Nagłe operacje i ich wpływ na dietę po wycięciu wyrostka robaczkowego
Główne objawy zapalenie wyrostka robaczkowego to m.in.:
- silny, narastający ból brzucha, początkowo w okolicy pępka, przemieszczający się do prawego dołu biodrowego,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- gorączka.
W takiej sytuacji pacjent powinien niezwłocznie udać się do lekarza. Jeśli specjalista potwierdzi zapalenie wyrostka, oznaczać to będzie hospitalizację.
Pobyt w szpitalu – bez względu na to, czy jest planowany czy nie, z reguły jest dużym wyzwaniem dla chorego i jego rodziny.
Oprócz procedur medycznych i dolegliwości, które mogą towarzyszyć w tym czasie, zmieniają się także sposób żywienia, warunki do spania a także znacząco ograniczona jest aktywność fizyczna.
Nagła operacja wyrostka robaczkowego i inne zabiegi w obrębie jamy brzusznej mają wpływ na sposób żywienia – mniejszy lub większy. W zależności od rodzaju zabiegu, po ingerencji chirurgicznej, lekarz decyduje o tym, kiedy pacjent może zacząć przyjmować pierwsze posiłki.
By odciążyć układ pokarmowy i tkanki, które leżą w jego obrębie warto wprowadzić odpowiedni sposób odżywania. Najlepiej dobrana dieta po nagłej operacji to taka, która nie będzie powodowała dyskomfortu, wzdęć i nie będzie długo zalegać w układzie pokarmowym.
Syndrom poszpitalny i jego wpływ na długość rekonwalescencji
Pobyt w szpitalu, choć ma na celu poprawę zdrowia pacjenta, może się również przyczynić do ogólnego osłabienia jego organizmu.
Przyjmuje się, że co 5. pacjent ogółem i co drugi pacjent w wieku powyżej 65 lat odczuwa długotrwały spadek sprawności po opuszczeniu szpitala – jak wynika z danych Fundacji Nutricia.
Taka reakcja organizmu określana jest tzw. syndromem poszpitalnym. Może on wystąpić po opuszczeniu placówki medycznej i można go opisać jako nabytą słabość po pobycie w szpitalu, trwającą zazwyczaj do siedmiu tygodni po wypisie pacjenta. Powodem tego zjawiska jest zaburzenie fizycznej i emocjonalnej równowagi chorego.
Rekonwalescencja po operacji może się znacznie wydłużyć w momencie osłabienia organizmu i niedożywienia.
Należy zatem pamiętać, że odpowiednia dieta podczas rekonwalescencji, która obejmuje zbilansowaną dietę, bogatą w białko, witaminy i składniki mineralne, jest bardzo istotna, bowiem nie tylko wzmacnia organizm, ale także wspiera proces gojenia.
Warto również podkreślić, że zawsze trzeba stosować się do zaleceń lekarza, dbać o aktywność fizyczną jeśli specjalista wyrazi na to zgodę oraz zadbać o sen.
Reklama
Co można jeść po wycięciu wyrostka robaczkowego
Po zakończeniu leczenia zapalenia wyrostka robaczkowego, nie ma żadnych specjalnych zaleceń lekarskich, jednak należy zgłaszać wszelkie nieprawidłowości w przypadku dolegliwości bólowych w obrębie jamy brzusznej.
Wycięcie wyrostka robaczkowego najczęściej wymaga nagłej operacji, która nie pozwala na wcześniejsze przygotowanie się do zmiany sposobu żywienia, jednak dietę po operacji można już z powodzeniem zaplanować.
Wielu pacjentów zastanawia się, co można jeść po wycięciu wyrostka, szczególnie że odpowiednie odżywianie to kluczowy element odpowiedzialny nie tylko za poprawę dobrostanu pacjenta, ale także za prawidłowe działanie układu pokarmowego po operacji.
Choć tak naprawdę po tego typu zabiegu nie ma szczegółowych wytycznych dotyczących konkretnej diety, to warto stosować dietę lekkostrawną.
Dieta lekkostrawna to modyfikacja żywienia podstawowego. Powinna ona dostarczać taką samą ilość energii i składników odżywczych, jak w przypadku diety osób zdrowych.
Różnica polega na spożywaniu posiłków, które łatwo ulegają trawieniu i nie obciążają przewodu pokarmowego. Warto zaznaczyć, że dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego u dzieci również powinna być lekkostrawna.
Należy jednak pamiętać, że dokładne zalecenia dostosowuje się indywidualnie w zależności od wieku i stanu pacjenta. Jakie zatem produkty powinny uwzględnić w diecie osoby po operacjach, które otrzymały zalecenia stosowania diety łatwo strawnej?
- Warzywa i owoce (ugotowane, przetarte, purée) - marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, pomidory bez skórki, dojrzałe owoce bez skórki i pestek (jabłka, brzoskwinie, banany).
- Produkty zbożowe: jasne pieczywo, drobne kasze (manna, jaglana, kuskus), dobrze ugotowany, drobny makaron, płatki zbożowe tj. jaglane, ryżowe, owsiane.
- Produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy twaróg, serek ziarnisty, produkty o obniżonej zawartości tłuszczu – najlepiej bez laktozy.
- Białka zwierzęce: chude mięso (kurczak, indyk, królik), chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk), jajka na miękko.
- Tłuszcze: oleje roślinne, masło – w niewielkich ilościach.
Reklama
Czego nie jeść po wycięciu wyrostka?
Aby nie obciążać układu pokarmowego po operacji, nie zaleca się spożywania produktów, które mogą powodować dyskomfort trawienny - szczególnie w pierwszych dniach po zabiegu, kiedy przewód pokarmowy może być nadal delikatny i podrażniony.
Dlatego w miarę możliwość warto wykluczyć:
- niektóre warzywa i owoce: rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca), warzywa kapustne, cebulę, czosnek, por, suszone owoce np. śliwki; warzywa konserwowane octem;
- tłuste mięsa: np. wieprzowina, podroby, wołowina (zwłaszcza kawałki z wyraźnymi przerostami tłuszczu), tłuste wędliny typu: mielonka, salami, parówki, drobno mielone kiełbasy, pasztety;
- ryby wędzone i konserwy rybne;
- produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu: sery żółte, pleśniowe i topione; tłuste mleko i śmietana, sery topione i pleśniowe, produkty z mlekiem w proszku;
- produkty zbożowe: pełnoziarniste i wieloziarniste pieczywo i gruboziarniste kasze (np. gryczana lub jęczmienna), pełnoziarniste makarony, pieczywo cukiernicze jak rogale, drożdżówki z dodatkami, takimi jak lukier i bakalie, ciasta na bazie ciasta francuskiego i kruchego, pączki.
Reklama
Jak długo należy stosować dietę po wycięciu wyrostka?
Jak długo stosować dietę po wycięciu wyrostka? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bowiem jest to bardzo indywidualna kwestia i przede wszystkim należy skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Istnieją jednak założenia żywieniowe, według których pacjent powinien postępować w pierwszych dniach po operacji. Odpowiednie wybranie diety wpływa na rekonwalescencję po wycięciu wyrostka robaczkowego.
Reklama
Przykładowe przepisy po operacji wyrostka robaczkowego
Jedzenie po operacji wyrostka wcale nie musi być niesmaczne. Ważne jest, by potrawy przygotowywane były w odpowiedni sposób – bardzo istotne jest unikanie smażenia, pieczenia w tłuszczu czy dodawania ostrych przypraw.
Jeśli decydujemy się na spożycie owoców lub warzyw to niektóre będą łatwiej strawne po obróbce termicznej czyli np. po ugotowaniu czy uduszeniu. Wszystko to, po to by nie podrażnić układu pokarmowego.
Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"
Zatem, jakie przepisy można wykorzystać po operacji wyrostka robaczkowego?
Jajecznica na parze
Składniki:
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania: Jajka ubij, dodaj sól. Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie się gotować, wstaw miskę wraz z roztrzepanymi jajkami. Gotuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jajecznicę możesz podać z bułką pszenną, pomidorem, sałatą masłową, a także z niewielką ilością masła.
Twarożek z pomidorami
Składniki:
- 100 g chudego twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przygotowania: Twaróg wymieszaj z jogurtem, pokrojonym w kostkę pomidorem i koperkiem. Dopraw do smaku. Możesz podawać z chlebem pszennym.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 500 g dyni,
- 1 marchew,
- 1 ziemniak,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 100g piersi z kurczaka
Sposób przygotowania: Pierś pokrój w plastry i ugotuj w bulionie warzywnym, a następnie odłóż mięso na talerz. Warzywa obierz i pokrój, zalej bulionem. Gotuj do miękkości, zmiksuj na gładki krem z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj do kremu mięso, dopraw do smaku.
Duszony dorsz
Składniki:
- 1 filet z dorsza,
- sól,
- pieprz,
- pół cytryny,
- mała garść natki pietruszki
Sposób przygotowania: Rybę oprósz solą i pieprzem, dodaj nać pietruszki i plasterki cytryny, zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia, wstaw do piekarnika na 180 stopni na ok. 15 minut. Możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatą masłową z jogurtem naturalnym.
Kanapki z chudą wędliną
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego,
- 2 plasterki chudej wędliny drobiowej,
- sałata.
Sposób przygotowania: Chleb posmaruj odrobiną masła, ułóż sałatę i plasterki wędliny.
Reklama
Przykładowy jadłospis dla osób po operacji wyrostka
Na bazie produktów zalecanych i niezalecanych, specjaliści (ale także pacjenci jeśli czują się na siłach) mogą ułożyć jadłospis posiłków po usunięciu wyrostka robaczkowego.
Oprócz zastosowania odpowiednich produktów w diecie, warto zwrócić uwagę na regularność i objętość posiłków.
Po operacjach w obrębie układu pokarmowego należy spożywać częściej, ale mniejsze posiłki.
Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko uczucia pełności, a także wzdęć, które mogą być uciążliwie w okresie pooperacyjnym.
Poniżej przykładowy jadłospis.
Śniadanie:
- Opcja 1: Jajecznica z dwóch jaj na parze, podana z kromką pszennego pieczywa i pomidorem.
- Opcja 2: Kanapki z chleba pszennego z masłem, gotowaną piersią z indyka i sałatą masłową.
Drugie śniadanie:
- Opcja 1: Jogurt naturalny z musem jabłkowym.
- Opcja 2: Bułka pszenna z dżemem truskawkowym i serem twarogowym.
Obiad:
- Opcja 1: Gulasz z indyka z dodatkiem marchewki, pietruszki, dynii z dodatkiem ziół np. bazylią, podany z gotowanymi ziemniakami.
- Opcja 2: Duszony mintaj ze szpinakiem uduszony w papierze do pieczenia, gotowany biały ryż, pomidory z łyżeczką oleju lnianego i solą.
Podwieczorek:
- Opcja 1: Płatki jaglane z jogurtem naturalnym i malinami.
- Opcja 2: Krem z cukinii podany z jajkiem ugotowanym na miękko lub w koszulce.
Kolacja:
- Opcja 1: Spaghetti z sosem pomidorowym, bazylią i duszonym mięsem mielonym z piersi indyka
- Opcja 2: Duszona, faszerowana cukinia kaszą jaglaną i warzywami tj. marchew, pomidory i szpinak.