Reklama
Na czym polega dieta frutariańska?
Frutarianizm jest jednym z bardziej restrykcyjnych sposób żywienia i polega na eliminacji prawie wszystkich produktów oprócz owoców. Do przyczyn wyboru tego stylu życia należą względy etyczne, religijne, kulturowe czy potencjalne korzyści zdrowotne.
Niektórzy kierują się motywem, że nie chcą zabijać niczego, nawet roślin. U wielu zwolenników dieta frutariańska bazuje na witarianiźmie, co oznacza, że żywność przed spożyciem nie może zostać poddana obróbce termicznej. Maksymalną temperaturą obróbki, jaką mogą zostać poddane produkty są 42 stopnie.
Przed wdrożeniem tej diety należy zadać sobie pytanie czy frutarianizm jest zdrowy? Dieta owocowa bez odpowiedniej suplementacji nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na niektóre witaminy (np. B12, D), składniki mineralne (np. żelazo, cynk, wapń) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oprócz tego spożywając same owoce niezwykle trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość białka. Niedobory tych składników odżywczych mogą prowadzić do wielu schorzeń zdrowotnych np. anemii, osteoporozy czy niedożywienia.
Nie można również zapominać, że to owoce dostarczają dużej ilości cukrów prostych, które spożyte w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko rozwoju próchnicy, cukrzycy czy innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Dieta ta w szczególności nie jest rekomendowana osobom o zwiększonych potrzebach żywieniowych: dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i karmiącym, sportowcom, chorym np. na cukrzyce, nowotwory, choroby przewodu pokarmowego, a także tym, którzy chcą zwiększyć swoją masę ciała.
Reklama
Co jedzą frutarianie?
Frutarianie muszą dostarczyć przynajmniej połowę spożywanych kalorii w postaci owoców. Niektórzy zwolennicy tej diety w 100% bazują na owocach, a inni włączają do swojej diety również orzechy, nasiona, niektóre warzywa, zboża czy strączki.
Decyzje o włączeniu odmiennych produktów są indywidualne, ale wszyscy zwolennicy tego sposobu żywienia eliminują wyroby pochodzenia odzwierzęcego oraz żywność przetworzoną. Radykalny frutarianin nie spożywa żadnej żywej części roślin. Sięga wyłącznie po owoce, które same opadną na ziemię.
Frutarianizm – przepisy
Po jakie produkty sięgają frutarianie?
Winogrona
249 kcal, Białko 3 g, Tłuszcz 1 g, Węglowodany 65 g
Składniki:
- Winogrona czerwone – 300 g
Gruszka
138 kcal, Białko 2 g, Tłuszcz 1g, Węglowodany 37 g
Składniki
- Gruszka – 1 sztuka
Sałatka owocowa z jabłkiem, pomarańczą, kiwi i orzechami włoskimi
249 kcal, Białko 4 g, Tłuszcz 7g, Węglowodany 51 g
Składniki:
- Jabłko – 1 szuka
- Pomarańcza – ½ sztuki
- Kiwi – 1 sztuka
- Orzechy włoskie – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Owoce obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Sałatka owocowa z bananem, winogronami, jabłkiem i nasionami słonecznika
256 kcal, Białko 3 g, Tłuszcz 2 g, Węglowodany 62 g
Składniki:
- Banan – 1 sztuka
- Winogrona czerwone – 100 g
- Jabłko – ½ sztuki
- Słonecznik łuskany, nasiona – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Owoce obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj nasiona i wymieszaj.
Kaki, orzechy nerkowca
433 kcal, Białko 4 g, Tłuszcz 6 g, Węglowodany 101 g
Składniki:
- Kaki – 1 sztuka
- Orzechy nerkowca – 10 g
Reklama
Jadłospis na diecie frutariańskiej
Jadłospis diety owocowej jest niezwykle łatwy w przyrządzeniu. Przepisy są nieskomplikowane i ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Większość frutarian nie korzysta z obróbki termicznej, co jeszcze bardziej przyspiesza czas przygotowania posiłku.
Przykładowy jadłospis diety frutariańskiej jest na pewno kolorowy i smaczny. Jednakże ilość wyrzeczeń z jaką muszą się spotkać zwolennicy tego sposobu odżywiania jest ogromna, co skutkuje tym, że bardzo trudno pozostać na tej diecie przez dłuższy czas.
Reklama
Efekty frutarianizmu
Dieta owocowa może przynieść efekty w postaci redukcji masy ciała. Jednakże będzie to wynikiem tego, że ten sposób odżywiania się jest niezwykle niskokaloryczny. Ciężko dostarczyć niezbędną ilość kalorii spożywając same owoce, które cechują się dużą objętością, a niską wartością energetyczną. Nie wspominając już o tym, że zawierają sporo błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości.
Pomimo tego, że włókno pokarmowe jest istotnym składnikiem diety to jego zbyt duża ilość w diecie będzie utrudniała wchłanianie witamin i składników mineralnych oraz może prowadzić do zaparć lub biegunek.
Owoce ze względu na to, że są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i substancji o działaniu antyoksydacyjnym powinny znaleźć się w codziennej diecie. Jednakże nie mogą one być jedynym spożywanym pokarmem. Frutarianizm niesie za sobą więcej obaw niż potencjalnych korzyści.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również ze wsparcia dietetyków.
Artykuł zawiera lokowanie produktu.