Reklama
Jaka dieta przy hemoroidach?
Dieta a hemoroidy – złe nawyki żywieniowe, w tym zbyt mała ilość błonnika w diecie, która przekłada się na problemy z wypróżnianiem, predysponuje do rozwoju choroby hemoroidalnej. Istnieją jednak także inne czynniki, które zwiększają to ryzyko.
Sposób żywienia jest jednym z tych, na które mamy ogromny wpływ. Dieta przy hemoroidach powinna być oparta na zasadach diety człowieka zdrowego, ale posiadać cechy diety bogatobłonnikowej. Uwagę należy zwrócić na niektóre z grup produktów.
Należą do nich:
Produkty te zawierają włókno pokarmowe, zarówno jego rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne frakcje, które odgrywają kluczową rolę w regulacji wypróżnień. Nieodłącznym elementem diety powinno być również wypijanie odpowiedniej ilości płynów – 1,5-2 litry dziennie, a w szczególności wody mineralnej czy słabych naparów ziołowych.
Warto także wprowadzić do diety niskotłuszczowe fermentowane produkty mleczne, które zawierają cenne bakterie wspierające pracę jelit. By zapewnić cykliczność wypróżnień wskazane jest uregulowanie spożywania posiłków.
Reklama
Co jeść przy hemoroidach?
Co można jeść przy hemoroidach? Lista produktów, po które warto sięgać zmagając się z hemoroidami, jest bardzo długa. Na uwagę zasługują artykuły spożywcze, które są bogate w błonnik pokarmowy:
- pełnoziarniste pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie,
- otręby,
- ryż brązowy,
- gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak),
- płatki owsiane górskie,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy (np. migdały, włoskie),
- nasiona (np. chia, siemię lniane),
- warzywa (szczególnie surowe),
- owoce (najlepiej spożywane ze skórką i pestkami, a także suszone np. morele, śliwki, jabłka).
Co jeszcze warto jeść przy hemoroidach? Do diety warto włączyć także niskotłuszczowy fermentowany nabiał np. kefiry, maślanki czy jogurty, z uwagi na kwas mlekowy i bakterie, które to wspierają pracę jelit i wpływają na regularność wypróżnień.
Czego nie jeść przy hemoroidach?
Jak zawsze we wszystkim należy zachować umiar, jednakże warto dokonać kilku zamian, które wyjdą na zdrowie. Na rzecz pełnoziarnistych produktów warto ograniczyć te z pełnego przemiału, oczyszczone tj.:
- produkty na bazie mąki pszennej o niskim typie,
- makarony pszenne,
- kasza manna,
- biały ryż,
- mąka ziemniaczana.
To, czego unikać przy hemoroidach to z pewnością potrawy ciężkostrawne. Należą do nich słodycze, dania fast food czy też inne potrawy tłuste i smażone. Ostre przyprawy oraz alkohol to produkty, które również powinny pojawiać się w diecie sporadycznie.
Reklama
Jadłospis na dietę przy hemoroidach
Dieta przy hemoroidach odbytu nie musi być trudna do zrealizowania i monotonna. Czasami wystarczą delikatne modyfikacje obecnie stosowanego planu żywieniowego.
Poniżej przykładowy jadłospis na cały dzień diety bogatobłonnikowej, który będzie świetną inspiracją do tworzenia własnych potraw:
- Śniadanie: Owsianka na mleku z pomarańczą i nasionami słonecznika
- Drugie śniadanie: Hummus z ogórkiem i papryką
- Obiad: Leczo z ciecierzycą, papryką i kaszą pęczak
- Podwieczorek: Maślanka z morelami suszonymi
- Kolacja: Kanapki z serem kozim, roszponką, papryką i oliwkami
Reklama
Przepisy na dietę przy hemoroidach
Co jeść przy hemoroidach? Publikujemy kilka sprawdzonych przepisów.
Kaszotto gryczane z kurczakiem, bakłażanem, pomidorem i cukinią
Składniki:
- Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 180 g
- Bakłażan – 1/3 sztuki
- Cukinia – ½ sztuki
- Pomidor - 2 sztuki
- Cebula – ½ sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Bulion warzywny - 1 szklanka
- Pieprz czarny, sól, tymianek suszony
- Pietruszka, natka świeża, bazylia świeża
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Przełóż go do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie plastry bakłażana odsącz z wody i pokrój w ćwiartki.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Cukinię umyj i pokrój.
- Pomidora zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż mięso i odłóż na bok.
- Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj kaszę i podsmaż.
- Na patelnię dodaj cukinię, bakłażana oraz przyprawy.
- Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- Gdy kasza wchłonie większość płynu dodaj pomidora, usmażone mięso i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, a kasza napęcznieje. W razie potrzeby dolej wody.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Siemianka na mleku z malinami i orzechami włoskimi
Składniki:
- Len, nasiona (siemię lniane) - 3 łyżki
- Mleko spożywcze 2% – ¾ szklanki
- Maliny - 1 szklanka
- Wiórki kokosowe - 1 łyżka
- Miód pszczeli - 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zmiel.
- W garnku zagotuj mleko. Dodaj siemię lniane oraz wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu, intensywnie mieszając, przez około 3 minuty.
- Powstały kleik przełóż do miseczki, dodaj miód, posiekane orzechy oraz umyte i osuszone owoce. Całość wymieszaj.
W wyliczeniu odpowiedniej kaloryczności diety dostosowanej do celu i indywidualnych potrzeb pomoże nowoczesna platforma.
W ramach abonamentu otrzymujemy przepisy wraz z listą zakupów, a także szereg innych ciekawych funkcjonalności, jak np. gotowanie dla rodziny czy motywator picia wody.