Surowcami zielarskimi kopru ogrodowego są owoce (Fructus anethi) oraz ziele (Herba anethi). Owoce koperku zawierają związki biologicznie czynne, takie jak: olej tłusty (do 18%), olejek lotny (ok. 3-4% zawiera m.in. karwon i limonen), związki białkowe (do 15%), związki kumarynowe, flawonoidy, fenolokwasy. Natomiast ziele kopru zawiera: olejek lotny (do 1,5%), flawonoidy, fenolokwasy, witaminy (D, E, K, B, C oraz prowitaminę A), sole mineralne (m.in. żelazo, wapń oraz magnez).
Leczenie koprem
Napary i odwary z kopru ogrodowego polecane są przy zaburzeniach trawienia (ułatwiają przyswajanie pokarmów), wzdęciach oraz chorobach dróg żółciowych i wątroby. Stosuje się je również w nadciśnieniu tętniczym, ponieważ mają zdolność obniżania ciśnienia krwi. Ponadto surowce zielarskie kopru ogrodowego są pomocne w leczeniu bezsenności, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają wykrztuśnie.
Koper ogrodowy należy do roślin, które pobudzają laktacje u kobiet karmiących. Surowce zielarskie koperku mają działanie odkażające, rozkurczowe oraz przeciwgrzybiczne, dlatego też zewnętrznie owoce stosowane są też w postaci okładów przy chorobach dermatologicznych, takich jak ropne zapalenia skóry oraz w różnych schorzeniach oczu.
Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa
Źródła:
- Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań.
- Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
- „Klasztorna apteka – zioła ojca Kiliana”, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008.
Poznaj: Zioła, które leczą