Kamica żółciowa to dolegliwość polegająca na obecności w pęcherzyku żółciowym złogów, które, z uwagi na nadmierne zagęszczenie żółci, nie mogą zostać z niego usunięte.
Kamienie te zbudowane są najczęściej z cholesterolu oraz barwników żółciowych. Częstość występowania kamicy wzrasta wraz z wiekiem, częściej dotyczy kobiet i dotyka około 12-20% populacji Europy Zachodniej. Choroba może przez dłuższy czas przebiegać bezobjawowo.
Najczęściej towarzyszy jej jednak kolka żółciowa, wymioty, wzdęcia czy zaparcia, a jedynym skutecznym sposobem leczenia jest chirurgiczne usunięcie woreczka żółciowego.
Reklama
Dieta po wycięciu pęcherzyka żółciowego – zasady
Jak powinna wyglądać dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego? Bezpośrednio zabiegu, jak i przez kilka pierwszych tygodni dieta powinna być łatwostrawna i ubogotłuszczowa. Istotne również jest unikanie obfitych posiłków.
Rekomenduje się spożywanie 5-6 mniejszych porcji w regularnych odstępach co 3-4 godziny, a w przypadku znaczących dolegliwości dodatkowe zmniejszenie objętości i zwiększenie częstość przyjmowania posiłków. Ostatnie danie powinno być spożyte około 3 godziny przed snem.
Znaczenie ma również obróbka termiczna posiłków. Warto w okresie pooperacyjnych postawić na łatwostrawne dania i zastępować smażenie czy pieczenie z wcześniejszym obsmażaniem gotowaniem czy też duszeniem.
Należy unikać tłustych produktów, w tym:
- mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny),
- wędlin,
- podrobów,
- tłuszczów zwierzęcych (smalcu, słoniny, boczku),
- pełnotłustego nabiału (sery topione, pleśniowe, żółte).
Nasilać objawy mogą również produkt z dużą ilością błonnika np. pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki i nasiona, orzechy, surowe warzywa (jak również te wzdymające – brokuł, brukselka, kapusta, cebula, por, czosnek) i owoce, nasiona roślin strączkowych.
Niewskazane są także ostre przyprawy (papryka ostra, chili, curry, imbir, pieprz). Ograniczyć należy również alkohol, a zwłaszcza piwo, czarną kawę, mocną herbatę i słodkie napoje.
Źródło: Opracowanie własne
Reklama
Ile trwa dieta po usunięciu woreczka żółciowego?
Usunięcie pęcherzyka żółciowego nie wiąże się z rygorystyczną dietą do końca życia. Menu powinno być dostosowywane do etapu rekonwalescencji i indywidualizowane pod względem tolerancji i towarzyszących dolegliwości. Zaleca się stopniowe rozszerzanie diety, tak by finalnie opierała się ona na zasadach prawidłowego żywienia. Istotną kwestią wciąż pozostaje unikanie wysokotłuszczowych, ciężkostrawnych oraz przetworzonych posiłków.
Co można jeść po usunięciu woreczka żółciowego?
Celem diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego jest zapobieganie dolegliwościom, w związku z czym dieta powinna być jak najbardziej łatwostrawna.
Codzienny jadłospis po usunięciu woreczka żółciowego warto oprzeć na:
- gotowanych lub duszonych warzywach i owocach,
- chudych gatunkach mięs (filet z piersi indyka, kurczaka, perliczka, królik) oraz ryb (sandacz, szczupak, dorsz, mintaj),
- produktach zbożowych bez dużej zawartości błonnika pokarmowego (biały ryż, pieczywo pszenne lub graham, ziemniaki, makaron pszenny, płatki jaglane, owsiane, drobne kasze, np. manna, kuskus - jeżeli nie wywołują dolegliwości),
- chudym nabiale (mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy z zawartością tłuszczu maksymalnie 1,5%).
W przypadku wszystkich diet wspierających organizm w okresie choroby i rekonwalescencji najważniejsze jest indywidualne podejście do potrzeb organizmu. Z pomocą przychodzą inteligentne rozwiązania, takie jak kompleksowa platforma dietetyczna.
W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do własnych potrzeb, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki, w tym również takie, które doskonale sprawdzą się w diecie łatwostrawnej.
Reklama
Jadłospis po usunięciu woreczka żółciowego
Jak wygląda jadłospis osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego?
Dzień 1 – 1510 kcal
- Śniadanie: Kanapki z twarogiem i miodem
Składniki:
- Chleb graham – 2 kromki
- Twaróg chudy 1,5% - 2 plastry
- Miód pszczeli – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokrój.
- Na pieczywo nałóż ser.
- Wierzch kanapki posmaruj miodem.
2. II śniadanie: Zupa (krupnik) z kurczakiem, kaszą jaglaną i włoszczyzną
Składniki:
·Kurczak, pierś – 150g
·Kasza jaglana sucha – 2 łyżki
·Marchew – ½ sztuki
·Ziemniaki – ½ sztuki
·Pietruszka, natka świeża – 1 łyżka
·Bulion warzywny – 350 ml
·Liść laurowy, ziele angielskie całe, sól biała, pieprz czarny – szczypta
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i ugotuj w wodzie z solą, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wrzuć do bulionu. Przykryj i gotuj około 15 minut do miękkości składników.
- Do zupy dodaj oskubane mięso (bez skóry i kości), całość posyp posiekaną natką pietruszki.
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.
3. Obiad: Gulasz z kurczaka, dyni i brokuła
Składniki:
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry -120 g
- Dynia – 80 g
- Brokuł - 1 szklanka
- Czosnek - 1 ząbek
- Bulion warzywny - 1 szklanka
- Olej rzepakowy rafinowany - około 1 ½ łyżki
- Sól biała, pieprz czarny, imbir mielony
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i usmaż na patelni.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Brokuł umyj i podziel na różyczki.
- W garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklij czosnek. Dodaj dynię i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i duś pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
- Następnie dodaj brokuła, kurczaka oraz przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
4.Podwieczorek: Jogurt z bananem
Składniki:
·Banan – 1 sztuka
·Jogurt naturalny 1,5% -1 kubeczek 150g
Sposób przygotowania:
- Owoc obierz i pokrój.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
5.Kolacja: Kanapki z pastą z pomidorów suszonych i rukolą
Składniki:
-
Chleb graham - 2 kromki
-
Pomidor suszony w oleju - 4 plastry
-
Twarożek 1,5% - 2 plastry
-
Rukola – ½ szklanki
-
Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
-
Odsączone z zalewy suszone pomidory wraz z serem i przyprawami wrzuć do blendera i zmiksuj na pastę.
-
Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.
-
Kanapki udekoruj rukolą.
Dzień 2 - 1600kcal
1.Śniadanie: Jajecznica z szynką
Składniki:
- Jaja kurze surowe - 2 sztuki
- Szynka z indyka - 2 plastry
- Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - szczypta
- Sól biała – szczypta
- Szczypiorek – 2 łyżki
- Chleb graham – 1 kromka
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj szynkę i podsmaż chwilę.
- Na patelnię do warzyw wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Jajecznice podawaj z pieczywem.
1.II śniadanie: Jogurt z rodzynkami i cynamonem
Składniki:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 szklanka
- Rodzynki suszone – 2 łyżki
- Cynamon mielony – szczypta
2.Obiad: Dorsz duszony w pomidorach z ryżem
Składniki:
- Dorsz świeży, filet - 280g
- Pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
- Sos sojowy jasny - 1 łyżka
- Tymianek suszony - szczypta
- Sól biała - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Szczypiorek – 2 łyżki
- Ryż basmati – ½ woreczka (50g)
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz.
- Szczypiorek umyj i posiekaj.
- Do garnka wlej pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawy i wymieszaj.
- Włóż rybę do sosu tak, by całkowicie ją pokrył i duś wszystko około 15 minut. Pod koniec gotowania danie posyp świeżym szczypiorkiem.
- Podawaj z ugotowanym ryżem basmati.
- Podwieczorek: Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem
Składniki:
- Wafle ryżowe - 2 sztuki
- Dżem jagodowy niskosłodzony – 2 ½ łyżki
- Twaróg półtłusty – 2 plastry
Sposób przygotowania:
- Na waflu połóż ser. Wierzch posmaruj dżemem.
5.Kolacja: Sałatka z kaszą jaglaną, kurczakiem i granatem
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 3 ½ łyżki
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 50g
- Granat - 2 łyżki
- Mix sałat - 1 szklanka
- Oliwa z oliwek nierafinowana -1 łyżka
- Sok z cytryny -1 łyżka
- Miód pszczeli - 1 łyżeczka
- Musztarda – 1/2 łyżeczki
- Sól biała - 1 szczypta
- Pieprz czarny -1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Kaszę podpraż na suchej patelni, aż wydzieli przyjemny zapach, po czym wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
- Mięso umyj, osusz, pokrój, a następnie upiecz z dodatkiem oliwy.
- Owoc granatu przekrój i wyłuskaj ziarenka.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z przyprawami, miodem, musztardą i sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
* Danie dopraw do smaku zważając na ilość użytej soli.
Dzień 3 - 1450kcal
1.Śniadanie: Dyniowa owsianka na mleku migdałowym z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- Płatki owsiane górskie - 3 łyżki
- Mleko migdałowe – 1 ½ szklanki
- Dynia świeża lub mrożona - 1 szklanka
- Syrop klonowy - 2 łyżeczki
- Cynamon mielony - 2 szczypty
- Kurkuma - 1 szczypta
- Wiórki kokosowe - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Dynię ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i kurkumy, a następnie całość zblenduj.
- Dodaj płatki oraz syrop i podgrzewaj całość jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe danie przełóż do miseczki i posyp wiórkami.
2.II śniadanie: Zupa krem z marchewki z kaszą jaglaną
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 2 łyżki
- Marchew - 1 szt.
- Pietruszka, korzeń – 1szt.
- Seler korzeniowy – ¼ szt.
- Por – 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Imbir, korzeń – 5g
- Pietruszka, natka świeża – 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Sól biała - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pora obierz i pokrój w półplasterki.
- W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekanego pora, a następnie zeszklij.
- Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.
- Zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.
3.Obiad: Leczo z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich podane na komosie ryżowej
Składniki:
- Quinoa - komosa ryżowa biała sucha - 4 łyżki
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 90g
- Mieszanka chińska, mrożona - 1 szklanka
- Przecier pomidorowy (passata) - 1 łyżka
- Rodzynki suszone - 1 łyżka
- Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżka
- Curry, proszek, papryka słodka mielona, sól biała, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Mięso umyj, osusz i pokrój.
- Suszone owoce namocz w wodzie, a następnie pokrój.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż mięso, a następnie dodaj warzywa i smaż pod przykryciem. Dodaj odrobinę wody, passatę pomidorową, przyprawy i duś jeszcze kilka minut.
- Gotowe danie podawaj na kaszy z suszonymi owocami
- Podwieczorek: Suszone jabłka
Składniki:
- Suszone jabłka – 4 plastry
5.Kolacja: Tortilla z łososiem, serkiem, rukolą, rzodkiewką i koperkiem
Składniki:
- Rzodkiewka – 2 szt.
- Rukola - 1/4 szklanki
- Koper świeży - 1 łyżka
- Łosoś wędzony na zimno – 20g (1 łyżka)
- Serek naturalny mleczny - 1 łyżka
- Placek tortilli pszennej – 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i pokrój, a koperek posiekaj.
- Połącz serek z rozdrobnioną rybą i warzywami.
- Tortille podgrzej na patelni, a następnie posmaruj farszem.
- Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
Te i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne dania lekkostrawne znajdziesz w systemie dietetycznym.
Artykuł zawiera lokowanie produktu