Reklama
Znaczenie diety przy przeziębieniu i grypie
Choroby wirusowe, takie jak przeziębienie czy grypa, wymagają walki organizmu z patogenem. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jak szybko wyzdrowieć z przeziębienia. Czas potrzebny na powrót do pełni zdrowia będzie zależał od układu odpornościowego i stanu odżywienia organizmu.
Prawidłowo skomponowana dieta pozwala szybciej wyzdrowieć i poczuć się zdecydowanie lepiej. Wspomnianym jednostkom towarzyszy często stan podgorączkowy lub gorączka, które przekładają się na wzrost zapotrzebowania energetycznego podczas przeziębienia wraz z każdym stopniem powyżej standardowej temperatury ciała.
Oprócz kalorii ważna jest jakość diety. W walce z wirusami bierze udział nasz układ odpornościowy, na który możemy pozytywnie wpłynąć dietą bogatą w zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Pocenie się podczas przeziębienia jest wynikiem gorączki i ma na celu regulację temperatury organizmu.
Czy w takim przypadku pocenie pomaga w chorobie? Ta naturalna reakcja organizmu, jest funkcją obronną przed przegrzaniem, dlatego ważne jest również zadbanie o ilość płynów i ich właściwy dobór. Dzięki temu unikniemy odwodnienia i wydłużenia czasu osłabienia organizmu.
Reklama
Co jeść podczas grypy i przeziębienia?
Dieta podczas przeziębienia powinna być jak najbardziej różnorodna, by dostarczyć wszystkich niezbędnych makro i mikroskładników. Z uwagi na często towarzyszące zmniejszenie apetytu posiłki powinny być przygotowywane w sposób atrakcyjny smakowo.
Warto, aby w diecie znalazły się warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy nabiał i pełnowartościowe źródła białka (mięso, jaja, ryby), a także zdrowe tłuszcze, nasiona i orzechy. Soczyste warzywa i owoce na przeziębienie oprócz dostarczenia witamin pomagają pokryć zwiększone zapotrzebowanie na płyny.
To co warto jeść na wzmocnienie organizmu w czasie choroby to produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich, orzechach (np. włoskich), nasionach chia, oliwie czy oleju (np. rzepakowym).
Korzyści można odnieść również z włączenia do diety mlecznych produktów fermentowanych, które dostarczą cennych probiotyków. W planie należy uwzględnić również produkty bogate w selen i cynk, które to odgrywają kluczową rolę w tworzeniu komórek odpornościowych organizmu.
Znajdziemy je w produktach pełnoziarnistych (np. kasza gryczana, płatki owsiane, pieczywo razowe), owocach morza, orzechach (np. brazylijskie), mięsie, jajach i strączkach.
Co pić na przeziębienie? Warto sięgać po płyny silnie nawadniające, może to być to ciepła woda średniozmineralizowana z cytryną, imbirem i miodem, które to posiadają składniki o działaniu przeciwwirusowym, czy też herbata i rosół.
Ten ostatni oprócz nawadniania dostarczy również nieco kalorii, a to przy braku apetytu może ułatwić realizację zapotrzebowania kalorycznego. Ponadto, u niektórych dobrze sprawdzą się napoje izotoniczne.
Czego nie jeść przy przeziębieniu i grypie?
Pojawienie się przeziębienia czy też grypy prowokuje do odejścia od diety i wynagrodzenia sobie ciężkich dni i złego samopoczucia poprzez sięganie po żywność przetworzoną, a zarazem mało odżywczą. Nie jest to jednak najlepsze wyjście z sytuacji.
Podczas choroby nie należy jeść posiłków ciężkostrawnych, o niskiej gęstości odżywczej i jednocześnie wysokokalorycznej. Organizm w takiej sytuacji będzie musiał podjąć dodatkową pracę np. na trawienie, co zuboży energię wykorzystywaną do regeneracji organizmu i walki z wirusami.
Unikaj więc słonych przekąsek, słodyczy, pieczywa cukierniczego czy fast foodów. Szczególnie, gdy przeziębieniu towarzyszy gorączka warto unikać ciężkostrawnych dań (np. smażonych, czy pieczonych z wcześniejszym obsmażaniem). Przy gorączce warto zwiększyć liczbę posiłków do 5-6 i zmniejszyć ich porcje.
Temperatura ciała wzrasta w ciągu dnia, dlatego też warto w pierwszej jego części zjeść więcej, ale się nie przejadać.
Istnieje przekonanie, że nabiał przy przeziębieniu może nie być najlepszym wyborem. Wynika to z popularności mitu i wpływie produktów mlecznych na zwiększenie wydzielania śluzu. Tymczasem nie zostało to poparte żadnymi badaniami, a spożycie tej grupy żywności może przynieść jedynie wiele korzyści dzięki zawartości probiotyków.
Reklama
Jadłospis na wzmocnienie organizmu
Idealnym pomysłem na śniadanie na przeziębienie będzie aromatyczna owsianka z owocami leśnymi i orzechami. Jako przekąskę w ciągu dnia, w celu wzmocnienia organizmu podczas choroby, można sięgnąć po koktajl lub kolorową sałatkę warzywną. Jedzenie na przeziębienie powinno być nie tylko smaczne, ale i wizualnie zachęcające.
Obiad podczas choroby powinien być lekki i pełnowartościowy - sprawdzi się pieczony kurczak czy też ryba podana z kaszą i masłem oraz sałatką z pomidorkami koktajlowymi. Na podwieczorek zaserwować można kaszę mannę z owocami, a na kolację aromatyczną zupę krem.
Reklama
Przepisy na dania wzmacniające organizm
Osłabienie przy przeziębieniu i grypie jest naturalnym powikłaniem, dlatego ważne jest żywienie nie tylko w trakcie choroby, ale także po. Warto do diety wprowadzić produkty wzmacniające odporność i cieszyć się zdrowiem nawet w przypadku niesprzyjającej aury na zewnątrz.
Smoothie jaglane na odporność z malinami, bananem i mandarynką
Składniki:
- kurkuma - 2 szczypty,
- banan – ½ sztuki (55 g),
- mleko spożywcze 2% tłuszczu – 1 ½ szklanki (375 ml),
- mandarynka - 1 sztuka (67 g),
- maliny – 1 ½ szklanki (165 g),
- kasza jaglana sucha - 2 łyżki (24 g),
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną przez około 15-20 minut.
- Owoce obierz i większe z nich pokrój.
- Wszystkie składniki wraz z mlekiem przełóż do miksera i zblenduj na smoothie.
* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
** Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
*** Jeśli twoje smoothie jest zbyt gęste, dolej wody.
Placki z łososia, cukinii i papryki
Składniki:
- łosoś w sosie własnym – 40 g,
- jaja kurze surowe - 1 sztuka (63 g),
- cukinia - 5 plastrów (65 g),
- papryka czerwona - ½ sztuki (111 g),
- czosnek - 1 ząbek (7 g),
- otręby gryczane - 5 łyżeczek (20 g),
- oliwa z oliwek - 2 łyżki (14 ml)
- sól - 1 szczypta,
- pieprz czarny - 1 szczypta,
- zioła prowansalskie - 1 szczypta.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie warzywo posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
- Rybę odcedź z zalewy i rozdrobnij.
- Paprykę umyj i drobno pokrój.
- Warzywa oraz rybę przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby oraz przyprawy i wymieszaj.
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Smakowitość diety i jej różnorodność nawet w chorobie stanowi podstawę do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wyborowi dań na pewno każdy znajdzie coś co podpasuje jego preferencjom smakowym. W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.
Artykuł zawiera lokowanie produktu