Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dziki bez - właściwości. Jak zrobić z niego sok i syrop?

Dziki bez, a właściwie czarny dziki bez, to dość pospolita i powszechnie występująca roślina o nieocenionych właściwościach leczniczych. Od wieków wykorzystywana jest zarówno w medycynie naturalnej, jak i konwencjonalnej, w szczególności w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, leczeniu różnych stanów zapalnych i infekcji, czy podnoszeniu odporności organizmu. Z wieloma dolegliwościami może poradzić sobie zwykły sok z dzikiego bzu, syrop, czy napar, które bez problemu można przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić.
Czarny bez
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dziki bez używany był na przestrzeni wielu lat jako roślina lecznicza, a w obecnych czasach wykorzystywany jest w medycynie naturalnej.
  • Szeroki wachlarz właściwości dzikiego snu sprawia, że jest to roślina używana także w kosmetyce i żywności.
  • Dziki bez przygotować można na różne sposoby, jako np. sok czy syrop.
SPRAWDŹ TEŻ: Zioła, które leczą
Spis treści

Czym jest i gdzie rośnie dziki bez?

Dziki bez czarny (Sambucus nigra L.), zwany również bzem lekarskim, pospolitym, czy aptekarskim, jest jedną z najstarszych roślin występujących w Polsce i gatunkiem szeroko rozprzestrzenionym na terenie Europy. Poza Starym Kontynentem, roślinę można dziś spotkać w:

  • Afryce Północnej, 
  • Ameryce Południowej, 
  • Australii, 
  • Nowej Zelandii, 
  • Chinach.

Jak natomiast wygląda? Czarny bez to gęsty wysoki krzew lub małe wielopienne drzewo o grubych, prostych pędach pokrytych jasnoszarą korą. Roślina może osiągnąć do ok. 8 metrów wysokości. Charakterystyczne kwiaty dzikiego bzu mają promienisty kształt, białokremowy kolor i specyficzny, bardzo intensywny zapach.

Z kolei owoce zgromadzone w kiściach, przyjmują ciemnofioletową, niemalże czarną barwę oraz gładką i lśniącą strukturę.

Kiedy natomiast kwitnie czarny bez? W maju i czerwcu kwitnie na biało, natomaist owoce pojawiają się od sierpnia do października.

Reklama

Właściwości dzikiego bzu

Ze względu na swoje niezliczone właściwości lecznicze, dziki bez określany był swego czasu mianem drzewa życia. Głównym surowcem zielarskim o najsilniejszych właściwościach leczniczych są kwiaty i owoce dzikiego bzu, jednakże wartości zdrowotnych nie są pozbawione również korzenie, kora oraz liście. 

Podstawą licznych właściwości leczniczych dzikiego bzu są cenne związki obecne w poszczególnych częściach rośliny. Kwiaty dzikiego bzu są źródłem:

  • flawonoidów, 
  • kwasów organicznych, 
  • garbników, 
  • choliny, 
  • olejków eterycznych, 
  • soli mineralnych;

W owocach można odnaleźć antocyjany, flawonoidy, cukry, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, liczne witaminy (A, B1, B2, C), karotenoidy, czy biopierwiastki. Dzięki temu kwiaty czarnego bzu działają:

  • moczopędnie i napotnie, 
  • przeciwgorączkowo,
  • zewnętrznie przeciwzapalnie,
  • wykrztuśnie;

Dodatkowo wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

Owoce czarnego bzu mają z kolei właściwości:

  • moczopędne i napotne,
  • przeczyszczające, dzięki czemu odtruwające,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwwirusowe,
  • podwyższające odporność organizmu poprzez wzmacnianie systemu immunologicznego;
  • obniżające stężenie triglicerydów, cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL,
  • przeciwutleniające;

Reklama

Na co pomaga dziki bez?

Chociaż dziki bez zaliczany jest do dość pospolitej rośliny, którą najczęściej można spotkać na skraju lasów, na nieużytkach, czy w zaroślach, to jego właściwości lecznicze są nie do przecenienia.

Czarny dziki bez należy do jednej z najstarszych roślin leczniczych, a na jego właściwościach poznali się już starożytni Egipcjanie.

Już wieki temu dziki bez wykorzystywano m.in. do leczenia:

  • oparzeń, 
  • chorób skórnych, 
  • przeziębień, 
  • cukrzycy.

Ponadto stosowano go do pobudzania laktacji u kobiet karmiących piersią. Bezcenne związki lecznicze odnaleźć można w poszczególnych częściach rośliny, a te najcenniejsze w kwiatach i dojrzałych owocach.

Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać przypadkiem niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców czarnego bzu, bo to z kolei może prowadzić do zatrucia.

Poza szerokim zastosowaniem dzikiego bzu jako naturalnego preparatu leczniczego, znalazł on również swoje miejsce na rynku kosmetycznym, czy kulinarnym. Nie można również zapominać o tym, że przy odpowiedniej pielęgnacji czarnego bzu, może on z powodzeniem przyozdobić każdy ogród.

W dostępnej literaturze nie ma jednoznacznych wskazań,co do dawkowania. To, ile spożywamy czarnego bzu, zależy od nas samych. Nie ma dowodów na możliwość jego przedawkowania.

Wszelkiego rodzaju wyciągi, czy napary z kwiatów czarnego dzikiego bzu można więc z powodzeniem stosować w leczeniu:

  • przeziębienia i grypy, 
  • gorączki, 
  • stanów zapalnych dróg oddechowych, 
  • chorób o podłożu reumatologicznym. 

Napary z kwiatów dzikiego bzu znajdą również zastosowanie w przypadku zewnętrznych objawów różnych schorzeń lub dolegliwości. Można tu wymienić między innymi:

  • zapalenie skóry, 
  • oparzenia, 
  • stany zapalne gardła i jamy ustnej, 
  • zapalenie spojówek;

Odwary z owoców dzikiego bzu można z kolei wykorzystać podczas leczenia dolegliwości bólowych o różnym podłożu i nasileniu, migren, nerwobóli, rwy kulszowej, zaburzeń przemiany materii, biegunek, czy chorób reumatycznych. Ponadto, ekstrakt z owoców lub liści czarnego dzikiego bzu może służyć jako naturalny środek antydepresyjny. 

Dziki bez wykorzystywany jest także jako kosmetyk ze względu na właściwości łagodzące podrażnienia i stany zapalne. Równocześnie wspomaga ukrwienie i oczyszcza skórę. Może także opóźniać starzenie przez właściwości przeciwutleniające. Stosować go można w domowej pielęgnacji, a także jako dodatek do kąpieli.

Kwiaty oraz owoce dzikiego bzu są składnikiem wielu mieszanek ziołowych, gotowych soków, syropów, czy suplementów diety. Wszelkie napary, odwary, soki, konfitury, syropy, nalewki czy nawet wino z czarnego bzu, można przygotować samodzielnie, wystarczy zasięgnąć porady kogoś bardziej doświadczonego lub znaleźć odpowiedni przepis.

Reklama

Sok z dzikiego bzu

Zrobienie soku z dzikiego bzu jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych przygotowań, czy umiejętności. Sok można przygotować zarówno z kwiatów, jak i z owoców czarnego bzu. Ważne jednak, aby konkretne części rośliny pochodziły ze znanych i nieskażonych źródeł. Dość istotny jest również moment zbierania kwiatów lub owoców.

Kwiaty dzikiego bzu najlepiej zbierać zanim jeszcze zaczną w pełni kwitnąć, czyli na przełomie maja i czerwca. Zarówno kwiaty, jak i owoce dzikiego bzunależy poddać obróbce zaraz po zerwaniu. W przypadku suszenia nie myjemy zbiorów

Jak zrobić sok z dzikiego bzu? Kwiaty dzikiego czarnego bzu należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście godzin w chłodniejsze miejsce. Następnie, po uprzednim odcedzeniu kwiatów, dodać cukier i sok z cytryny, po czym wszystko gotować. Gotową miksturę przelać do słoików lub butelek i odwrócić je do góry dnem.

Po przestygnięciu wstawić je do lodówki bądź pasteryzować

Aby wykonać sok z owoców czarnego bzu, należy najpierw oddzielić dojrzałe okazy od niedojrzałych. Dojrzałe owoce należy przełożyć do garnka i delikatnie podgrać, tak aby puściły sok. Następnie rozetrzeć i przecisnąć owoce przez gazę. Do tego dodać cukier lub miód, wszystko gotować i przelewać do słoików lub butelek.

Reklama

Jak zrobić syrop z dzikiego bzu?

Syrop z kwiatów dzikiego bzu, podobnie jak sok, możemy w łatwy sposób wykonać własnoręcznie. Kwiaty dzikiego bzu zbieramy na przełomie maja i czerwca, najlepiej w pogodny dzień o poranku.

Na wstępie odkładamy je w zacienione miejsce, aby mogły oczyścić się z nieproszonych lokatorów, po czym odcinamy grubsze łodygi, ogonki i odrzucamy uschnięte kawałki. Tak przygotowane kwiaty należy zalać wrzątkiem, dodać sok z cytryny i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie wstawiamy wszystko do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy kwiaty, dodajemy cukier i gotujemy. Po zebraniu piany, syrop przelewamy do odpowiednich pojemników, np. słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Syrop jest gotowy do spożycia. 

Jeśli chcemy przygotować syrop z owoców czarnego bzu, roślinę najlepiej zbierać po deszczach. Z każdej kiści należy odrzucić wszystkie niedojrzałe owoce, a resztę ściągnąć i przełożyć do garnka. Owoce zalewamy wodą i zasypujemy cukrem, a wszystko gotujemy przez pół godziny.

Następnie przecedzamy miąższ przez gęste sitko, przekładamy miksturę do słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Należy pamiętać o tym, że owoce dzikiego bzu zawsze należy poddać obróbce termicznej przed spożyciem. W inny wypadku może dojść do zatrucia

Reklama

Przepisy z dzikim bzem

W wielu powszechnie dostępnych źródłach można odnaleźć przepisy na wszelkiego rodzaju wyroby, zarówno z kwiatów, jak i owoców dzikiego bzu.

Nie trzeba ograniczać się do soków, czy syropów z czarnego bzu. Można się również zdecydować na przetwory z dzikiego bzu, w tym dżemy i konfitury, napary, nalewki, wina, a nawet octet ziołowy.

Nie zapominajmy również o walorach smakowych tej cennej rośliny. Poza przepisami na tradycyjne i smaczne przetwory z czarnego bzu, można sięgnąć po bardziej kreatywne i wyszukane sposoby na przyprawienie czy udekorowanie potraw

Warto również pamiętać o tym, że domowa produkcja wyrobów z dzikiego bzu nie musi kończyć się na kuchni i apteczce. Czarny bez znajduje również zastosowanie w kosmetyce, a z kwiatów można przygotować zarówno tonik do pielęgnacji skóry, czy napar do mycia i odżywiania włosów. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Młynarczyk K, Walkowiak-Tomczak D, Siwińska K i wsp. Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego. [w]: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności. Piasecka-Kwiatkowska D, Cegielska-Radziejewska R (red). UP, Poznań 2016: 67-76.
  • Baj T. Owoce czarnego bzu – bogatym źródłem polifenoli. Aptekarz Pol 2009, 34: 12.
  • Banaś A. Czarny bez (Sambucus nigra L.) – Właściwości prozdrowotne. [w:] Prace młodych pracowników nauki i doktorantów. Tom 1. Witczak M, Florkiewicz A, Witczak T (red). PTTŻ, Kraków 2015: 48-56.
  • Kołodziej B, Drożdżal K. Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywn Nauka Technol Jakość 2011, 4(77): 36-44.
  • Tabaszewska M, Słupski J, Lisiewska Z, Ślązyk A. Wybrane właściwości prozdrowotne produktów z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). PFiOW 2015, 3: 14-16.
Marta  Roszkowska
Artykuł napisany przez
Marta Roszkowska
Skonstruowana z zamiłowania do poznawania ludzi i świata. Z wykształcenia dziennikarka, specjalistka PR, trenerka i projektantka graficzna. Od ponad 20 lat spaja obszary mediów tradycyjnych z nowymi, współpracując po drodze z redakcjami, pisząc, fotografując, redagując, wydając gazety i serwisy internetowe. Na przestrzeni lat związana m.in. z Dziennikiem Łódzkim, serwisami Nasze Miasto i Moje Miasto. Swoje pasje i doświadczenie wykorzystuje w pracy zawodowej.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Rośliny
Jarzębina - jak wygląda i co z niej zrobić? Właściwości i przetwory
Drzewo jarzębina
Pomaga na kaszel i wzmacnia odporność. Przepis jest banalnie prosty
Koktajl z buraka
Kasztany jadalne - jak je przygotować i jeść? Właściwości i przepisy
Smażone kasztany jadalne na patelni, która znajduję się na blacie o gwieździstym wzorze
Podobne artykuły
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości, działanie i przeciwwskazania. Z czym jej nie łączyć?
Roślina nasturcja jadalna
Nasturcja - jakie ma właściwości? Sok, syrop, nalewka i inne preparaty
Nalewka z wrotyczu w ciemnej butelce
Nalewka z wrotyczu - jak zrobić i pić? Dawkowanie i właściwości
Wyciąg z ziela wrotyczu w małej, szklanej butelce
Wrotycz na pasożyty - dawkowanie i stosowanie na odrobaczanie
Syrop z sosny
Syrop z pędów sosny - na co pomaga i jak go zrobić? Właściwości, przepis i dawkowanie

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!