Reklama
Na czym polega dieta przy refluksie?
Leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego polega przede wszystkim na zmianie diety oraz stylu życia. Niezmiernie ważne są nie tylko produkty jakie spożywamy, ale również sposób ich przygotowywania i samego jedzenia.
Dieta refluksowa zaleca aby jeść nawet 5-6 małych objętościowo posiłków, tak aby nie dopuścić do nadmiernego rozciągnięcia żołądka, które powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, a co za tym idzie również niedomykalności zwieracza między przełykiem, a żołądkiem.
Po każdym spożytym posiłku należy unikać przyjmowania pozycji leżącej i nie wykonywać intensywnych ćwiczeń. Ostatni posiłek należy zjeść 3-4 godziny przed snem, tak aby dać możliwość jego strawienia przed spoczynkiem nocnym. Dieta na refluks bazuje na produktach, które nie powodują nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.
Reklama
Co jeść przy refluksie?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest dieta przy refluksie. Żaden lek nie przyniesie satysfakcjonujących rezultatów jeżeli nie będzie połączony z odpowiednią dietą. Co można jeść przy refluksie i jaka dieta będzie miała swoje zastosowanie?
Największe korzyści przyniesie łatwostrawna dieta z ograniczeniem tłuszczu. Kluczową rolę odgrywa sposób przygotowania potrawy. Rekomendowanymi technikami jest gotowanie w wodzie, na parze czy też pieczenie bez wcześniejszego obsmażania.
Dieta powinna być:
- zbilansowana,
- różnorodna
- zindywidualizowana.
Przy refluksie warto sięgać po niskotłuszczowy nabiał, ponieważ może neutralizować treść żołądkową. Warto również do swojej diety wprowadzić jaja, chude mięso oraz ryby. Produkty zbożowe należy spożywać według własnej tolerancji i w zależności od wystąpienia objawów, w przypadku zaostrzenia wybierać te oczyszczone np. pieczywo jasne, graham i drobne makarony oraz kasze (manna, krakowska), a podczas remisji te z pełnego ziarna (pieczywo razowe czy grube kasze np. pęczak, gryczana). W przypadku warzyw, zalecane są te młode, a strączki w niewielkich ilościach i według własnej tolerancji.
Czego nie jeść przy refluksie?
W przypadku uporczywych objawów refluksu modyfikacje w swojej diecie należy rozpocząć od ograniczenia lub wyeliminowania:
- kawy,
- mocnej herbaty,
- czekolady,
- wyrobów czekoladowych,
- tłustych pokarmów (wywary mięsne, produkty smażone w głębokim tłuszczu, potrawy z zasmażką czy zabielane śmietaną).
Wszystkie te produkty obciążają żołądek, długo w nim zalegają i potęgują objawy refluksu. Alkohole, zarówno mocne jak i słabe, mogą zwiększać wydzielanie soków żołądkowych, co dodatkowo nie sprzyja leczeniu.
Czego nie jeść przy refluksie? Ograniczeniu powinny ulec również warzywa cebulowe, należą do nich między innymi:
- cebula,
- czosnek,
- por,
- szczypiorek,
- szalotka.
Warto także ograniczyć niektóre z przypraw, szczególnie te ostre np. paprykę ostrą, chili, curry, pieprz oraz musztardę, chrzan i gotowe mieszanki przypraw.
Reklama
Dieta przy refluksie – jadłospis
Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?
Śniadanie - Kanapki z schabem pieczonym, pomidorem i kiełkami
Składniki:
- Chleb graham – 2 kromki
- Schab pieczony – 2 plastry
- Sałata masłowa - 2 liście
- Pomidor – 4 plastry
- Lucerna, kiełki – 1 łyżka
- Margaryna, 100% roślinna – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyj i pokrój.
- Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem. Następnie ułóż na nim sałatę, wędlinę, pomidora oraz kiełki.
II Śniadanie - Serek z ogórkiem i pestkami dyni
Składniki:
- Serek wiejski, light – ¾ szklanki
- Ogórek – ¼ sztuki
- Dynia, pestki – 1 łyżka
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i drobno posiekaj.
- Serek wyłóż do miseczki i wymieszaj z warzywami, pestkami i pieprzem.
Obiad – Dorsz gotowany na parze z batatami i fasolką szparagową
Dorsz gotowany na parze
Składniki:
- Dorsz świeży, filet – 200g
- Tymianek, świeży – gałązka
- Sól, Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj, osusz i posyp przyprawami.
- Gotuj ją na parze przez około 10 minut.
Batat z solą
Składniki:
- Batat – 1 sztuka
- Sól
Sposób przygotowania:
- Batata umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie odcedź.
Fasolka szparagowa, gotowana
Składniki:
- Fasolka szparagowa zielona, mrożona – 1 szklanka
- Sól
Sposób przygotowania:
- Fasolkę wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj na półtwardo. Odcedź.
Podwieczorek – Jogurt z borówkami i miodem
Składniki:
- Jogurt naturalny – 1 szklanka
- Borówki – ¾ szklanki
- Miód – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składnik
Kolacja – Toritilla z jajkiem, szpinakiem i awokado
Składniki:
- Placek tortilli pszennej– 1 sztuka
- Jajko gotowane – 2 sztuki
- Awokado - 2 plastry
- Pomidor – ½ sztuki
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Szpinak świeży - garść
- Pieprz czarny, Sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajko na twardo przez 8-10 minut, ostudź i pokrój w plastry.
- Warzywa umyj, osusz i pokrój.
- Tortille podgrzej na patelni, posmaruj jogurtem, a następnie ułóż na nich jajka i warzywa.
- Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
Dużo więcej inspiracji kulinarnych można znaleźć na platformie żywieniowej.
Reklama
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Tolerancja owoców przy występującym refluksie jest kwestą indywidualną. U większości osób objawy nasilać mogą głównie cytrusy: cytryny grejpfruty, pomarańcze i soki na ich bazie. Pozostałe owoce można spożywać w zależności od stopnia tolerancji. W celu ułatwienia trawienia można owoce obierać, piec/gotować lub rozdrabniać. Unikać szczególnie należy wszelakich soków owocowych.
W poszukiwaniu odpowiedniej dla siebie diety może pomóc platforma dietetyczna. Generując plan żywieniowy można zaznaczyć wykluczenia nietolerowanych produktów spożywczych. Dodatkowo można skorzystać z opieki dietetyka, który doradzi, jaka dieta będzie optymalna.
Artykuł zawiera lokowanie produktu