Reklama
Co to jest dieta rozdzielna?
Dieta niełączenia dr Haya została stworzona w latach dwudziestych XX wieku. Zakłada, że pewne produkty można przyporządkować do konkretnych grup biorąc pod uwagę ich pH.
Autor tego konceptu zaproponował oddzielne spożywanie produktów kwasowych, zasadowych oraz neutralnych, a także łączenie ich w taki sposób, by zachować odpowiednie środowisko dla ich strawienia.
Zabieg ten miał usprawnić trawienie i oczyszczanie organizmu, a co za tym idzie przynieść również redukcję masy ciała.
Reklama
Zasady diety rozdzielnej
Według doktora Haya, nie należy łączyć produktów bogatych w węglowodany z tymi składającymi się w przewadze z białka. Autor głosił, iż mieszanie tych produktów może zneutralizować pH soków żołądkowych i spowolnić trawienie pokarmów.
Zasady na diecie niełączenia sprowadzają się do spożywania odpowiednio skomponowanych trzech posiłków z zachowaniem czterogodzinnego odstępu, a także eliminację żywności przetworzonej (słodyczy, fast food) i smażonej oraz alkoholu.
Pierwszy posiłek powinien składać się wyłącznie z produktów o charakterze zasadowym, czyli węglowodanów,np.:
- kasze,
- ryże,
- makarony,
- pieczywo,
- ziemniaki,
- owoce,
Następny natomiast z białek (pH kwasowe) (np. mięso, sery, ryby i owoce morza, mleko, jaja, nasiona roślin strączkowych), a ponadto każdy z nich powinien zawierać dodatek warzyw.
Trzeci posiłek stanowić powinny głównie warzywa i owoce. Każde z wymienionych dań może dodatkowo zawierać produkty z grupy neutralnej, do której zalicza się tłuszcze, zioła czy też wybrany nabiał (np. kefir, maślanka, twaróg, jogurt).
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Dieta rozdzielna – przepisy
Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis na diecie rozdzielnej.
Owsianka z bananem i daktylami
Składniki:
- Płatki owsiane – 40g
- Woda – 1 szklanka
- Banan – 1 sztuka
- Kakao – 1 łyżeczka
- Daktyle suszone – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj płatki w wodzie z kakao oraz daktylami przez około 5-10 minut i przełóż do miseczki.
- Owoc obierz i pokrój.
- Do płatków dodaj owoce i wymieszaj wszystkie składniki.
Dorsz duszony w pomidorach
Składniki:
- Dorsz świeży, filet -250g
- Pomidory krojone w puszcze – 1 szklanka
- Cebula dymka – 50g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sos sojowy jasny – 1 łyżka
- Tymianek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz.
- Szczypiorek umyj i posiekaj.
- Cebulkę obierz, posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawy i wymieszaj.
- Włóż rybę do sosu tak, by całkowicie ją pokrył i duś wszystko około 15 minut. Pod koniec gotowania danie posyp świeżym szczypiorkiem.
Jajecznica z szynką i cebulą
Składniki:
- Jaja kurze – 3 sztuki
- Szynka z indyka – 3 plastry
- Cebula – ½ sztuki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój ją wraz z szynką w kostkę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę z szynką i podsmaż chwilę.
- Na patelnię do warzyw wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Reklama
Efekty na diecie rozdzielnej
Wdrożenie diety rozdzielnej wymaga zapoznania się z jej zasadami, skupienia nad komponowaniem posiłków i tworzenia ich od podstaw.
Eliminowane są:
- słodycze,
- ciasta,
- gotowe dania,
- półprodukty,
ponieważ składają się z grup produktów, które według dr Haya nie powinny być łączone. W wyniku takich ograniczeń w jadłospisie częściej pojawiają się warzywa, które zwiększają uczucie sytości, a jednocześnie są niskokaloryczne. Pozwala to na lepszą kontrolę apetytu i redukcję zbędnych kilogramów.
Efekty na diecie niełączenia wynikają głównie z rezygnacji z przetworzonych produktów i lepszego planowania posiłków.
Reklama
Opinie na temat diety rozdzielnej
Opinie o diecie niełączenia są podzielone. Jej zastosowanie może pomóc w redukcji masy ciała czy w poprawie samopoczucia. Taki model żywienia z pewnością skłania do sięgania po większe ilości warzyw i skupiania się na składzie posiłków.
Z fizjologicznego punktu widzenia nie ma jednak podstaw, by rozdzielać produkty bogate w białko od tych złożonych głownie z węglowodanów. Rzeczywiście są one trawione w innym środowisku, jednak układ pokarmowy jest do tego przystosowany i w odpowiedzi na pokarm wydzielana jest odpowiednia ilość i rodzaj enzymów. Białko trawione jest głównie w żołądku, w którym panuje środowisko kwaśne. Natomiast proces trawienia węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a następnie jest kontynuowany w jelicie.
Niezależenie od celu diety – chęć polepszenia procesów trawiennych, zadbania o zdrowie i lepsze samopoczucie czy wreszcie potrzeba redukcji masy ciała – najskuteczniejszym rozwiązaniem jest świetnie zbilansowane menu. Z pomocą przychodzi kompleksowa aplikacja dietetyczna, w ramach, której dostajemy plan żywieniowy dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki.
Artykuł zawiera lokowanie produktu