Śledź należy do ryb tłustych, bogatych w kwasy tłuszczowe Omega3. Ponadto są dobrym źródłem białka, zawierają witaminę D3, witaminy A, E, PP, oraz minerały – żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor. Śledzie są kaloryczne. W 100 g surowych śledzi znajdziemy aż 160 kcal, a w 100 g śledzi w oleju – ponad 300 kcal.
Kilka ważnych uwag:
1. Śledzie najlepiej kupować z beczki i samodzielnie przygotować z nich potrawy. Unikajmy śledzi gotowych.
2. Śledzia należy moczyć w wodzie lub mleku. Tylko wtedy traci nadmiar soli. Czas zależy od słoności śledzia, ale minimum to 4 godziny.
3. Śledzia świetnie podaje się z cebulą, ogórkiem kiszonym lub cytryną.
4. Sałatki ze śledzi muszą kilka godzin odleżeć, aż przenikną się aromaty wszystkich składników.
Śledź w cieście piwnym
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- mleko,
- 2 jaja,
- duża cebula,
- pół szklanki jasnego piwa,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- mąka,
- olej,
- sól, cukier, pieprz.
Przygotowanie: Śledzie moczyć w mleku przez 3-4 godziny. Jajka roztrzepać, dodać do nich proszek do pieczenia, drobno posiekaną cebulę, piwo, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie dosyć gęste. Obtaczać płaty śledziowe w cieście i smażyć na oleju.
Reklama
Tatar śledziowy
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- 8 filetów śledziowych,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki masła,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki gęstej śmietany.
Przygotowanie: Ziemniaki gotować w mundurkach około 10 minut. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki i szczypiorek opłukać i posiekać, wymieszać ze śledziami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w półtora centymetrowe plastry, zrumienić z obu stron na maśle, osączyć, przestudzić. Na każdy plaster nakładać śledziowy tatar, dekorować kleksem z ubitej śmietany i gałązką koperku.
Reklama
Sałatka śledziowa w przyprawach korzennych
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych solonych,
- 2 duże cebule,
- 100 ml octu winnego,
- łyżeczka cukru,
- 3 liście laurowe,
- 1 laseczka kory cynamonowej,
- 4 goździki,
- pieprz czarny.
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie około 2-3 godziny. Po odsączeniu z wody kroimy na mniejsze kawałki i układamy w salaterce. Cebulę pokrojoną w plastry gotujemy w occie winnym z dodatkiem przypraw. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym zalewamy śledzie. Gotową potrawę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.