Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry - przepisy

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry powinna być zindywidualizowana i posiadać cechy diety przeciwzapalnej. Z uwagi na to, że czynników nasilających objawy jest wiele i nie należy do nich jedynie pokarm nie w każdym wypadku konieczne będzie zastosowanie eliminacji wybranych produktów spożywczych.
Koktajl z jarmużem, kiwi i jabłkiem
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jaka dieta przy atopowym zapaleniu skóry?

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry u dorosłych wywoływanym przez pokarm, a dokładniej mówiąc alergeny, występujące w żywności, polega na czasowej eliminacji z diety alergizujących produktów po wcześniejszym potwierdzeniu klinicznym alergii (próba prowokacji czy też skórne testy alergiczne i oznaczenie klasy przeciwciał).

Warto również pamiętać, że znaczenie tu mają alergie wziewne, na które pacjenci cierpią. W takich przypadkach osoby te mogą reagować na dane produkty na zasadzie reakcji krzyżowych. Oprócz alergii w przypadku osób dorosłych z AZS można zauważyć również nietolerancje na alergeny pokarmowe czy dodatki do żywności.

W takim przypadku ograniczenie ich może pomóc w zmniejszeniu objawów. Z uwagi na to, że w badaniach nie potwierdzono skuteczności stosowania diety eliminacyjnej w przypadku leczenia wszystkich pacjentów AZS, nie jest ona zalecana każdemu choremu.

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry u dzieci ma również znaczenie. W przypadku niemowląt z dodatnim wywiadem atopowym, korzystniejsze jest karmienie piersią niż mlekiem modyfikowanym. Mleko matki zawiera dobroczynne bakterie pozwalające kształtować mikroflorę jelitową oraz posiada oligosacharydy wykazujące działanie przeciwzapalne.

Jeżeli jednak zmiany atopowe pojawiają się w przypadku karmienia dziecka piersią ulec modyfikacji powinna dieta matki. Rozszerzanie diety dziecka powinno być prowadzone ostrożnie i pod kontrolą. W związku z dojrzewaniem układu pokarmowego alergie pokarmowe mają tendencję do ustępowania z wiekiem.

Odpowiednia dieta przy atopowym zapaleniu skóry może przynieść wiele korzyści.

Reklama

Czego nie jeść przy atopowym zapaleniu skóry?

Dieta w atopowym zapaleniu skóry powinna być poprzedzona badaniami alergicznymi, które to wskażą alergizującą żywność. Najczęstszym pokarmem zaostrzającym AZS są białka mleka krowiego.

Osoby z pozytywnym wynikiem alergii powinny unikać produktów nasilających objawy. Dieta przy AZS powinna być odżywcza i bazować na zasadach prawidłowego żywienia, dlatego nie powinny się w niej znajdować takie produkty, jak:

  • słodycze,
  • napoje gazowane,
  • dania typu fast food,
  • słone przekąski,
  • dania z torebki z długim składem.

Dodatkowo warto unikać produktów nasilających stan zapalny w tym produkty posiadające tłuszcze trans (żywność przetworzona) i nasycone kwasy tłuszczowe (np. produkty pochodzenia zwierzęcego typu smalec czy boczek).

Co jeść przy atopowym zapaleniu skóry?

Prawidłowa dieta w AZS cechuje się właściwościami prozdrowotnymi, opiera się na zdrowych nawykach żywieniowych i pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dieta na atopowe zapalenie skóry powinna uwzględniać żywność o działaniu przeciwzapalnym. Pozytywny wpływ mogą tu wykazywać kwasy tłuszczowe, w tym przede wszystkim omega-6, a dokładniej kwas gamma linolenowy. Wspiera on działanie bariery naskórkowej i utrzymanie odpowiedniego stopnia nawodnienia.

Korzystne zatem będzie sięgnięcie po wspomniane kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych m.in. w oleju wiesiołka czy ogórecznika. Regularne stosowanie tych olejów może łagodzić stany zapalne skóry. Warto również do diety włączyć oleje rybne czy też tłuste ryby np. łosoś czy makrela.

Pojawiają się również badania wskazujące na korzystne działanie spożywania bakterii probiotycznych by wspierać barierę jelitową. Działanie przeciwzapalne wykazują również owoce i warzywa z uwagi na bogactwo w nich antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Im więcej i bardziej różnorodne pojawią się na talerzu tym lepiej.

Reklama

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry – przepisy

Dieta atopowa nie musi być skomplikowana i droga. Warto bazować w niej na produktach świeżych i sezonowych. Im jadłospis będzie bardziej zróżnicowany tym większa szansa, że dostarczymy odpowiednich składników i witamin.

Każda eliminacja pokarmu powinna być poprzedzona badaniami, a wykluczany produkt należy zastąpić odpowiednikiem o podobnych wartościach odżywczych, by zapobiegać niedoborom pokarmowym.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania bogate w składniki przeciwzapalne dla osób bez alergii pokarmowych.

 

Zupa pomidorowa z łososiem, czosnkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • Łosoś świeży, filet
  • Ziemniaki - 1 szt.
  • Marchew - 1 sztuka
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Cebula - 0.5 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka mielona, kurkuma, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  2. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z czosnkiem.
  5. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż około 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Całość zalej wrzątkiem do poziomu warzyw, dodaj pomidory i przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  7. Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę, a następnie włóż do zupy.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
  9. Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

Sałatka z ciecierzycą, jarmużem, brokułami i grejpfrutem

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – 65 g
  • Awokado - 1 plaster (28 g)
  • Grejpfrut czerwony – ½ sztuki
  • Brokuł - 1 szklanka (80 g)
  • Kapusta czerwona - 1 liść
  • Jarmuż - 1 szklanka (25 g)
  • Imbir, korzeń – 7 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj z sosem sojowym, olejem i pieprzem cayenne. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
  2. Awokado umyj, obierz i pokrój.
  3. Kapustę umyj, posiekaj, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 2 minuty.
  5. Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Grejpfrut umyj, obierz i pokrój.
  7. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
  8. Przygotuj dressing mieszając tahini z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i imbirem.
  9. Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.

 

Koktajl z jarmużem, kiwi i jabłkiem

Składniki:

  • Jarmuż - 1 szklanka
  • Kiwi - 3 sztuki
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Len, nasiona (siemię lniane) - 1 łyżeczka
  • Woda – ½ szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Owoce umyj, obierz i pokrój.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

Podczas stosowania diet eliminacyjnych niezbędne jest prawidłowe bilansowanie posiłków. Chcąc mieć pewność, że organizm dostaje wszystko to co niezbędne można skorzystać z inteligentnej platformy dietetycznej, która oferuje szereg różnych diet, jednocześnie umożliwiając indywidualne modyfikacje planu.

Ponadto w ramach abonamentu otrzymujemy możliwość kontaktu z wykwalifikowanymi dietetykami i dostęp do szerokiej bazy urozmaiconych przepisów kulinarnych.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Wróbel O. (2017): Nutrition in atopic dermatitis. Kosmetologia Estetyczna 5
  • Bjørneboe A., Søyland E., Bjørneboe G. E., Rajka G., Drevon C. A. (1989): Effect of n-3 fatty acid supplement to patients with atopic dermatitis. J Intern Med Suppl. 731:233-6
  • R. Nowicki i in., Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część I. Profilaktyka, leczenie miejscowe i fototerapia, Przegląd Dermatologiczny 2019; 106: 354–371
  • Boyce J., Assa’ad A., Burks W., Jones S.M., Sampson H.A. et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States. Report of the NIAID-Sponsored Expert Panel. J Allergy Clin Immunol 2010, 126 (6 Suppl), S1–S58
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Chleb dla cukrzyka - jakie pieczywo najlepsze? Przepisy
Chleb bezglutenowy
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda