Reklama
Co to jest kolonoskopia?
Kolonoskopia pozwala wykryć polipy jelita grubego, z których mogą rozwinąć się nowotwory lub powstałe już zmiany rakowe. Szacuje się, że aż w 60-90 procentach kolonoskopia zapobiega rozwojowi raka jelita grubego. Badanie musi być jednak wykonywane regularnie. Osoby po 50. roku życia powinny robić profilaktycznie takie badanie co 10 lat. U osób, które w rodzinie miały przypadki raka jelita grubego, diagnostykę powinno się rozpocząć wcześniej i robić ją częściej.
Oprócz profilaktyki lekarz może zlecić badanie, gdy pacjent ma:
- anemię i szuka jej przyczyny,
- wrzodziejące zapalenia jelita grubego,
- uporczywe biegunki lub zaparcia, a w kale pojawia się krew.
Reklama
Co jeść przed kolonoskopią?
Jaka dieta przed kolonoskopią? Do kolonoskopii trzeba zacząć przygotowania już ok. 7 dni przed planowanym badaniem. Przede wszystkim powinna być ona lekkostrawna. Chodzi o oczyszczenie narządów z resztek pokarmów, po to, by obraz podczas badania był widoczny.
Do picia najlepiej stosować niegazowaną wodę. Dzień przed badaniem należy przejść na tzw. dietę płynną.
Czego nie jeść przed kolonoskopią?
Poza listą produktów wskazanych są też te, których należy unikać. Zaliczyć należy do nich przede wszystkm:
- jasne makarony,
- wysokobłonnikowe pieczywo,
- nabiał,
- ciężkostrawne sosy,
- tłuste ryby,
- tłuste mięso.
Jedzenie przed kolonoskopią nie powinno być smażone, ani pieczone.
Reklama
Rozpisana dieta przed kolonoskopią
Jak się przygotować się do badania? Dietą warto rozpocząć 7 dni wcześniej. Od czego zacząć?
Na 7 dni przed kolonoskopią – dieta lekkostrawna
Przygotowanie do kolonoskopii należy rozpocząć już na tydzień przed badaniem. W pierwszej kolejności trzeba przerwać przyjmowanie preparatów żelaza i poinformować lekarza o zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.
W tym czasie powinno się już przejść na lekkostrawna dietę, choć nie musi być ona jeszcze restrykcyjna.
Na 3 dni przed kolonoskopią – unikaj pestek
Można stosować normalną dietę, ale w jadłospisie nie powinno być pokarmów, które zawierają drobne pestki i ziarna, bo mogą one przykleić się do powierzchni jelita i utrudniać ocenę w trakcie badania. Na 3 dni przed badaniem zrezygnujmy z:
- winogron,
- kiwi,
- truskawek,
- malin,
- arbuzów,
- jagód,
- pomidorów,
- siemienia lnianego,
- pieczywa z ziarnami,
- ciastek z makiem.
Z talerza powinno zniknąć także ciemne pieczywo i inne produkty z dużą zawartością błonnika.
Na 2 dni przed kolonoskopią – dieta półpłynna
Nie powinno się jeść:
- tłustych wędlin i mięs,
- sałatek warzywnych,
- ciemnego pieczywa,
- przecierów owocowych,
a ponadto pić napojów gazowanych i mleka. Pacjent powinien przejść na dietę półpłynną, może jeść:
- kisiel,
- kleik,
- ryż,
- makaron,
- chleb,
- gotowane mięso,
- ryby.
Do picia można wybrać herbatę, kawę oraz napoje niegazowane i klarowne.
Zobacz wideo: Kolonoskopia w ciąży - czy można zrobić badanie?
Na 1 dzień przed kolonoskopią – dieta płynna
Tego dnia dieta wprowadza się dietę płynną. Na śniadanie można zjeść jedynie kisiel i wypić herbatę. Obiad powinien być o godz.14-15 i składać się z czystego bulionu. Taki obiad jest ostatnim posiłkiem przed badaniem. Potem można jedynie pić wodę niegazowaną, herbatę, można ssać landrynki, jeść małe ilości miodu.
W przeddzień i w dniu badania można normalnie przyjmować stale zażywane leki, np. leki :
- nasercowe,
- przeciwpadaczkowe,
- na nadciśnienie.
Reklama
Co jeść w dniu kolonoskopii?
Na cztery godziny przed planowanym badaniem trzeba zaprzestać przyjmowania płynów. Można ssać jedynie landrynki. Na badanie dobrze jest zgłosić się z osobą towarzyszącą i nie prowadzić auta w drodze powrotnej do domu. Po badaniu można wrócić do normalnej diety jeszcze tego same dnia.
Przez cały dzień pacjent może jednak odczuwać wzdęcia i skurcze, odpowiedzialne jest za to powietrze wprowadzone do jelita w trakcie badania.