Reklama
Zasady stosowania diety przy łuszczycy
Zważając na fakt, że łuszczyca ma podłoże zapalne i cechuje się przyspieszonym cyklem rogowacenia naskórka, dieta w łuszczycy powinna mieć charakter przeciwzapalny oraz dostarczać odpowiedniej ilości składników biorących udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry. Dodatkowo powinna ona zmniejszać ryzyko cukrzycy czy hipercholesterolemii.
W te założenia doskonale wpisuje się dieta śródziemnomorska bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, owoce i warzywa, ryby i chude mięso, a także w pestki oraz nasiona. Oprócz dostarczania substancji o potencjale przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym należy pamiętać o zmniejszeniu podaży produktów o działaniu przeciwstawnym czyli potęgującym stany zapalne.
Zaliczyć do nich można - żywność wysokoprzetworzoną - bogatą w tłuszcze nasycone czy cukier prosty.
Dieta przy łuszczycy a inne znane diety
Choć w Internecie znaleźć można wiele nagłówków zachęcających do sięgania po restrykcyjne diety w celu złagodzenia objawów skórnych, to niestety w większości przypadków ich zastosowanie nie ma podstaw klinicznych.
Dieta Paleo czy Kwaśniewskiego bogata jest w substancje prozapalne i nasycone kwasy tłuszczowe, które nie będą korzystnie wpływać na stan skóry. Z kolei Dieta Dąbrowskiej pomimo, że bazuje na warzywach i owocach, to nie dostarcza odpowiedniej ilości kilokalorii, białka i tłuszczów, które są niezbędne do odbudowy naskórka. W każdej z tych wymienionych diet brakuje jakiegoś elementu, aby była ona kompletna.
Zainteresowanie może wzbudzić coraz to bardziej popularna dieta ketogeniczna w modelu śródziemnomorskim. Jeżeli ten model żywienia bazuje na nienasyconych kwasach tłuszczowych, chudym mięsie drobiowym, pestkach, nasionach, owocach jagodowych i zielonych warzywach liściastych, to może dostarczać wszystkich niezbędnych składników i zmniejszać stan zapalny.
Minusem tego sposobu żywienia jest trud wprowadzenia w stan ketozy, konieczna suplementacja niezbędnych składników mineralnych, a także potrzeba dużej wiedzy żywieniowej. Dodatkowo, dieta ta jest dość restrykcyjna i stosowanie jej przez całe życie wydaje się być niemożliwe. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjna dieta śródziemnomorska.
Reklama
Rodzaje łuszczycy a dieta
Wyróżnić można kilka rodzajów łuszczycy. Pierwszy podział bazuje na wieku pojawienia się pierwszych zmian:
- łuszczyca typu I - dziedziczną, diagnozowaną przed 40. rokiem życia
- łuszczyca typu II - łuszczycę dorosłych, pierwsze objawy po 40. roku życia
Dodatkowo podziału można dokonać ze względu na miejsce występowania zmian, tj. łuszczycę:
- paznokci,
- dłoni i stóp,
- twarzy,
- owłosionej skóry głowy,
- odwróconą - zmiany występują w zgięciach łokciowych i kolanowych.
Bez względu na miejsce występowania zmian zalecenia dietetyczne nie powinny się od siebie różnić. Podłoże pojawiających się zmian jest cały czas takie samo i należy zadbać o potencjał przeciwzapalny spożywanej żywności, odpowiednią podaż kwasów Omega-3, witaminy D, cynku i żelaza, a także o prawidłową masę ciała.
Czego ,,nie lubi" łuszczyca?
Zmagając się z łuszczycą, szczególną uwagę należy zwracać na produkty spożywcze po które sięgamy. Przy łuszczycy przede wszystkim warto zadbać o prawidłową masę ciała. Nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje wiele substancji prozapalnych, które mogą nasilać objawy choroby.
Dodatkowo w diecie należy unikać:
- produktów o charakterze prozapalnym, czyli wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy
- alkoholu,
- czerwonego mięsa,
- podrobów,
- potraw smażonych.
Niestety zwyczajowa dieta w naszej szerokości geograficznej jest dość bogata w wyżej wymienione składniki i należy poddać ją modyfikacji tak, aby stała się przeciwzapalna.
W pierwszej kolejności warto zamienić masło na margarynę, a smalec na oliwę z oliwek, czerwone mięso na chudy drób lub ryby. Proces smażenia warto zastąpić pieczeniem, grillowaniem lub duszeniem potraw.
Reklama
Co jeść przy łuszczycy?
Bilansując jadłospis osoby chorej na łuszczycę należy wziąć pod uwagę inne towarzyszące jednostki chorobowe, a także możliwe alergie pokarmowe. Ze względu na fakt, że łuszczyca ma podłoże autoimmunologiczne to często współwystępować może z RZS (reumotoidalne zapalenie stawów), wrzodziejącym zapaleniem jelit czy chorobą Leśniowskiego Cronha.
Baza diety niezależnie od innych zaburzeń powinna być zawsze taka sama, modyfikacja w przypadku chorób jelit powinna dotyczyć jedynie strawności produktów i ograniczenia tych nasilających objawy.
Ze względu na ryzyko rozwoju cukrzycy czy hipercholesterolemii, dieta optymalna powinna zakładać 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin, a także eliminację podjadania. W celu zadbania o prawidłowe stężenie glukozy we krwi warto zadbać o indeks i ładunek glikemiczny produktów i potraw.
Do zalecanych składników zaliczamy:
- warzywa - zielone warzywa liściaste, kapustne, kalafior, brokuły, warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, rzepa, cukinia, bakłażan;
- owoce - szczególnie owoce jagodowe o wysokim potencjale antyoksydacyjnym;
- ryby - szczególną uwagę należy zwrócić na tłuste ryby morskie, które dostarczają kwasów Omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym;
- mięso - chude mięso drobiowe, bez skóry; drobiowe wędliny;
- nabiał - o zawartości tłuszczu poniżej 2%;
- pestki, nasiona, orzechy;
- tłuszcze - oliwa z oliwek, olej lniany (na zimno).
Reklama
Efekty stosowania diety na łuszczycę
Odżywianie w łuszczycy może wpłynąć na zmniejszenie objawów skórnych. O ile poprawa jakości naskórka jest kwestią dość indywidualną, to prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała, prawidłowego stężenia glukozy czy cholesterolu.
Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwinięcia chorób cywilizacyjnych, na które osoby z łuszczycą są narażone w większym stopniu.
Reklama
Przykładowy jadłospis dla osób z łuszczycą
Jadłospis dla chorych na łuszczycę musi być przede wszystkim dopasowany kalorycznie i wspierać utrzymanie lub uzyskanie należnej masy ciała. Dodatkowo przepisy powinny bazować na naturalnych produktach o działaniu przeciwzapalnym. Plan posiłków musi zostać dopasowany indywidualnie i być smaczny oraz sycący, aby unikać podjadania.
Przykładowy jadłospis dla łuszczyków:
Śniadanie: szakszuka z ciecierzycą, jajkiem i awokado
Drugie śniadanie: owsianka z kefirem, malinami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi
Obiad: łosoś pieczony w papilocie z warzywami korzeniowymi podawany z ryżem brązowym
Kolacja: zapiekanki z chleba żytniego z pomidorem, mozarellą i bazylią
Smaczna dieta, to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia. Pomaga ona w wytrwaniu w założonym celu. Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wyborowi dań, na pewno każdy znajdzie coś, co podpasuje jego preferencjom smakowym. W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Artykuł zwiera lokowanie produktu