Reklama
Zasady diety warzywnej
Wszystkie diety warzywne bazują na tej samej grupie produktów. Jak sama nazwa wskazuje, wybierając ten sposób żywienia całodzienny jadłospis opiera się na warzywach – surowych, gotowanych, kiszonych. Wykluczyć natomiast należy:
- mięso i ryby,
- jaja,
- produkty mleczne,
- produkty zbożowe,
- tłuszcze,
- orzechy, pestki, nasiona,
- fast foody, słodycze, słone przekąski.
W bardziej jej rygorystycznych formach należy zrezygnować także z warzyw wysokoskrobiowych (np. ziemniaki, bataty), a nawet soli.
Dieta warzywna choć na pierwszy rzut oka wydaje się zdrowa to długotrwałe jej stosowanie nie jest zalecane ze względu na jej niską kaloryczność i możliwość prowadzenia do niedoborów składników odżywczych.
Nie powinny też jej stosować osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, chorobami nerek czy przewodu pokarmowego. Jedynym z głównych plusów tej diety jest wyrabianie nawyku spożywania warzyw, na których powinien bazować codzienny jadłospis.
Reklama
Dieta warzywno-owocowa
Spośród wszystkich diet warzywnych największą popularnością cieszy się dieta warzywna dr Dąbrowskiej, a w zasadzie post warzywno-owocowy. Doktor Dąbrowska rekomenduje ją zarówno osobom zdrowym, jak i tym z zespołem metabolicznym, obniżeniem odporności czy chorobami na tle autoimmunologicznym.
Dieta warzywno-owocowa według zaleceń powinna być stosowana maksymalnie 42 dni i zakończyć się wyprowadzeniem z diety, które polega na wprowadzaniu kolejno źródeł zdrowych tłuszczów, nasion roślin strączkowych i niewielkiej ilości ryb, mięsa oraz nabiału.
W trakcie trwania kuracji może pojawić się „kryzys ozdrowieńczy”, któremu towarzyszą objawy takie jak: zawroty i bóle głowy, osłabienie, bezsenność, zmiany skórne, bóle brzucha, nudności, dreszcze, gorączka, a u osób których przewód pokarmowy nie jest przystosowany do dużej ilości surowizny nawet przejściowa biegunka.
Wszystkie te symptomy według autorki postu mają świadczyć o jego skuteczności. Tymczasem są to objawy niedożywienia organizmu. Dieta owocowo-warzywna poza wykształceniem nawyku jedzenia warzyw i owoców nie jest rozsądnym wyborem i może przynieść wiele szkód dla zdrowia.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Dieta warzywna - przepisy
Patrząc na grupę dozwolonych produktów codzienny jadłospis nie powinien być obciążeniem dla portfela. Tania dieta warzywna bazuje jednak na produktach sezonowych. Ponadto, w szczycie zbiorów warto robić przetwory warzywne, aby w czasie jesienno-zimowym móc urozmaicić swoją dietę.
Przepisy na diecie warzywnej mogą być prostymi sałatkami czy zupami, ale także bardziej skomplikowanymi, jak np.: zapiekankami.
Zupa krem z kalafiora
Składniki:
- kalafior – ½ sztuki,
- bulion warzywny – 2 szklanki,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w bulionie.
- Dopraw do smaku i zblenduj.
Zapiekanka z cukinii i bakłażana
Składniki:
- cukinia – ½ sztuki,
- bakłażan - ½ sztuki,
- passata pomidorowa,
- czosnek -ząbek,
- oregano,
- bazylia,
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i pokrój w talarki.
- Passatę podgrzej, dopraw czosnkiem i przyprawami.
- W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę warzyw i sosu.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut.
Reklama
Jadłospis w diecie warzywnej
Jadłospis na diecie warzywnej może być jak najbardziej urozmaicony. Podczas komponowania posiłków warto eksperymentować, a nie tylko sięgać po te znane i lubiane rozwiązania. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Surówka z młodej kapusty z pomidorem.
Drugie śniadanie: Surówka z marchewki, selera z sosem chrzanowym.
Obiad: Zupa krem z białych warzyw.
Podwieczorek: Pieczone frytki z marchewki i pietruszki.
Kolacja: Tortilla z sałaty lodowej z warzywami i sosem imbirowym.
Reklama
Efekty na diecie warzywnej
Dieta warzywna na odchudzanie wybierana jest szczególnie ze względu na szybkie efekty jakie można na niej osiągnąć. Niestety, zazwyczaj są one tylko pozorne, ponieważ wiążą się z utratą wody, zapasów glikogenu i treści pokarmowej. Dieta warzywna może przynieść efekty już po tygodniu jej stosowania.
Dieta ta zakłada spory deficyt energetyczny i jest uboga w białko - główny składnik budulcowy organizmu. Gdy wraz z dietą nie dostarcza się odpowiednich jego ilości organizm sięga po białko np. z tkanki mięśniowej. Po zakończonej kuracji odchudzającej masa mięśniowa spada, a wraz z jej ubytkiem obniża się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Po powrocie do starych nawyków wracają też stracone kilogramy.
Restrykcyjne, krótkotrwałe diety zazwyczaj kończą się efektem jo-jo. Wynika to z ograniczenia wielu grup produktów i niskiej kaloryczności. Nie warto marnować czasu i zdrowia na pozornie szybkie i potencjalnie skuteczne rozwiązania.
Na rynku dostępne są nowoczesne platformy dietetyczne, dostarczające gotowe plany żywieniowe, które można dopasować do swoich preferencji. Intuicyjna aplikacja, lista zakupów, możliwość wymiany posiłków to tylko kilka funkcjonalności jakie zyskuje się w ramach abonamentu.
Artykuł zawiera lokowanie produktu