Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Fosfor – właściwości. W jakich produktach się znajduje?

Fosfor to ważny pierwiastek dla organizmu człowieka. Razem z wapniem odpowiada za dobry stan kości i zębów, wpływa też na właściwe funkcjonowanie nerek i serca oraz ma zdolności do regeneracji tkanek, np. po przebytych poparzeniach. Fosfor znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. W jakich i co jeszcze kryje w sobie ten makroelement?
Fosfor można znaleźć w nabiale
Źródło:123RF
Spis treści

Czym jest fosfor?

Fosfor stanowi ważny makroelement w kontekście prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 

To pierwiastek niemetaliczny, który jest głównym budulcem kości oraz zębów (aż w 85 procentach). Fosfor w organizmie występuje także w mięśniach, sercu, mózgu oraz w osoczu krwi (tutaj jednak zaledwie w 1 procencie). Ponadto znajduje się także w kwasach nukleinowych (DNA, RNA), przez co staje się przekaźnikiem informacji genetycznych.

Główne źródło fosforu w pożywieniu to:

  • mleko, 
  • jaja, 
  • sery podpuszczkowe, 
  • mięsa, 
  • warzywa strączkowe, 
  • kasze, 
  • ziarna, itd. 

W związku z tym, że fosfor znajduje się w wielu różnych produktach, nietrudno zapewnić organizmowi odpowiednią dzienną dawkę tego pierwiastka. Jednak może zdarzyć się niedobór fosforu, np. w przypadku stosowania głodówek, niedożywienia, czy występowania choroby alkoholowej.

Reklama

Produkty bogate w fosfor

Nie trudno o produkty bogate w fosfor, dlatego, że pierwiastek też odnajdziemy niemal w każdej grupie żywności.

Przede wszystkim fosfor w jedzeniu można odnaleźć w takich produktach, jak:

  • mleko,
  • sery podpuszczkowe,
  • jaja,
  • mięso (przede wszystkim w wątróbce wieprzowej i wołowej, w piersi kurczaka i indyka),
  • ryby (np. sardynkach w oleju, śledziu solonym),
  • kasze (głównie w gryczanej),
  • ziarna zbóż,
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały),
  • warzywa strączkowe,
  • kukurydza,
  • kakao,
  • nasiona słonecznika i pestki dyni,
  • owoce (suszone morele, figi, rodzynki, maliny, czarna porzeczka i kiwi).

Poza tym fosforem konserwuje się wiele produktów spożywczych, takich jak np. chleb, wędliny, napoje gazowane, potrawy w puszce, zatem spożywając takie dania, należy się liczyć z dodatkową porcją fosforu dostarczaną organizmowi.

Reklama

Jak objawia się niedobór fosforu?

Najczęściej dla zdrowego, dorosłego człowieka wystarczy, że dostarcza się mu fosfor w jedzeniu. Niekiedy jednak istnieje potrzeba suplementowania tego składnika. Fosfor w tabletkach powinno się dobrać do rodzaju niedoboru tego makroelementu (po ustaleniu jaki jest poziom fosforu we krwi podczas badań biochemicznych osocza krwi) oraz wieku osoby, która będzie go zażywać.

A jak objawia się niedobór fosforu? Najczęstsze symptomy zbyt małej podaży tego pierwiastka to:

  • bóle kości i mięśni;
  • drgawki;
  • nudności i wymioty;
  • biegunki;
  • częste infekcje;
  • brak apetytu.

Reklama

Przyczyny niedoboru i nadmiaru fosforu

Prawdopodobnych przyczyn niedoboru fosforu upatruje się w:

  • niedożywieniu, 
  • drastycznych dietach (opierających się na głodówkach), 
  • chorobie alkoholowej, 
  • problemach z wchłanianiem z przewodu pokarmowego, 
  • zbyt małej ilości witaminy D w ustroju,
  • wzmożonym usuwaniu fosforu wraz z moczem. 

Poza tym może się tak zdarzyć po przeszczepie nerek albo po przyjmowaniu leków steroidowych. 

Z kolei nadmiar fosforu może doprowadzić m.in. do:

  • porowatości kości,
  • nadpobudliwości u dzieci. 

Nieprawidłowa ilość fosforu doprowadza do wahnięć ilości wapnia w organizmie. Dlatego tak ważne jest bilansowanie zarówno fosforu, jak i wapnia w diecie.

Reklama

Właściwości fosforu

Fosfor wchodząc z spółkę z wapniem odpowiada za właściwą mineralizację kości oraz zębów. Jeśli między tymi dwoma pierwiastkami jest zachowana równowaga, kości, zęby oraz stawy pozostają w zdrowiu i mocy. 

Fosfor wpływa na wszystkie organy ludzkiego ciała, zatem jeśli jego ilość jest znormalizowana, serce, mózg, czy nerki powinny działać bez zarzutu. Ponadto fosfor syntezuję skrobię i tłuszcz oraz czuwa nad  kompensacją kwasowości i zasadowości w organizmie. Dzięki temu człowiek zachowuje większą odporność na infekcje.

Kiedy skóra zostanie poparzona, za to by szybciej się odbudowała, odpowiada właśnie fosfor. Właściwości regeneracyjne tego pierwiastka są bardzo duże. Spożyty z jedzeniem fosfor zamienia się w energię, niezbędną do właściwej aktywności ustroju.

Reklama

Norma fosforu w organizmie

Dla dorosłej, zdrowej osoby dzienne spożycie fosforu określa się na dawkę od 800 do 1200 mg. Największe zapotrzebowanie na fosfor pojawia się u młodzieży intensywnie rosnącej i dojrzewającej, czyli u dzieci w wieku 10-18 lat. Dziewczętom i chłopcom z tej grupy wiekowej należy zapewnić 1250 mg fosforu na dzień.

Niemowlętom przysługuje 150 mg tego pierwiastka na dobę, maluchom między 5. a 12. miesiącem życia podaje się 300 mg fosforu, dzieciom od 1 roku do 3 lat – 460 mg, starszym dzieciom, między 4. a 9. rokiem życia – 500-600 mg.

Czytaj:

Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Minerały
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?
Produkty bogate w wapń
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w magnez
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki. Co warto jeść?
Produkty, których spożywanie zapobiega niedoborowi żelaza
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w potas
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!