Reklama
Jaka dieta przy boreliozie?
Borelioza jest chorobą wieloukładową wywoływaną przez bakterie - krętki Borrelia burgdorferi przenoszone przez kleszcze. Zakażenie może mieć przebieg bezobjawowy i ujawnić się po kilku latach lub od razu wywołać nietypowe objawy, takie jak:
- zmęczenie,
- senność,
- gorączka,
- ból głowy czy mięśni.
W zależności od umiejscowienia się bakterii, borelioza może zająć układ nerwowy, stawy czy mięsień sercowy. Leczenie boreliozy obejmuje długotrwałą antybiotykoterapię, którą należy wspomagać prawidłowym żywieniem.
Dieta przy boreliozie powinna być dopasowana indywidualnie w zależności od stopnia zaawansowania choroby i etapu leczenia, a także powikłań po antybiotykach.
Dieta w boreliozie powinna mieć wysoki potencjał przeciwzapalny oraz dostarczać niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Podstawą przy antybiotykoterapii będzie również dieta przeciwgrzybicza przy boreliozie. Jest ona kluczowa, ze względu na fakt wyniszczającego działania antybiotyków na mikroflorę jelit, co zwiększa ryzyko zasiedlenia się niepożądanych patogenów.
Reklama
Co można jeść przy boreliozie?
Dieta przy leczeniu boreliozy powinna bazować na produktach wspomagających układ odpornościowy oraz o działaniu antyoksydacyjnym.
Do kluczowych składników diety należą:
- witaminy A, C, E, D,
- cynk,
- żelazo,
- selen,
- kwasy omega 3,
- pro i prebiotyki,
- substancje bioaktywne.
Dlatego też dieta powinna bazować na:
- warzywach – szczególnie warto dodać do planu zielone warzywa liściaste, a także kapustę, brukselkę, kalafior, brokuły, pomidory, paprykę, dynię;
- owocach – im bardziej intensywny kolor tym większe działanie przeciwutleniające. Szczególne miejsce w diecie powinny zająć: aronia, jagody, borówki, truskawki czy maliny. Poza sezonem można sięgać po owoce mrożone;
- naturalnym, chudym nabiale – unikać należy jogurtów smakowych, które w swoim składzie zawierają spore ilości dodanego cukru. Dobrym wyborem są fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka), chudy ser twarogowy czy serek wiejski;
- produktach z pełnego ziarna – pieczywo razowe na zakwasie, kasza gryczana/pęczak/jaglana, komosa ryżowa, ryż brązowy;
- chudym mięsie i rybach – np.: indyk, łosoś, tuńczyk, sandacz, makrela, śledź;
- dobrej jakości tłuszczach roślinnych – orzechy, pestki, nasiona, nierafinowana oliwa z oliwek.
Czego nie można jeść przy boreliozie?
Przy leczeniu boreliozy z diety należy wyeliminować produkty, które są nisko odżywcze i bogate w cukry proste. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład asortymentu, aby nie zawierał on dużej ilości tłuszczów nasyconych, konserwantów czy cukru pod różnymi postaciami.
Wystrzegać się należy przede wszystkim:
- fast food’ów;
- słonych przekąsek: chipsów, solonych orzeszków, paluszków, krakersów;
- wysokoprzetworzonych produktów z czerwonego mięsa: kabanosy, wędzone mięsa i wędliny;
- słodyczy: czekolada, cukierki, batoniki;
- wyrobów cukierniczych: ciasta, drożdżówki, chałki, pączki czy słodkie bułki.
Reklama
Przepisy na dietę przy boreliozie
Posiłki spożywane podczas leczenia boreliozy mogą bazować na ulubionych daniach i połączeniach smakowych. Wystarczy tylko nieco zmodyfikować niektóre przepisy, aby nadal spożywać to co się lubi, a jednocześnie wspomóc organizm w procesie leczenia.
Drobne zmiany, jak dodanie porcji warzyw i orzechów, sięgnięcie po chude mięso drobiowe zamiast czerwonego czy wybór kaszy zamiast białego ryżu sprawi, że dieta będzie bardziej prozdrowotna. Poniżej przykładowe przepisy na obiad przy boreliozie:
Zapiekanka komosowa z kurczakiem i brokułem:
Składniki:
- Quinoa - komosa ryżowa biała sucha - 4 łyżki
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 130 g
- Ser Parmezan tarty - 3 łyżki
- Brokuł – 1 ½ szklanki
- Cebula – ½ sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Przecier pomidorowy (passata) – ¾ szklanki
- Oliwa z oliwek – 1 ½ łyżki
- Sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie na półtwardo.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso, przyprawy i smaż wszystko przez kilka minut.
- Gdy mięso lekko się zarumieni, dodaj przecier pomidorowy i smaż przez kilka minut.
- Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
- Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
* Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie się przypalać, przykryj ją folią aluminiową w trakcie pieczenia.
Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym
Składniki:
- Łosoś świeży, filet – 150 g
- Ryż brązowy suchy – ¼ szklanki
- Awokado – ½ sztuki
- Mango – ¼ sztuki
- Cebula czerwona – ¼ sztuki
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Chili mielone, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni po około 4 minuty z obu stron.
- Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.
* Do smażenia użyj patelni beztłuszczowej/grillowej.
Reklama
Przykładowy jadłospis przy boreliozie
Dieta nie musi bazować na nietypowych produktach czy zawierać skomplikowanych potraw, które wymagają dużo czasu na ich przygotowanie. Posiłki mogą być proste, szybkie, a zarazem smaczne.
Oto przykładowy jadłospis przy boreliozie:
Śniadanie: Kanapka na chlebie żytnim z serem mozzarella, pomidorem i bazylią
Drugie śniadanie: Jogurt z malinami, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi
Obiad: Dorsz pieczony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej
Przekąska: Warzywa z pastą z nasion strączkowych np. hummusem
Kolacja: Tortilla pełnoziarnista z warzywami, ciecierzycą i sosem jogurtowo-czosnkowym
Nie zawsze mamy czas na dokładne planowanie posiłków lub wizyty u dietetyka. Wsparciem mogą być nowoczesne platformy dietetyczne online, które oferują dietę przeciwzapalną. Wykupując dostęp w jednym miejscu możemy mieć: plan żywieniowy, przepisy, listę zakupów czy kalkulator kalorii. Dodatkowo w ramach abonamentu można skorzystać z porad wykwalifikowanych dietetyków.
Artykuł zawiera lokowanie produktu