Reklama
Jaka dieta przy Helicobacter?
Helicobacter pylori to bakteria, która przenosi się od człowieka do człowieka. Bytuje powszechnie w żołądku i dwunastnicy. Gdy nie jest leczona, u predysponowanych osób może prowadzić do wrzodów, a nawet raka żołądka.
Helicobacter pylori nie prowadzi do przybierania na wadze, wręcz przeciwnie - może być przyczyną utraty masy ciała. Warto wspomnieć, że infekcja może współistnieć z innymi chorobami. W takim przypadku należy wykonać podstawowe badania laboratoryjne i obrazowe.
Przy zakażeniu Helicobacter pylori dieta jest niezwykle istotnym elementem wspomagającym terapię. Spożywanie odpowiednio dobranych pokarmów może złagodzić objawy, a także przyspieszyć powrót do zdrowia. W niniejszym artykule opiszemy zasady diety przy infekcji Helicobacter pylori.
Jakich ogólnych zasad należy więc przestrzegać?
- zmniejszyć spożywanie błonnika pokarmowego w celu zapobiegania podrażnianiu błony śluzowej żołądka;
- jeść regularnie, o stałych porach, co 2-3 godziny;
- na talerzu powinny znajdować się niewielkie objętościowo posiłki - spożywanie obfitych dań nasila przykre dolegliwości;
- dieta na Helikobakter pylori powinna być obfita w antyoksydanty, czyli witaminę C, E i beta-karoten;
- najlepiej zrezygnować ze spożywania soli i słonych produktów;
- zamiast soli zaleca się dodawanie łagodnych przypraw (np.: cynamonu, imbiru, kolendry, cząbru, majeranku, kminku, kopru oraz kurkumy);
- należy zrezygnować z tłustych dań smażonych pikantnych, wędzonych i marynowanych;
- gotować na parze, w wodzie, dusić oraz piec w pergaminie albo specjalnym rękawie foliowym;
- systematycznie przyjmować płyny między posiłkami (najlepiej wodę mineralną, słabą herbatę zieloną, rozcieńczone kompoty czy naturalne soki owocowe);
- kawę, mocną herbatę, napoje gazowane oraz alkohol należy wykluczyć z jadłospisu (dopuszczalna jest słaba kawa zbożowa i/lub z dodatkiem mleka); produkty i napoje zawierające kofeinę przyspieszają trawienie, co powoduje większe podrażnienia błony śluzowej żołądka;
- spożywane posiłki nie powinny być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące, gdyż skrajne temperatury mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka;
- aby zmniejszyć ryzyko ponownego zakażenia należy przestrzegać zasad higieny (m.in.: dbać o jamę ustną, myć ręce i produkty przed spożyciem);
- dieta powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty.
Reklama
Produkty wskazane i zakazane przy Helicobacter pylori
Istnieje szereg produktów spożywczych, które pomagają łagodzić objawy, np. zgagę, biegunkę, niestrawność i przyspieszać powrót do zdrowia w przypadku leczenia zakażenia. W tym akapicie przedstawiamy listę produktów, które można jeść oraz te, których należy unikać.
Co zatem można jeść przy bakterii Helicobacter pylori?
- zboża o niskiej zawartości błonnika – są lekkostrawne;
- chude mięsa - nie zalegają długo w żołądku i ułatwiają trawienie (z drobiu, królika, ryb, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny);
- jajka (gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica, sadzone);
- produkty mleczne zawierające probiotyki o niskiej zawartości tłuszczu, zwłaszcza fermentowane (jogurty, kefiry, twarogi);
- warzywa (brokuł, kalafior, kapusta, marchew, burak, dynia, szpinak, kabaczek, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidor bez skórki);
- świeże owoce bez pestek, obrane i/lub ugotowane (m.in.: jabłka, gruszki, banany, arbuzy, melony, papaje, morele, brzoskwinie, maliny, jeżyny, porzeczki);
- miód – w ograniczonych ilościach; ma właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc organizmowi w walce z drobnoustrojem;
- produkty zawierające kwasy omega-3 i omega-6 zmniejszają stan zapalny żołądka (olej rybi, oliwa z oliwek, oleje roślinne najlepiej nierafinowane).
Niektóre pokarmy mogą spowalniać trawienie, zwiększać kwasowość i podrażniać żołądek, karmić szkodliwe bakterie, powodując nasilenie objawów i zwiększać ryzyko wystąpienia powikłań.
Czego nie jeść przy Helicobacter?
- produktów zbożowych bogatobłonnikowych (np.: świeżego pieczywa razowego, grubych kasz);
- produktów mlecznych (serów żółtych i topionych, pleśniowych, typu feta czy fromage, kwaśnej śmietany);
- jaj gotowanych na twardo;
- tłustych mięs i wędlin, podrobów, konserw;
- margaryn twardych, smalcu, słoniny;
- fast foodów;
- warzyw wzdymających;
- kwaśnych owoców;
- pikantnych potraw.
Czy przy Helicobacter można jeść słodycze? Produktów przetworzonych o wysokiej zawartości cukrów należy w tym przypadku bezwzględnie unikać. Ciastka produkowane przemysłowo, słodycze zawierające alkohol, czekolada, cukierki, orzeszki czy też chałwa są zatem zabronione.
Przykładowa dieta przy Helicobacter pylori
Przykładowa dieta przy Helicobacter pylori powinna być różnorodna. W przypadku samego nosicielstwa bakterii, kiedy przykre dolegliwości nie występują - nie należy przesadnie trzymać się wyżej przedstawionych zasad.
Ważne jest jednak to, aby dieta była zbilansowana i lekkostrawna. Jeśli już występują przykre objawy – należy włączać do diety wskazane produkty i eliminować te, które szkodzą. Dieta przy Helicobacter pylori nazywana jest lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Co istotne – w przepisach powinny się zawsze znaleźć produkty zawierające substancje przeciwzapalne, bakteriobójcze, o łagodnym działaniu na przewód pokarmowy, które w naturalny sposób wspomagają walkę z zakażeniem.
Należą do nich m.in.:
- polifenole, w tym katechiny – ich źródłem są świeże owoce, warzywa, orzechy czy herbata (zwłaszcza zielona);
- laktoferyna – występuje w mleku;
- izotiocyjaniany – ich duże ilości są w kapuście (biała, czerwona, włoska, pekińska), brukselce, kalafiorze, rzodkiewce, brokule, jarmużu czy chrzanie;
- probiotyki – ich źródłem są produkty fermentowane.
Reklama
Przykładowy jadłospis przy Helicobacter pylori
Poniżej znajdują się przykładowe jadłospisy na dwa dni.
UNSUPPORTED IMPORT ELEMENT: PhpOffice\PhpWord\Element\Title
- Śniadanie: owsianka z jabłkiem i miodem
- II śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem orzechów
- Obiad: gotowany kurczak z ryżem, surówka z białej kapusty
- Podwieczorek: koktajl owocowy (z bananów, malin, borówek), kanapka z pastą warzywną
- Kolacja: sałatka z jajkiem na miękko
Dzień II
- Śniadanie: kanapki z białego, czerstwego chleba z twarogiem i łyżeczką niesłodzonego dżemu brzoskwiniowego
- II śniadanie: czerstwe ciasto drożdżowe oraz szklanka maślanki
- Obiad: ugotowany pszenny makaron z grillowaną piersią indyka oraz sałatka z pieczonego
- kalafiora w kurkumie
- Podwieczorek: kasza manna na mleku z dodatkiem miodu
- Kolacja: łosoś z puree ziemniaczanym i gotowanym na parze brokułem
Reklama
Dieta na Helicobacter u dzieci
Dieta przy leczeniu Helicobacter pylori u dzieci powinna opierać się na zasadach obowiązujących dla dorosłych, które zostały przedstawione w powyższych akapitach. Podsumowując - jest to specjalna, lekkostrawna dieta bogata w pokarmy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Co może być istotne podczas układania diety dla młodego pacjenta z opisywaną infekcją?
- dobór produktów, który powinien być dostosowany do wieku i preferencji dziecka;
- zmniejszanie porcji z jednoczesnym zwiększaniem częstości posiłków;
- zapewnienie odpowiedniej dobowej kaloryczności pokarmów;
- wymyślanie smacznych i kolorowych dań o odpowiedniej konsystencji.
Jeśli dziecko odmawia jedzenia lub je zbyt mało, a co gorsza – chudnie, należy skonsultować się z lekarzem pediatrą. Długotrwała dieta niskokaloryczna może wpłynąć niekorzystnie na rozwój młodego człowieka. Nie można modyfikować diety na własną rękę.