznością ograniczenia dawek leczenia przeciwnowotworowego
  • zaburzeniem zaplanowanego schematu leczenia
  • w najgorszym przypadku - przerwaniem leczenia lub odroczeniem go w czasie.

Dodatkowo, u pacjentów dobrze odżywionych:

  • rzadziej występują powikłania pooperacyjne
  • wpływ chemioterapii na organizm może być mniej toksyczny, a rokowania lepsze.

Ważne jest więc, by walczyć o dobry stan odżywienia na każdym etapie leczenia i rekonwalescencji.

Jeśli jednak masa ciała spada, pomocna może być rozmowa z dietetykiem, który określi zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, a na podstawie analizy jadłospisów stwierdzi, w jakim stopniu jest ono zaspokajane.

Jeśli pacjent ze względu na brak apetytu, efekty uboczne leczenia lub słabą kondycję psychiczną, nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych organizmu dzięki tradycyjnym posiłkom, warto rozważyć wprowadzenie do jadłospisu specjalnych preparatów odżywczych.

W niewielkiej objętości zawierają one skondensowaną dawkę energii, białka oraz makro- i mikroskładniki niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i wspierające żywieniowo w walce z nowotworem.

  • 200 ml, czyli mniej niż szklanka takiego produktu dostarczyć może nawet 400 kcal i 18 g białka.

Wybierać można spośród wielu wersji różniących się nie tylko smakiem, ale także składem – pomocy w doborze odpowiedniego preparatu warto szukać u dietetyka lub farmaceuty, a cały proces stosowania tych produktów prowadzony powinien być pod kontrolą lekarza.

Reklama

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów

Pacjenci, uważniej niż zwykle, powinni się przyjrzeć swojej diecie. I słowo „dieta” nie powinno się tu negatywnie kojarzyć z zakazami – chodzi raczej o zdrowe żywienie, jakie zaleca się osobom zdrowym niż znaczące restrykcje – tłumaczy Ewelina Bancerz-Poźniak, dietetyk Nestle Health Science.

Nie istnieje bowiem dieta zdolna „wyleczyć raka”, a głodówki związane z ograniczeniem spożywania węglowodanów czy białek nie tylko nie pomogą, a mogą wręcz zaszkodzić. Nieuzasadnione ograniczanie różnorodności spożywanych pokarmów lub wielkości ich porcji jest więc absolutnie niezalecane przez ekspertów.

By móc ocenić swój sposób żywienia, warto zadać sobie kilka prostych pytań:

  • Czy jem regularnie?
  • Czy każdego dnia spożywam 4 do 5 posiłków?
  • Jak te posiłki wyglądają – czy w ich skład wchodzą warzywa i owoce, które są cennym źródłem potrzebnych witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o działaniu antyoksydacyjnym?
  • Czy w diecie pojawiają się mięso, ryby, jaja i produkty mleczne, które dostarczają pełnowartościowego białka oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, będące źródłem energii i błonnika pokarmowego?
  • Czy każdego dnia wypijam przynajmniej 2 l wody, co pozwoli na utrzymanie odpowiedniego stopnia nawodnienia organizmu?

Jeśli wszystkie odpowiedzi są twierdzące, a masa ciała nie zmienia się w czasie leczenia, pozostaje utrzymać te dobre nawyki na stałe, regularnie jednak monitorując stan odżywienia.

Reklama

Znaczenie białka w diecie onkologicznej

Na wszystkich etapach leczenia – od operacji chirurgicznej, po radio- czy chemioterapię –trzeba zwrócić uwagę na to, żeby dieta zawierała większą niż do tej pory ilość białka i żeby stanowiło ono część każdego posiłku.

W jakich produktach je znajdziemy? Naturalnym źródłem są:

  • chude mięsa
  • ryby morskie
  • jaja
  • chude produkty mleczne
  • produkty bogate w białko roślinne (soczewica, soja, fasola)

Dlaczego białko jest tak istotne w diecie nowotworowej? Bo pozwala na to, żeby po zabiegach lepiej goiły się rany, układ odpornościowy sprawniej radził sobie z chorobą, a zdrowe, ale uszkodzone podczas leczenia komórki, szybciej się regenerowały.

Dietetycy onkologiczni uważają, że chory nie powinien eliminować białka zwierzęcego z diety, gdyż może to utrudnić skuteczne uzupełnianie niedoborów białkowych.

Dla tych chorych, którzy mają kłopot z przyjmowaniem stałych pokarmów, dostępne są w aptekach wysokobiałkowe produkty odżywcze w postaci płynów.

Prawidłowy metabolizm białek i uruchomienie ich procesów naprawczych komórek jest możliwe przy odpowiedniej ilość dobrych węglowodanów w jadłospisie. Dlatego w diecie chorego na raka muszą znaleźć się, obok produktów białkowych, także posiłki węglowodanowe: kasza, ryż, makaron, pieczywo, płatki zbożowe.

Jeśli pacjent ma kłopoty z trawieniem grubsze kasze można zastąpić drobniejszymi, np. kaszą manną lub jaglaną.

Reklama

Dieta onkologiczna – antyoksydanty

Podczas leczenia onkologicznego powstaje w organizmie więcej niż zwykle szkodliwych wolnych rodników. Mogą je zablokować i zneutralizować produkty zawierające antyoksydanty. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w świeżych owocach i warzywach pomarańczowych, ciemnozielonych i ciemnoczerwonych.

Chorzy powinni zjadać codziennie ok. 400 g różnych warzyw i owoców.

W diecie onkologicznej potrzebne są też produkty zawierające zdrowe wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (ryby morskie, olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, orzechy), produkty bogate w witaminę C i E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole.

Reklama

Czego unikać w diecie dla pacjentów onkologicznych?

W diecie w chorobie nowotworowej powinno się ograniczyć spożywanie cukrów prostych, unikajmy, więc słodzenia potraw, jedzenia cukierków, ciast, picia słodzonych herbat, kaw, soków, nektarów. Zbyt duże ilości cukru znajdują się także w naturalnych sokach, dlatego mogą one stanowić jedynie część diety, a nie jej główny element.

Chory powinien ograniczyć lub zrezygnować z jedzenia:

  • żółtych, pleśniowych i topionych serów
  • mięsa wieprzowego
  • podrobów
  • słoniny
  • smalcu

Chory nie powinien też samodzielnie i bez konsultacji z lekarzem sięgać po witaminy i suplementy diety czy wyciągi z roślin. Preparaty te mogą wchodzić w interakcje z lekami i utrudnić terapię onkologiczną.

Reklama

Skutki uboczne choroby a żywienie

Kolejnym zagadnieniem, któremu warto się przyjrzeć, są zaburzenia będące efektem choroby lub skutkiem ubocznym terapii przeciwnowotworowej takie jak:

  • biegunki
  • mdłości
  • wymioty
  • uczucie pełności
  • suchość w ustach
  • owrzodzenia śluzówki.

Wszystkie te objawy powodują problemy ze spożywaniem posiłków. Gdy się pojawią, nie powinno się jednak na własną rękę wykluczać jakichkolwiek spożywanych wcześniej produktów, gdyż ich nieuzasadnione usunięcie z jadłospisu może prowadzić do powstania niedoborów żywieniowych.

By podkreślić ich smak dozwolone są:

  • delikatne zioła, jak koperek, nać pietruszki czy bazylia
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • wanilia

Warto doprawiać posiłki tak, by pacjent dostawał to, co zna i lubi. Jeśli wprowadzenie lekkostrawnej diety nie pomoże, warto ograniczyć spożywanie surowych warzyw i owoców na rzecz ich gotowanych lub pieczonych wersji, najlepiej dodatkowo przetartych.

Jeśli konieczne będzie ograniczenie podaży laktozy, warto zacząć od wyeliminowania mleka, a dopiero jeśli nie przyniesie to oczekiwanej poprawy, wykluczyć jogurty i inne produkty mleczne. Wszystkie modyfikacje dietetyczne związane z wymienionymi wcześniej problemami warto skonsultować z lekarzem.

I na koniec – jedzenie to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi energii, białka i innych składników, ale także element naszego życia w społeczeństwie.

Dlatego istotne jest, by posiłki były spożywane w ciepłej atmosferze, najlepiej w towarzystwie bliskich osób, w ładnym otoczeniu, a dodatkowo podane w atrakcyjny sposób, który zachęci do jedzenia nawet osobę chorą.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda