Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Glin - właściwości. Czy jest szkodliwy dla organizmu?

Glin jest pierwiastkiem naturalnie występującym w przyrodzie. Zaraz po żelazie, jest najczęściej stosowanym metalem. Ze względu na swoje właściwości: lekkość, plastyczność, wytrzymałość, przewodnictwo cieplne i elektryczne jest stosowany w wielu branżach, w tym w przemyśle spożywczym. Z produktami zawierającymi glin mamy styczność codziennie. Przeczytaj gdzie dokładnie się znajduje i czy rzeczywiście należy go unikać.
Glin znajduje się w mleku
Źródło:123RF
Spis treści

Właściwości glinu

Glin znacznie lepiej przewodzi elektryczność niż miedź, jest też od niego o wiele tańsza. Ma trzykrotnie mniejszą gęstość niż stal.

Do niezaprzeczalnych zalet glinu należy również:

  • możliwość poddania go recyklingowi,
  • łatwość w łączeniu poszczególnych aluminiowych części,
  • nieprzepuszczalność promieniowania rentgenowskiego, dlatego jest stosowane przy wykonywaniu elementów ochronnych używanych do badań RTG,
  • odporność na rdzewienie,
  • zdolność zmiany koloru.

Reklama

Gdzie można znaleźć glin?

Aluminium otacza nas niemal zewsząd. Z tego materiału wykonane są:

  • garnki, patelnie, blachy do pieczenia,
  • spożywcza folia aluminiowa,
  • tacki do grillowania,
  • puszki do przechowywania konserw czy napojów,
  • kosmetyki - największe stężenie glinu posiadają antyperspiranty. Ten pierwiastek zawierają także kosmetyki, w tym fluidy do makijażu.

Glin naturalnie znajduje się również w :

  • herbacie,
  • mleku,
  • jogurtach,
  • przetworzonych serach,
  • piwie,
  • mące,
  • cukrze,
  • proszku do pieczenia,
  • galaretce,
  • dżemie,
  • przyprawach: majeranku, pieprzu czy bazylii. 

Reklama

Czy glin jest szkodliwy dla zdrowia?

Wokół glinu i zawierających go kosmetykach narosło już wielem kontrowersyjnych tematów. Jedni oskarżają go o przyczynę powstawania choroby Alzheimera czy  raka piersi, drudzy twierdzą, że takie ilości nie zagrażają zdrowiu, gdyż wcześniej muszą przejść testy, klasyfikujące kosmetyki jako niegroźne. 

Oszacowano, że średnio, tygodniowo z naszej diety spożywamy nawet do 290 mg glinu. 

Jego szkodliwość jest cały czas badana. Jednak odkryto, że w tkankach mózgu osób chorujących na Alzheimera, występowały wysokie stężenia glinu. Wykryto także szkodliwość wysokich dawek aluminium u osób cierpiących na choroby kości, nerek czy układu nerwowego. 

Reklama

Skutki nadmiaru glinu w organizmie

Objawami nadmiaru glinu w organizmie mogą być:

Powyższe odkrycia mogą sugerować, by ograniczać sytuacje w których może wchłaniać związku glinu do organizmu. 

Do rad takich należą: 

  • unikanie przechowywania żywności w folii aluminiowej, zwłaszcza tej słonej i kwaśnej. Kwas bowiem może wchodzić w interakcje z alumunium, powodując przedostawanie się go do jedzenia,
  • ograniczenie pieczenia w folii aluminiowej, a do tego celu wykorzystywać naczynia szklane, żaroodporne a zamiast tacek grillowych, grillować potrawy bezpośrednio na kratce od piekarnika. 

Kolejną kwestią są kosmetyki. Spora część z nich zawiera sole glinu czy kompleksy glinowo-cyrkonowe. Najczęściej w kosmetykach można spotkać związku glinu o nazwach: Aluminium Chlorohydrate, Aluminium sesquichlorohydrate, Aluminium chloride. Nie ma badań, które mówiłyby o szkodliwości takich kosmetyków na zdrowie człowieka. I być może właśnie z tego powodu, warto podchodzić do tematu z ostrożnością i unikać sytuacji w których dostarczamy ten pierwiastek do organizmu. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Minerały
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?
Produkty bogate w potas
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w magnez
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki. Co warto jeść?
Produkty, których spożywanie zapobiega niedoborowi żelaza
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w wapń
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!