Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis

Dieta przy zapaleniu żołądka to kluczowy element terapii. Podrażniona błona śluzowa wymaga regeneracji, dlatego też bardzo ważny staje się odpowiedni dobór spożywanych produktów. Zastosowany sposób żywienia oddziałuje na rozwój choroby czy też pojawiające się objawy.
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Dieta przy zapaleniu żołądka

Przy zapaleniu żołądka dieta powinna być dietą łatwostrawną. Co oznacza, że w jadłospisie należy unikać nadmiaru błonnika czy też tłuszczu. Składniki te wymagają bowiem wzmożonego wydzielania soków żołądkowych, co jeszcze bardziej podrażnia błonę śluzową żołądka. Zdarza się tez biegunka.

Dieta w zapaleniu żołądka uzależniona powinna być również od objawów i dolegliwości pacjenta. Jeden produkt może być tolerowany lepiej, a inny gorzej. Należy w tym przypadku podejść do diety bardzo indywidualnie.

Ważne są nie tylko potrawy i produkty z jakich powstają, ale także sposób ich konsumpcji. Korzyści przyniesie spożywanie mniejszych posiłków, ale częściej. Warto również skupić się na przeżuwaniu każdego kęsa, jedzeniu powoli i bez zbędnych rozpraszaczy.

Reklama

Co jeść przy zapaleniu żołądka?

Co można jeść przy zapaleniu żołądka? Dieta osoby zmagającej się z zapaleniem żołądka musi być prawidłowo zbilansowana tak, aby nie prowadzić do niedoborów żywieniowych.

Jadłospis winien bazować na zasadach modelowego talerza, ale z niewielkimi modyfikacjami co do doboru produktów.

Warzywa, które powinny stanowić minimum połowę tego co spożywamy w ciągu dnia, należy wybierać młode i poddawać je obróbce cieplnej m.in. gotowaniu w wodzie lub na parze. Warto sięgać także po dojrzałe owoce.

Najlepiej je obierać ze skórki i usuwać z nich pestki. W niektórych przypadkach mogą wymagać również przetarcia na mus czy też puree w celu lepszej tolerancji.

Produkty zbożowe (kasza, pieczywo, makarony, płatki) należy wybierać te oczyszczone - np.:

  • pieczywo pszenne,
  • płatki owsiane błyskawiczne,
  • kasza jęczmienna łamana, krakowska, manna,
  • ryż biały,
  • drobne makarony.

To jakie pieczywo przy zapaleniu żołądka zostanie wybrane przez pacjenta, powinno zależeć od nasilenia jego dolegliwości. Mimo, iż zalecane są oczyszczone produkty (np. chleb pszenny, biała bułka pszenna, mąka pszenna o niskim typie, sucharki), to wielu pacjentów może dobrze tolerować chleb nieco bogatszy w błonnik np. graham czy chleb pszenno-żytni.

Do zalecanych produktów bogatych w białko należą:

  • chude mięso i ryby,
  • chude wędliny,
  • niskotłuszczowy naturalny nabiał (chude sery, jogurty naturalne),
  • jaja (przygotowane w odpowiedni sposób np. na miękko).

A co pić na zapalenie żołądka? Osoby zmagające się z zapaleniem żołądka powinny sięgać po takie płyny, jak woda mineralna oraz słabe napary herbat, a także niektóre zioła (np. rumianek, melisa).

Szczególną uwagę należy zachować przy zakupie naparów przeznaczonych do ułatwiania trawienia. W swoim składzie zawierają miętę, która to wzmaga wydzielanie soku żołądkowego.

Czego nie jeść przy zapaleniu żołądka?

Warto ograniczyć produkty wzmagające wydzielanie soków żołądkowych. Do takich produktów należą między innymi:

  • tłuste mięso,
  • mocne wywary mięsne,
  • galarety mięsne i rybne,
  • produkty wzdymające (np. bób, fasola),
  • alkohol,
  • kawa,
  • mocna herbata,
  • ostre przyprawy.

Należy unikać żywności przetworzonej tj. słodyczy i fast food z uwagi na dużą zawartość cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zrezygnować także powinno się z smażenia szczególnie w głębokim tłuszczu i pieczenia z wcześniejszym obsmażaniem.

Reklama

Przykładowy jadłospis przy zapaleniu żołądka

Przykładowa dieta przy zapaleniu żołądka nie musi być monotonna. Chociaż pojawiają się duże ograniczenia produktowe wciąż można stworzyć wiele ciekawych i smacznych dań.

Warto pamiętać, że w miarę ustępowania objawów należy rozszerzać dietę i stopniowo wprowadzać żywność bogatszą w błonnik, gdyż to właśnie tam znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych.

Menu na zapalenie błony śluzowej żołądka powinno być różnorodne tak, aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Istnieje szansa, że powtarzając przez dłuższy czas te same dania nie zrealizujemy zapotrzebowania na niezbędne składniki.

W ramach inspiracji, poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis do zastosowania przy zapaleniu żołądka:

  • Śniadanie: Kanapki z szynką, serem mozzarella light i sałatą
  • Drugie śniadanie: Jogurt z borówkami i miodem
  • Obiad: Dorsz pieczony; Ziemniaki młode z koperkiem, gotowane; Mrożona mieszanka warzyw gotowana
  • Podwieczorek: Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem 100%
  • Kolacja: Jajecznica z szynką, pomidorem i szczypiorkiem

Reklama

Dieta przy zapaleniu żołądka – przepisy

Pulpeciki z kurczaka z oliwkami w sosie pomidorowym na kaszy jaglanej

Składniki:

  • Kasza jaglana sucha - 3 łyżki
  • Kurczak, mięso z piersi mielone – 150 g
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Mąka ryżowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne marynowane - 2 łyżki
  • Pietruszka, natka świeża - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona
  • Cebula – ½ sztuki
  • Przecier pomidorowy (passata) - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj pulpeciki, a następnie obtocz je w mące.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż pulpety na złoty kolor.
  6. Na patelnię dodaj cebulę, passatę pomidorową, paprykę w proszku, wymieszaj, przykryj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Pulpeciki z sosem podawaj na kaszy.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Nie tylko przy zapaleniu żołądka indywidualne dopasowanie planu dietetycznego będzie kluczowe do osiągnięcia efektów. Smakowitość diety czy sytość po posiłkach to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia.

Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wachlarzowi diet do wyboru każdy z pewnością znajdzie tą najbardziej odpowiednią.

W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.

Czytaj również
Ewelina Ogrzewała
Autoryzacja medyczna
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda