Reklama
Jaka dieta przy atopowym zapaleniu skóry?
Dieta przy atopowym zapaleniu skóry u dorosłych wywoływanym przez pokarm, a dokładniej mówiąc alergeny, występujące w żywności, polega na czasowej eliminacji z diety alergizujących produktów po wcześniejszym potwierdzeniu klinicznym alergii (próba prowokacji czy też skórne testy alergiczne i oznaczenie klasy przeciwciał).
Warto również pamiętać, że znaczenie tu mają alergie wziewne, na które pacjenci cierpią. W takich przypadkach osoby te mogą reagować na dane produkty na zasadzie reakcji krzyżowych. Oprócz alergii w przypadku osób dorosłych z AZS można zauważyć również nietolerancje na alergeny pokarmowe czy dodatki do żywności.
W takim przypadku ograniczenie ich może pomóc w zmniejszeniu objawów. Z uwagi na to, że w badaniach nie potwierdzono skuteczności stosowania diety eliminacyjnej w przypadku leczenia wszystkich pacjentów AZS, nie jest ona zalecana każdemu choremu.
Dieta przy atopowym zapaleniu skóry u dzieci ma również znaczenie. W przypadku niemowląt z dodatnim wywiadem atopowym, korzystniejsze jest karmienie piersią niż mlekiem modyfikowanym. Mleko matki zawiera dobroczynne bakterie pozwalające kształtować mikroflorę jelitową oraz posiada oligosacharydy wykazujące działanie przeciwzapalne.
Jeżeli jednak zmiany atopowe pojawiają się w przypadku karmienia dziecka piersią ulec modyfikacji powinna dieta matki. Rozszerzanie diety dziecka powinno być prowadzone ostrożnie i pod kontrolą. W związku z dojrzewaniem układu pokarmowego alergie pokarmowe mają tendencję do ustępowania z wiekiem.
Odpowiednia dieta przy atopowym zapaleniu skóry może przynieść wiele korzyści.
Reklama
Czego nie jeść przy atopowym zapaleniu skóry?
Dieta w atopowym zapaleniu skóry powinna być poprzedzona badaniami alergicznymi, które to wskażą alergizującą żywność. Najczęstszym pokarmem zaostrzającym AZS są białka mleka krowiego.
Osoby z pozytywnym wynikiem alergii powinny unikać produktów nasilających objawy. Dieta przy AZS powinna być odżywcza i bazować na zasadach prawidłowego żywienia, dlatego nie powinny się w niej znajdować takie produkty, jak:
- słodycze,
- napoje gazowane,
- dania typu fast food,
- słone przekąski,
- dania z torebki z długim składem.
Dodatkowo warto unikać produktów nasilających stan zapalny w tym produkty posiadające tłuszcze trans (żywność przetworzona) i nasycone kwasy tłuszczowe (np. produkty pochodzenia zwierzęcego typu smalec czy boczek).
Co jeść przy atopowym zapaleniu skóry?
Prawidłowa dieta w AZS cechuje się właściwościami prozdrowotnymi, opiera się na zdrowych nawykach żywieniowych i pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Dieta na atopowe zapalenie skóry powinna uwzględniać żywność o działaniu przeciwzapalnym. Pozytywny wpływ mogą tu wykazywać kwasy tłuszczowe, w tym przede wszystkim omega-6, a dokładniej kwas gamma linolenowy. Wspiera on działanie bariery naskórkowej i utrzymanie odpowiedniego stopnia nawodnienia.
Korzystne zatem będzie sięgnięcie po wspomniane kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych m.in. w oleju wiesiołka czy ogórecznika. Regularne stosowanie tych olejów może łagodzić stany zapalne skóry. Warto również do diety włączyć oleje rybne czy też tłuste ryby np. łosoś czy makrela.
Pojawiają się również badania wskazujące na korzystne działanie spożywania bakterii probiotycznych by wspierać barierę jelitową. Działanie przeciwzapalne wykazują również owoce i warzywa z uwagi na bogactwo w nich antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Im więcej i bardziej różnorodne pojawią się na talerzu tym lepiej.
Reklama
Dieta przy atopowym zapaleniu skóry – przepisy
Dieta atopowa nie musi być skomplikowana i droga. Warto bazować w niej na produktach świeżych i sezonowych. Im jadłospis będzie bardziej zróżnicowany tym większa szansa, że dostarczymy odpowiednich składników i witamin.
Każda eliminacja pokarmu powinna być poprzedzona badaniami, a wykluczany produkt należy zastąpić odpowiednikiem o podobnych wartościach odżywczych, by zapobiegać niedoborom pokarmowym.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania bogate w składniki przeciwzapalne dla osób bez alergii pokarmowych.
Zupa pomidorowa z łososiem, czosnkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- Łosoś świeży, filet
- Ziemniaki - 1 szt.
- Marchew - 1 sztuka
- Pomidor - 2 sztuki
- Cebula - 0.5 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka mielona, kurkuma, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż około 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Całość zalej wrzątkiem do poziomu warzyw, dodaj pomidory i przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
- Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę, a następnie włóż do zupy.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
- Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z ciecierzycą, jarmużem, brokułami i grejpfrutem
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – 65 g
- Awokado - 1 plaster (28 g)
- Grejpfrut czerwony – ½ sztuki
- Brokuł - 1 szklanka (80 g)
- Kapusta czerwona - 1 liść
- Jarmuż - 1 szklanka (25 g)
- Imbir, korzeń – 7 g
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sos sojowy jasny - 1 łyżka
- Tahini - 1 łyżka
- Olej rzepakowy - 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżeczka
- Pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj z sosem sojowym, olejem i pieprzem cayenne. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
- Awokado umyj, obierz i pokrój.
- Kapustę umyj, posiekaj, posyp solą i odstaw na 15 minut.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 2 minuty.
- Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Grejpfrut umyj, obierz i pokrój.
- Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
- Przygotuj dressing mieszając tahini z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i imbirem.
- Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.
Koktajl z jarmużem, kiwi i jabłkiem
Składniki:
- Jarmuż - 1 szklanka
- Kiwi - 3 sztuki
- Jabłko - 1 sztuka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Len, nasiona (siemię lniane) - 1 łyżeczka
- Woda – ½ szklanki
Sposób przygotowania:
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a następnie sparz wrzątkiem.
- Owoce umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Podczas stosowania diet eliminacyjnych niezbędne jest prawidłowe bilansowanie posiłków. Chcąc mieć pewność, że organizm dostaje wszystko to co niezbędne można skorzystać z inteligentnej platformy dietetycznej, która oferuje szereg różnych diet, jednocześnie umożliwiając indywidualne modyfikacje planu.
Ponadto w ramach abonamentu otrzymujemy możliwość kontaktu z wykwalifikowanymi dietetykami i dostęp do szerokiej bazy urozmaiconych przepisów kulinarnych.
Artykuł zawiera lokowanie produktu