Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?

Gorzki smak w ustach nie dziwi, jeśli jedliśmy gorzkie danie. Ale skąd gorycz w ustach, gdy spożywaliśmy coś słodkiego lub nie jedliśmy nic? W takiej sytuacji gorzki posmak w ustach powinien być powodem do alarmu. Skąd może się brać gorzki smak w ustach? Sprawdź, jakie choroby objawiają się poprzez gorycz w ustach.
Gorzki posmak w ustach
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Uczucie gorzkiego smaku w ustach może wynikać z wielu różnych przyczyn. Jakich?
  • Gorzkiemu posmakowi w ustach towarzyszyć mogą białe plamy na języku. Co oznaczają?
  • Jeśli poza gorzkim smakiem pojawi się żółto-zielona wydzielina, należy udać się do lekarza.
Spis treści

Co oznacza gorzki smak w ustach?

Gorzki posmak w ustach (a także gardle) jest rzeczą zupełnie naturalną w sytuacji, gdy piliśmy przed chwilą kawę, niesłodzoną herbatę, piwo czy wytrawne wino, paliliśmy papierosy lub spożywaliśmy potrawy z cykorią, rukolą, sałatą lodową lub np. jagnięciną czy wątróbką.

Gorzej, jeśli gorycz w ustach odczuwamy w sytuacji, gdy nie jedliśmy i nie piliśmy nic, albo też konsumowane przez nas pokarmy i napoje nie były bynajmniej gorzkie.

W takiej sytuacji gorzki smak w ustach może świadczyć o rozwoju groźnych schorzeń, przeróżnych zaburzeniach, a także m.in. o ciąży czy niewłaściwej reakcji na antybiotykoterapię. 

Reklama

Przyczyny gorzkiego smaku w ustach

Najczęściej gorzki smak w ustach nie jest poważnym objawem. Może jednak wskazywać na pewne choroby lub zaburzenia. Do najczęstszych przyczyn tego stanu należą: 

  • choroby wątroby i trzustki: wirusowe zapalenie typu B i C, marskość wątroby, przewlekłe zapalenie trzustki,
  • choroby przewodu pokarmowego: wrzody żołądka i dwunastnicy, kamica żółciowa, refluks przełyku,
  • choroby jamy ustnej: próchnica, stan zapalny dziąseł i języka,
  • zaburzenia neurologiczne: stwardnienie rozsiane, padaczka, uszkodzenie kubków smakowych,
  • dieta: nadużywanie potraw gorzkich, ale też zbyt słodkich, niedobór cynku i miedzi,
  • cukrzyca: podwyższony poziom insuliny może zmieniać smak,
  • astma,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wizyta u stomatologa: leczenie kanałowe (przez opatrunek lub zatrucie zęba), wyrywanie zęba (rezultat gojenia rany),
  • zarażenie Helicobacter pylori: gorzki smak to nietypowy objaw, ale może występować razem ze zgagą, bólem brzucha i wzdęciami,
  • antybiotykoterapia,
  • niewłaściwa higiena jamy ustnej,
  • infekcja drożdżakami,
  • refluks żołądkowy
  • ciąża.

Gorzki smak ustach może doskwierać  także osobom żyjącym w stresie, a także chorującym na nerwicę, gdyż wtedy wzmaga się wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Reklama

Gorzki smak w ustach po jedzeniu a wątroba

Metaliczny lub gorzki smak w ustach po jedzeniu może być objawem schorzeń wątroby, wśród których wymieniamy wirusowe zapalenie wątroby typu B oraz C (wywoływane odpowiednio przez wirusy HBV i HCV) a także marskość wątroby będącą zazwyczaj efektem choroby alkoholowej.

W tym przypadku gorzki smak w ustach będzie zostawać po zjedzeniu większości potraw, nawet tych, które same w sobie gorzkie nie są. Zresztą problemem nie będzie wyłącznie gorzki posmak w ustach po jedzeniu, ale też odrealnione odczuwanie naturalnego smaku w czasie jedzenia.

Towarzyszyć temu może utrata apetytu i objawy takie jak gorączka czy nudności. Dodatkowo na języku pojawiają się białe plamy.

Jeśli natomiast pojawi się żółty nalot, zazwyczaj jest to oznaka problemów z układem trawiennym, np. refluksem żołądkowym.

Reklama

Gorzki smak w ustach rano

Gorzki smak w ustach rano, po przebudzeniu, zazwyczaj jest wynikiem stanów zapalnych przyzębia, czyli tkanek otaczających i utrzymujących ząb. Zapalenia przyzębia powodowane są zazwyczaj bakteriami bytującymi w odkładającej się płytce nazębnej.

Drobnoustroje po kolei atakują i sieją spustoszenie w samych zębach, w dziąsłach, a na koniec także w strukturze kostnej, w której osadzone są zęby. To wszystko powoduje ich rozchwianie i  z czasem  wypadanie. Chorobom przyzębia towarzyszą nieprzyjemny zapach z ust i gorzki posmak nie tylko po jedzeniu. 

Również inne choroby zębów i jamy ustnej, a także zaniedbania higieniczne w tym obrębie należą do najczęstszych przyczyn, jeśli chodzi o odczuwanie porannej goryczy w ustach. Wymienić wśród nich można m.in. próchnicę czy zapalenie języka.

Reklama

Gorzki smak w ustach po antybiotyku

Zdarza się też, że zostaje gorzki smak w ustach po antybiotyku oraz innych lekach, m.in. środkach obniżających ciśnienie oraz stosowanych w leczeniu choroby Alzeimera, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, cukrzycy, astmy a także w chemioterapii.

W tym przypadku jedynym zmartwieniem powinno być skuteczne leczenie przyczyny pierwotnej, czyli choroby.

Gorzki smak w ustach jest w tej sytuacji doświadczeniem chwilowym związanym jedynie z przyjmowaniem leków, które przeminie po zakończeniu terapii.

Reklama

Gorzki smak w ustach w ciąży

Gorzki smak w ustach i mdłości w ciąży są dolegliwościami odczuwanymi przez niektóre kobiety, a nasilają  się szczególnie w II trymestrze.

Gorycz w ustach jest w tym przypadku konsekwencją zmian hormonalnych, które zaszły w organizmie, między innymi zwiększonego stężenia progesteronu.

Istotne jest też zwiększenie objętości macicy, która zaczyna uciskać inne narządy wewnętrzne. Jedną z konsekwencji jest przedostawanie się kwasów żołądkowych do przełyku, co przynosi uczucie gorzkości w ustach. Zjawisko to może towarzyszyć ciężarnej kobiecie aż do samego porodu.

Reklama

Gorzki smak w ustach a zaburzenia neurologiczne

Uczucie goryczy w ustach może być spowodowane także przez zaburzenia neurologiczne - uogólnione lub miejscowe. W połączeniu z innymi objawami (drżenie mięśni, pogorszenie wzroku, problemy z wymową), gorzki smak w ustach może nas zaniepokoić w kontekście ciężkiej choroby, jaką jest stwardnienie rozsiane.

Gorycz w ustach odczuwają też często osoby chore na padaczkę. Powodem tego typu doznań mogą być też zaburzenia pracy kubków smakowych albo struktur mózgu, na przykład wskutek ucisku. 

Z pewnością więc, odczuwając w sposób trwały gorzki smak w ustach, który nie jest związany z przyjmowanymi pokarmami i napojami, należy zasięgnąć konsultacji lekarskiej. 

Gorzki smak w ustach a choroby laryngologiczne

Jednym z mniej znanych objawów zapalenia migdałków jest właśnie gorzki smak w ustach. Towarzyszy mu dodatkowo ból gardła.

Posmak w tym przypadku może także przypominać smak sera pleśniowego.

Kiedy pojawi się żółto-zielona wydzielina razem z gorzkim smakiem w ustach, przyczyną może być zapalenie zatok.

W momencie, gdy pojawią się niepokojące objawy udać należy się do lekarza, najlepiej laryngologa.

Gorzki smak w ustach a koronawirus

W przypadku zachorowań na COVID-19 wiele osób skarży się na zmieniony smak, utratę węchu i inne specyficzne objawy. Gorzki, metaliczny posmak w ustach może być związany właśnie z koronawirusem.

Najczęściej jednak zarażenie COVID-19 wiąże się z całkowitą utratą zmysłu węchu i smaku.

„Według mojej wiedzy wybiórcza utrata smaku pojawia się w 30-40 proc. przypadków zakażenia i nie przeradza się w całkowitą utratę smaku. Chora osoba może mieć w ustach poczucie goryczy, czasem pacjenci czują smak słony.” - twierdzi prof. Piotr H. Skarżyński.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku w ustach?

Jeśli problemem jest niewłaściwa higiena najbardziej odpowiednie będą domowe sposoby. Zęby należy myć przynajmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku. Warto także zacząć korzystać z nici dentystycznej, by pozbyć się resztek jedzenia.

Płukanie ust płynem do higieny jamy ustnej również może być pomocne. Wykazuje on bowiem działanie antybakteryjne i odświeża oddech.

Jeśli takie zmiany nie przyniosły pożądanych skutków i gorzki smak wciąż się utrzymuje, należy udać się do lekarza. Rozpoznanie przyczyny jest bardzo ważne w celu jej wyleczenia.

Czytaj również

Bibliografia

  • Schiffman S. S. Taste and smell in disease (second of two parts). N Engl J Med 1983; 308 (22): 1337-1343.
  • Mumenthaler M, Mattle M. Neurologia. Urban & Partner 2001; p. 63.
  • Klimacka-Nawrot E, Suchecka W. Metody badań wrażliwości smakowej. Wiad. Lek 2008; 61 (7-9): 207-210.
  • Górska R (red.): Diagnostyka i leczenie chorób błony śluzowej jamy ustnej. Med Tour Pres International, wyd. 1, Otwock 2011.
  • Dżaman K, Jadczak M, Syryło A et al.: Zaburzenia smaku u pacjentów ze schorzeniami laryngologicznymi. Annales Universitatis Mariae Curie--Skłodowska 2005; vol. LX (suppl. XVI): 94.
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda