Reklama
Czym jest dieta strukturalna i kto ją stworzył?
Dieta strukturalna to plan żywieniowy opracowany przez polskiego lekarza, dr Jerzego Bardadyna - specjalisty posiadający wiedzę w zakresie medycyny holistycznej, zdrowego odżywiania, redukcji masy ciała, medycyny anty-aging, fizjologii treningu sportowego oraz profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Dieta Bardadyna ma na celu dostarczenie jak największej wartości odżywczej w minimalnej dawce kilokalorii. Jeżeli codzienne posiłki bazują na wskazanych produktach “strukturalnych” to korzystnie wpływają na tempo metabolizmu i odżywienie tkanek.
Spożywanie produktów rekomendowanych przez dr Bardadyna stymuluje aktywność tkanek, co przekłada się na wzmożone procesy regeneracji i odmładzania organizmu.
Rezultatem stosowania diety strukturalnej powinna być:
- poprawa stanu błon śluzowych,
- wzrost odporności organizmu,
- aktywacja procesów samoleczenia,
- ormalizacja poziomu glukozy we krwi,
- poprawa parametrów lipidowych.
Reklama
Zasady stosowania diety strukturalnej
Dieta strukturalna nie dostarcza więcej niż 1200 kcal i opiera się na kilku głównych zasadach, które mają na celu promowanie zdrowego odżywiania i utrzymanie równowagi w organizmie.
Istotne jest spożywanie świeżych, naturalnych produktów spożywczych, które są jak najmniej przetworzone.
Dieta ta polega na:
- Spożywaniu świeżych, różnorodnych warzyw i owoców, które są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Zaleca się spożywanie ich w jak najbardziej naturalnej postaci, surowej lub gotowanej na parze.
- Wybieraniu pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż brązowy czy kasze. Stanowią one lepszą alternatywę dla przetworzonych produktów z białej mąki i zawierają więcej błonnika i składników mineralnych.
- Spożywaniu chudego białka z przewagą tego roślinnego. W diecie strukturalnej zaleca się wybieranie chudego białka, takiego jak drób, ryby, jaja, chude mięso czy roślinne źródła białka, np. fasola czy tofu. Unika się natomiast tłustych mięs i wędlin, które są bogate w tłuszcze nasycone.
- Sięganiu po zdrowe tłuszcze w postaci oliwy z oliwek, awokado, orzechów, siemienia lnianego czy olejów roślinnych. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są korzystne dla organizmu.
Dodatkowo autor tego sposobu żywienia stworzył listę produktów, na których powinna bazować dieta strukturalna.
Niektóre z nich cechują się wyjątkowymi wartościami i nie może ich zabraknąć w żywieniu rekomendowanym przez dr Bardadyna:
- warzywa: kapusta, czosnek;
- owoce: awokado, jagody, wiśnie;
- produkty zbożowe: kasza gryczana, płatki owsiane, zarodki pszenne;
- orzechy i pestki: nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane;
- źródła białka: jaja, soczewica, soja;
- napoje: zielona herbata, woda.
Z kolei produktami zakazanymi w diecie strukturalnej jest żywność przetworzona, bogata w sztuczne dodatki, konserwanty, cukry i tłuszcze trans.
Wskazane jest czytanie etykiet i wybieranie produktów o jak najkrótszym składzie.
Czy na diecie strukturalnej można schudnąć? Efekty stosowania
Dieta strukturalna ze względu na niską kaloryczność niektórych wariantów będzie skutkowała spadkiem masy ciała.
Podaż kcal w przedziale 800 do 1200 kcal, która jest dostarczana wraz z posiłkami na bazie produktów rekomendowanych przez dr Bardadyna jest zbyt niska dla osoby dorosłej.
Stąd też początkowe tempo utraty masy ciała u osób, które wybrały kaloryczność zbyt niską względem swojego zapotrzebowania może być bardzo szybkie, ale niestety efekty stosowania nie będą się długo utrzymywać.
Spadek na wadze może sięgać nawet 2 kg na tydzień w zależności od sytuacji wyjściowej. Na początku można poczuć lekkość i zwiększoną energię, ale z czasem organizm zacznie upominać się o brakujące kcal i nastrój może ulec pogorszeniu.
Podczas gorszego samopoczucia łatwiej porzucić dietę i wrócić na stare tory, a wraz z powrotem starych nawyków wrócą utracone kilogramy.
Dlatego dobór kaloryczności planu diety powinien być dostosowany indywidualnie i uwzględniać aktywność fizyczną.
Reklama
Jakie są opinie o na temat diety strukturalnej?
Produkty rekomendowane w diecie strukturalnej wpisują się w zalecenia żywienia człowieka zdrowego. Są one bogate w błonnik pokarmowy, składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty oraz niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jednak jest to dieta niskoenergetyczna. Twórca diety zapewnia, że w takiej dawce kalorii jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkiego co jest niezbędne do odżywienia organizmu osoby dorosłej.
Tymczasem zapotrzebowanie rzędu 800-1200 kcal jest zdrowe dla dziecka w wieku przedszkolnym. Wartość ta nie pokrywa podstawowych potrzeb energetycznych organizmu dorosłego człowieka.
Gdy nie zapewnimy minimalnej niezbędnej dawki kilokalorii, to bogactwo składników odżywczych nie wystarczy do zachowania pełni zdrowia.
Stąd też mieszane opinie o tej diecie. Z jednej strony rekomendowane są zdrowe, pełnowartościowe produkty, ale niektóre z wariantów diet są zbyt niskoenergetyczne, co nie jest polecane.
Reklama
Jadłospis w diecie Bardadyna. Jaki wariant kaloryczny wybrać?
Dr Bardadyn w swojej ofercie dostępne ma różne warianty swoich diet.
Wyróżnić można jadłospis 800 kcal, 1000 kcal, ale także 1200 kcal, które skierowane są stricte na redukcję masy ciała oraz jadłospis cukrzycowy, na odporność, na wątrobę, bezglutenowy czy antyrakowy.
Kaloryczność diety strukturalnej powinna być dopasowana indywidualnie w zależności od wieku, masy i wysokości ciała, stanu fizjologicznego, a także aktywności fizycznej.
Reklama
Przykładowe przepisy w diecie strukturalnej
Przepisy w diecie strukturalnej są urozmaicone i nie brak im koloru, który nadawany jest poprzez różnorodne warzywa i owoce.
Urozmaicone dania dopasowane do odpowiedniej kaloryczności ułatwiają wytrwanie w nowych postanowieniach.
Wyjątkowy smak potraw niweluje uczucie bycia na diecie.
Dodatkowo menu dr Bardadyna zawiera zupy i koktajle, w których łatwo przemycić spore ilości warzyw i owoców.
Przykładowe przepisy prezentują się następująco:
Koktajl jagodowy:
Składniki:
- jagody świeże - ½ szklanki,
- mleko owsiane - 1 szklanka,
- orzechy włoskie - 1 łyżeczka,
- siemię lniane - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj.
- Wszystkie składniki zblenduj razem.
Sałatka z kaszą gryczaną, serem kozim i burakiem
Składniki:
- kasza gryczana sucha - 3 łyżki,
- ser kozi twardy - 2 plastry,
- burak - ½ sztuki,
- roszponka - 1 szklanka,
- musztarda - 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżka,
- miód pszczeli - 1 łyżeczka,
- pieprz czarny - 1 szczypta.
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w paski.
- Kaszę zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z miodem, musztardą i przyprawami.
- Składniki przełóż na talerz, posyp rozkruszonym serem i polej dressingiem.
* Danie dopraw do smaku zważając na ilość użytej soli.
Najważniejsze jest, aby dopasować sposób żywienia do swoich preferencji kulinarnych i trybu dnia. Wtedy łatwiej będzie utrzymać masę ciała w prawidłowym zakresie.
Zadanie to ułatwiają nowoczesne rozwiązania dietetyczne w postaci aplikacji. W ramach abonamentu użytkownik otrzymuje dostęp do kilkunastu planów dietetycznych, które można z łatwością indywidualnie dopasować.
Ponadto, dzięki funkcjonalnościom, takim jak wymiana dań czy jego składników, a także możliwości tworzenia własnych posiłków, łatwiej o ich różnorodność i smakowitość.