Jak działa inteligentna waga łazienkowa? Zobacz nasz test redakcyjny:
Co to jest fit makaron?
Być „fit”, to w wolnym tłumaczeniu z języka angielskiego – być w formie, mieć szczupłą, wysportowaną sylwetkę. Jak łatwo zatem się domyślić, określenie fit makaron odnosi się do tych produktów, którym zwykło się przypisywać właściwości dietetyczne. Który makaron jest „fit”? Odpowiedź dla wielu osób może być zaskakująca: prawie każdy nim może być, jeśli tylko jego spożycie mieścić się będzie w standardowych granicach.
Na miano fit makaronu zasłużyć mogą produkty z pszenicy, ryżu, soi czy soczewicy – oczywiście jedne w większym stopniu, inne w mniejszym (szczegóły poniżej). Wbrew obiegowym opiniom, tuczący bowiem jest nie sam makaron, lecz różnego typu dodatki, od mięsa i serów począwszy, na sosach i tłustej śmietanie skończywszy.
Reklama
Dlaczego makaron jest fit?
Producenci na opakowaniach podają wartość energetyczną poszczególnych wyrobów w przeliczeniu na 100 gramów produktu. W większości przypadków mieści się ona w przedziale 330-365 kilokalorii, niekiedy tylko produkty z dodatkiem jaj zbliżają się do granicy 400. Tak – są to wartości wysokie. Odnoszą się one jednak do makaronów w postaci surowej – a takich przecież nikt nie spożywa.
Pamiętajmy, że każdy makaron, niezależnie od tego, czy wytworzony został z mąki pszennej czy ryżowej, w czasie gotowania intensywnie nabiera wody, zwiększając swoją objętość nawet do 3 razy. Traci więc dużą część wartości odżywczych, co ma złe i dobre strony. Do tych drugich bez wątpienia należy spadek kaloryczności.
Reklama
Jak niskokaloryczny jest makaron po ugotowaniu?
Jak bardzo może być niskokaloryczny makaron po wyjęciu z wody? Jak prezentują się te wartości w odniesieniu do poszczególnych odmian produktu? Oto kompletne zestawienie dotyczące wartości energetycznej różnego typu makaronów przed i po ugotowaniu:
|
suchy |
ugotowany |
Pszenny typu durum |
330 kcal |
156 kcal |
Pszenny jajeczny |
373 kcal |
146 kcal |
Orkiszowy |
352 kcal |
86 kcal |
Ryżowy |
356 kcal |
109 kcal |
Sojowy |
351 kcal |
86 kcal |
Z soczewicy |
345 kcal |
150 kcal |
Gryczany |
343 kcal |
142 kcal |
Kukurydziany |
360 kcal |
178 kcal |
Okazuje się zatem, że po ugotowaniu makaronu i nabraniu wody, jego standardowa porcja wielkości 100 gramów, zajmująca pół dużego talerza, jest 3-4 razy mniej kaloryczna, niż jeden mały baton czekoladowy.
Reklama
Najbardziej dietetyczny makaron
Powyższa tabela pozwala bezsprzecznie stwierdzić, że najbardziej dietetyczny makaron to ten wytworzony z soczewicy oraz specjalnej odmiany pszenicy, jaką jest orkisz. Niewiele ustępuje im makaron ryżowy. W największym stopniu ma to związek z intensywnym nabieraniem wody w czasie gotowania lub namaczania we wrzątku.
Na odwrotnym biegunie lokuje się makaron kukurydziany, który bodaj jako jedyny wśród makaronów nie jest zaliczany do produktów dietetycznych. Warto też zwrócić uwagę na makaron pszenny z mąki typu durum, a więc twardej, gruboziarnistej. To najczęściej spożywany w Polsce makaron, który reklamowany jest jako niskokaloryczny. W istocie najniższa kaloryczność dotyczy jedynie produktu suchego. Ze względu na specyficzną strukturę, wyrób ten w czasie gotowania w małym stopniu nasiąka wodą, dlatego po wyjęciu z garnka zachowuje względnie dużą wartość energetyczną.
Reklama
Jaki makaron na diecie?
Odpowiedź na pytanie, jaki makaron na diecie najlepiej jest stosować by schudnąć, zależy nie tylko od kaloryczności, ale też wysokości parametru, jakim jest indeks glikemiczny. Wskaźnik ten najczęściej stosowany jest przez osoby chore na cukrzycę, informuje bowiem o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. IG istotny jednak jest również w kontekście diety redukcyjnej. Produkty o niskim indeksie charakteryzują się bowiem wolniejszym uwalnianiem cukrów, na dłużej pozwalając zachować uczucie sytości i ograniczając w ten sposób apetyt na kolejny posiłek.
Porównanie poszczególnych makaronów w tym względzie wygląda następująco:
- pszenny typu durum: IG = 35 (niski)
- pszenny zwykły: IG = 70 (wysoki)
- orkiszowy: IG = 40 (niski)
- ryżowy: IG = 40 (niski)
- sojowy: IG = 30 (niski)
- z soczewicy: IG = 26 (bardzo niski)
- gryczany: IG = 55 (średni)
- kukurydziany: IG = 70 (wysoki).
Zestawienie to potwierdza wyjątkową zasadność spożywania makaronów orkiszowego, sojowego i ryżowego na diecie redukcyjnej.
Reklama
Dania z makaronem fit
Jakie można przyrządzić dania z makaronem fit? Ograniczeniem w tej materii jest wyłącznie wyobraźnia. Bez wątpienia najkorzystniejszą propozycją jest trzymanie się receptur kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, niezbyt zdrowe są natomiast dania nawiązujące do tradycyjnego, polskiego dorobku kulinarnego.
Do produktów, które warto serwować z makaronem należą:
- ryby i owoce morza, chude mięso drobiowe i cielęce,
- warzywa oraz owoce,
- grzyby, takie jak pieczarki, podgrzybki czy prawdziwki,
- produkty sojowe, w tym międzyinnymi tofu.
Szczupłej sylwetce nie służą natomiast ciężkie sosy na bazie śmietany lub z dodatkiem większych ilości żółtego sera. W ten sposób nawet niewinny makaron staje się prawdziwą bombą kaloryczną.