Reklama
Jaka dieta przy boreliozie?
Borelioza to poważna choroba wywołana przez bakterie z rodzaju Borrelia przenoszone przez kleszcze. Co ciekawe, samo zakażenie może mieć przebieg bezobjawowy, a wiele osób nie zauważa nawet, że miało kontakt z tym pajęczakiem. Choroba może ujawnić się nawet po kilku latach od ugryzienia kleszcza. Problematyczny bywa również fakt, że jej objawy są niespecyficzne i łatwo je zlekceważyć lub pomylić z innymi schorzeniami. W przebiegu boreliozy pojawia się m.in. zmęczenie, senność, gorączka, problemy z pamięcią, koncentracją oraz bóle głowy, mięśni i stawów. Charakterystyczne i poważne symptomy, które powinny skłonić do jak najszybszej konsultacji z lekarzem to rumień wędrujący, porażenie nerwów, nabyte bloki serca, korzeniowe zespoły bólowe i przewlekłe zapalenie stawów.
Podstawową metodą leczenia boreliozy jest antybiotykoterapia, która ma za zadanie wyeliminować zakażenie krętkami. Dodatkowo można zastosować środki działające objawowo. Przykładowo w przypadku bólu i zapalenia stawów można zastosować niesteroidowe leki przeciwzapalne. W procesie leczenia bardzo ważna jest również odpowiednia dieta na boreliozę, która zmniejsza ryzyko skutków ubocznych i powikłań długotrwałej antybiotykoterapii, wspiera organizm w walce z chorobą oraz przyśpiesza powrót do zdrowia i dobrego samopoczucia.
- Dieta przy boreliozie powinna być dobrana indywidualnie z uwzględnieniem występujących objawów, aktualnego okresu leczenia, stosowanych leków oraz innych problemów zdrowotnych.
- Warto też podkreślić, że dieta nie może stanowić jedynego sposobu leczenia boreliozy. Jest to bardzo poważna choroba, wymagająca specjalistycznego leczenia. Żywienie wspiera proces powrotu do zdrowia, ale samo w sobie nie doprowadza do eliminacji bakterii z organizmu.
- Dieta w boreliozie powinna być zgodna z rekomendacjami opracowanymi dla ogółu populacji. Należy wybierać nieprzetworzoną żywność, źródła pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz jeść dużo warzyw i owoców będących bogactwem witamin i minerałów.
- Wskazane jest ograniczenie cukru, aby zapobiegać rozwojowi grzybicy, która może pojawić się jako skutek uboczny antybiotykoterapii.
- W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w antyoksydanty, które zmniejszają stan zapalny wywołany przez boreliozę. Wskazane są kolorowe warzywa i owoce, świeże i suszone zioła, orzechy oraz oleje roślinne.
- Dieta przy antybiotykoterapii powinna wspierać naturalną mikroflorę jelitową. Niestety długotrwałe stosowanie antybiotyków na boreliozę powoduje jej wyniszczenie, a to może nieść za sobą poważne konsekwencje takie jak choroby żołądkowo-jelitowe, czy zaburzenia odporności. Do swoich posiłków warto więc włączyć produkty bogate w błonnik i prebiotyki.
Co można jeść przy boreliozie?
Dieta przy leczeniu boreliozy powinna bazować na produktach bogatych w antyoksydany, polifenole, witaminy oraz składniki mineralne. Bardzo ważny jest m.in. cynk, żelazo oraz selen, a także kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. A jakie witaminy przy boreliozie mają największe znaczenie? Witamina A, C i E mają silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dlatego należy zadbać o to, aby ich źródła były codziennym elementem diety. Ważne są również witaminy z grupy B, ponieważ wspierają przemiany energetyczne oraz pracę układu nerwowego. Jakie produkty powinna zawierać dieta w leczeniu boreliozy?
- produkty kiszone np. ogórki, kapusta (wspierają pracę jelit i mikrobioty jelitowej),
- chude mięsa i jajka (źródło pełnowartościowego białka),
- tłuste ryby morskie np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledzie (źródło białka, kwasów omega-3 oraz jodu),
- fermentowane produkty mleczne np. jogurty, kefiry, maślanki (mają korzystny wpływ na mikrobiotę i jelita),
- orzechy, pestki i nasiona (są bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz minerałów),
- owoce jagodowe np. truskawki, jagody, borówki, maliny (to prawdziwa bomba antyoksydantów i polifenoli o działaniu przeciwzapalnym, a dodatkowo wspierają zachowanie różnorodności mikrobioty jelitowej),
- różnorodne warzywa np. pomidory, marchewki, dynia, cukinia, brokuły, kapusta, rukola (są źródłem błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych, a także witamin, minerałów i związków przeciwzapalnych),
- kasze gruboziarniste np. gryczana, jaglana, pęczak, owsiana (dostarczają energii, błonnika oraz minerałów i witamin z grupy B),
- oleje roślinne np. oliwa z oliwek, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, olej lniany (wspierają pracę układu nerwowego i odpornościowego),
- świeże i suszone zioła np. imbir, bazylia, oregano, czosnek, rozmaryn, kurkuma, goździki, cynamon, kardamon, natka pietruszki (są bardzo skoncentrowanym źródłem antyoksydantów i innych związków przeciwzapalnych).
Czego nie jeść przy boreliozie?
Dieta przy boreliozie powinna być uboga w sól, cukry proste oraz żywność wysokoprzetworzoną. Produkty, które warto ograniczyć to przede wszystkim żywność typu fast-food i instant, słodycze oraz słone przekąski. Mogą one zaostrzać stany zapalne, zaburzać pracę układu odpornościowego i jelit. Zalecana jest też całkowita abstynencja od alkoholu pod każdą postacią.
Antybiotykoterapia może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego dieta antybiotykowa przy boreliozie powinna być łagodna dla przewodu pokarmowego. Wskazane jest więc ograniczenie produktów tłustych, smażonych i panierowanych takich jak sery pleśniowe i przetworzone mięso. Na czas przyjmowania leków można też ograniczyć produkty wzdymające takie jak brokuły, kalafior, cebula, czy kapusta, jeśli powodują dyskomfort jelitowy.
Reklama
Dieta przeciwgrzybicza przy boreliozie
Osoby chorujące na boreliozę są bardziej podatne na rozwój kandydozy. Jest to infekcja wywołana przez chorobotwórcze grzyby z rodzaju Candida. Osłabienie chorobą i antybiotykoterapią sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych, dlatego warto wprowadzić zasady diety przeciwgrzybiczej przy boreliozie, aby zmniejszyć to ryzyko. Jak powinien wyglądać taki jadłospis? Główne zasady pozostają niezmienne, zalecane jest jednak ograniczenie cukru i produktów będących źródłem węglowodanów prostych, ponieważ składniki te stanowią pożywkę dla grzybów. Przepisy w diecie przeciwgrzybiczej powinny obfitować więc w warzywa, pełnoziarniste zboża, wartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ograniczać:
- cukier,
- biały ryż,
- białe, pszenne pieczywo,
- miód,
- słodkie napoje gazowane,
- napoje energetyczne,
- słodycze,
- pieczywo cukiernicze,
- dżemy i marmolady,
- owoce suszone,
- owoce z puszki.
Przykładowy jadłospis przy boreliozie
Przygotowaliśmy przykładowy jadłospis, który pomoże wcielić dietę przy boreliozie w życie.
Śniadanie: Jajecznica z pomidorami i awokado
- jajka - 2 sztuki
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- awokado - ½ sztuki
- pomidor - ½ sztuki
- olej lniany - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- przyprawy: pieprz, bazylia i oregano suszone
- natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
Pomidory i awokado pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, olejem lnianym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Na oliwie usmażyć jajecznicę. Jajka podawać z warzywami.
II śniadanie: Koktajl z owoców leśnych
- kefir naturalny - 1 szklanka
- truskawki - 1 garść
- borówki - 1 garść
- maliny - 1 garść
- cynamon - 1 szczypta
Wszystkie składniki zblendować.
Obiad: Makaron z łososiem i pesto
- łosoś - 1 porcja ok. 150 g
- makaron pełnoziarnisty - 1 porcja ok. 100 g
- pesto bazyliowe - 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
- cytryna - 2 plastry
- rozmaryn świeży - 2 gałązki
Łososia ułożyć na balszce do pieczenia, na wierzch dodać cytrynę i rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut. Makaron ugotować al. dente. Odcedzić, wymieszać z pesto i połówkami pomidorków. Rybę podawać z makaronem.
Kolacja: Sałatka batatowa z kurczakiem i fetą
- batat - ½ sztuki
- filet z piersi kurczaka - 1 porcja ok. 100 g
- ser feta - 1 plaster
- ziarenka granatu - 1 łyżka
- natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
- rukola - 2 garści
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- przyprawy: pieprz czarny, kurkuma, słodka papryka mielona, zioła prowansalskie
Batata pokroić w kostkę, skropić oliwą i przyprawami i upiec w 190 stopniach do miękkości. Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w oliwie i przyprawach i usmażyć na patelni. W głębokim talerzu ułożyć sałatę, upieczonego batata i kurczaka. Posypać pokruszoną fetą, granatem i natką pietruszki.
Reklama
Przepisy na dietę przy boreliozie
Leczenie zakażenia bakterią Borrelia to długotrwały proces, dlatego przygotowaliśmy zbiór dodatkowych przepisów na dietę przy boreliozie, które ułatwią przestrzeganie jej zaleceń przez dłuższy okres czasu.
Przepis na obiad przy boreliozie - udka z kurczaka z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem
- podudzia z kurczaka - 2 sztuki
- kasza gryczana - 50 g
- marchewka z groszkiem mrożona - 150 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
Kurczaka obtoczyć w oliwie i przyprawach, ułożyć w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotować na parze. Mięso podawać z kaszą i warzywami. Doprawić do smaku. Ten obiad przy boreliozie można przygotować też w wersji rybnej (np. z dorszem, łososiem, doradą) oraz wegetariańskiej (np. a tofu, jajkiem, czy pieczonym falafelem z ciecierzycy).
Przepis na śniadanie na diecie przy boreliozie - kanapki z pastą jajeczną
- pieczywo żytnie razowe na zakwasie - 2 kromki
- jaja kurze - 2 sztuki
- jogurt naturalny - 1 łyżka
- ser feta - 1 plaster
- szczypiorek - 2 łyżki
- rzodkiewka - 3 sztuki
- ogórek gruntowy - 1 sztuka
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z jogurtem, pokruszoną fetą i szczypiorkiem. Doprawić. Pastą posmarować pieczywo. Na wierzchu ułożyć plastry rzodkiewki. Zjeść z ogórkiem pokrojonym w paski.