Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta przy hemoroidach - co jeść, a czego unikać? Przepisy

Odpowiednia dieta przy hemoroidach jest jednym z ważniejszych czynników zmniejszających ryzyko rozwoju i wystąpienia zaostrzenia objawów. To także element leczenia, którego nie należy pomijać. Główną rolą diety w tej jednostce chorobowej jest zapewnienie regularności wypróżnień.
Otręby są dobrym wyborem w diecie na hemoroidy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jaka dieta przy hemoroidach?

Dieta a hemoroidy – złe nawyki żywieniowe, w tym zbyt mała ilość błonnika w diecie, która przekłada się na problemy z wypróżnianiem, predysponuje do rozwoju choroby hemoroidalnej. Istnieją jednak także inne czynniki, które zwiększają to ryzyko.

Sposób żywienia jest jednym z tych, na które mamy ogromny wpływ. Dieta przy hemoroidach powinna być oparta na zasadach diety człowieka zdrowego, ale posiadać cechy diety bogatobłonnikowej. Uwagę należy zwrócić na niektóre z grup produktów.

Należą do nich:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • owoce i warzywa,
  • orzechy i nasiona.

Produkty te zawierają włókno pokarmowe, zarówno jego rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne frakcje, które odgrywają kluczową rolę w regulacji wypróżnień. Nieodłącznym elementem diety powinno być również wypijanie odpowiedniej ilości płynów – 1,5-2 litry dziennie, a w szczególności wody mineralnej czy słabych naparów ziołowych.

Warto także wprowadzić do diety niskotłuszczowe fermentowane produkty mleczne, które zawierają cenne bakterie wspierające pracę jelit. By zapewnić cykliczność wypróżnień wskazane jest uregulowanie spożywania posiłków.

Reklama

Co jeść przy hemoroidach?

Co można jeść przy hemoroidach? Lista produktów, po które warto sięgać zmagając się z hemoroidami, jest bardzo długa. Na uwagę zasługują artykuły spożywcze, które są bogate w błonnik pokarmowy:

  • pełnoziarniste pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie,
  • otręby,
  • ryż brązowy,
  • gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak),
  • płatki owsiane górskie,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy (np. migdały, włoskie),
  • nasiona (np. chia, siemię lniane),
  • warzywa (szczególnie surowe),
  • owoce (najlepiej spożywane ze skórką i pestkami, a także suszone np. morele, śliwki, jabłka).

Co jeszcze warto jeść przy hemoroidach? Do diety warto włączyć także niskotłuszczowy fermentowany nabiał np. kefiry, maślanki czy jogurty, z uwagi na kwas mlekowy i bakterie, które to wspierają pracę jelit i wpływają na regularność wypróżnień.

Czego nie jeść przy hemoroidach?

Jak zawsze we wszystkim należy zachować umiar, jednakże warto dokonać kilku zamian, które wyjdą na zdrowie. Na rzecz pełnoziarnistych produktów warto ograniczyć te z pełnego przemiału, oczyszczone tj.:

  • produkty na bazie mąki pszennej o niskim typie,
  • makarony pszenne,
  • kasza manna,
  • biały ryż,
  • mąka ziemniaczana.

To, czego unikać przy hemoroidach to z pewnością potrawy ciężkostrawne. Należą do nich słodycze, dania fast food czy też inne potrawy tłuste i smażone. Ostre przyprawy oraz alkohol to produkty, które również powinny pojawiać się w diecie sporadycznie.

Reklama

Jadłospis na dietę przy hemoroidach

Dieta przy hemoroidach odbytu nie musi być trudna do zrealizowania i monotonna. Czasami wystarczą delikatne modyfikacje obecnie stosowanego planu żywieniowego.

Poniżej przykładowy jadłospis na cały dzień diety bogatobłonnikowej, który będzie świetną inspiracją do tworzenia własnych potraw:

  • Śniadanie: Owsianka na mleku z pomarańczą i nasionami słonecznika
  • Drugie śniadanie: Hummus z ogórkiem i papryką
  • Obiad: Leczo z ciecierzycą, papryką i kaszą pęczak
  • Podwieczorek: Maślanka z morelami suszonymi
  • Kolacja: Kanapki z serem kozim, roszponką, papryką i oliwkami

Reklama

Przepisy na dietę przy hemoroidach

Co jeść przy hemoroidach? Publikujemy kilka sprawdzonych przepisów.

Kaszotto gryczane z kurczakiem, bakłażanem, pomidorem i cukinią

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha - 5 łyżek
  • Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 180 g
  • Bakłażan – 1/3 sztuki
  • Cukinia – ½ sztuki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Bulion warzywny - 1 szklanka
  • Pieprz czarny, sól, tymianek suszony
  • Pietruszka, natka świeża, bazylia świeża

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Przełóż go do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie plastry bakłażana odsącz z wody i pokrój w ćwiartki.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  4. Cukinię umyj i pokrój.
  5. Pomidora zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż mięso i odłóż na bok.
  7. Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj kaszę i podsmaż.
  8. Na patelnię dodaj cukinię, bakłażana oraz przyprawy.
  9. Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
  10. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodaj pomidora, usmażone mięso i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, a kasza napęcznieje. W razie potrzeby dolej wody.
  11. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.

Siemianka na mleku z malinami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Len, nasiona (siemię lniane) - 3 łyżki
  • Mleko spożywcze 2% – ¾ szklanki
  • Maliny - 1 szklanka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • Miód pszczeli - 2 łyżeczki
  • Orzechy włoskie – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zmiel.
  2. W garnku zagotuj mleko. Dodaj siemię lniane oraz wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu, intensywnie mieszając, przez około 3 minuty.
  3. Powstały kleik przełóż do miseczki, dodaj miód, posiekane orzechy oraz umyte i osuszone owoce. Całość wymieszaj.

W wyliczeniu odpowiedniej kaloryczności diety dostosowanej do celu i indywidualnych potrzeb pomoże nowoczesna platforma.

W ramach abonamentu otrzymujemy przepisy wraz z listą zakupów, a także szereg innych ciekawych funkcjonalności, jak np. gotowanie dla rodziny czy motywator picia wody.

Czytaj również
Ewelina Ogrzewała
Autoryzacja medyczna
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda