Czy można używać goździków w ciąży?
Będąc w ciąży, niejedna przyszła mama z obawą podchodzi do spożywania ziół, roślin jadalnych, czy rozmaitych potraw, zastanawiając się czy nie zaszkodzi tym dziecku, ani sobie. Faktycznie nie wszystkie zioła i składniki roślinne są zalecane w ciąży.
Wiele z nich ze względu na m.in. działanie poronne, kurczowe, negatywne dla rozwoju płodu, należy wykreślić z ciążowego menu. W tej grupie znajdują się np. chmiel, kurkuma, tymianek, rozmaryn, żeń-szeń, curry, czy kolendra.
Jednak, szczęśliwie, istnieje niemała baza roślin zielnych, które można bezpiecznie stosować spodziewając się przyjścia na świat dziecka. Przykładowo goździki w ciąży są takim środkiem naturalnym, które można używać w tym czasie bez ryzyka dla zdrowia i życia płodu oraz mamy. Oczywiście serwowanie goździków powinno mieć miejsce w umiarkowanej ilości, ponieważ, jak mówi złota zasada ziołolecznictwa, „nie konkretna substancja jest niebezpieczna, ale jej dawka”.
Poza goździkami ciężarne panie mogą też kosztować innych ziół, takich jak np. melisa, mięta, imbir, pokrzywa, koper włoski, rumianek, anyż, majeranek, bazylia, kminek oraz oregano.
Reklama
Właściwości goździków
Przyprawa goździki to bardzo smaczny dodatek do deserów, mięs, sosów, kapust, czy napojów. Potrawom nadaje specyficzny – ostry i pikantny smak oraz niecodzienny aromat. Jednak okazuje się, że goździki to coś o wiele więcej niż przyprawa, to też roślina o cechach leczniczych.
Goździki są zasuszonymi pączkami kwiatowymi krzewu, który nazywa się goździkowiec wonny, albo czapetka wonna. Za pierwotną ojczyznę goździkowca uznaje się Indonezję, jednak obecnie roślina jest uprawiana także w różnych krajach Afryki, Azji i innych częściach globu.
Goździki charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi, m.in.:
- działają zabójczo na wirusy, bakterie, pierwotniaki i grzyby,
- likwidują stany zapalne,
- niwelują różne bóle, np. gardła, zęba, głowy, mięśni, czy stawów.
Ponadto powodują, że przykry zapach z ust znika, poziom cukru oraz złego cholesterolu się obniża, a także zostają złagodzone dolegliwości trawienne. Co więcej dzięki goździkom można zapomnieć o kaszlu, chrypce, katarze, ogólnie – o przeziębieniu, a także o nieprzyjemnym swędzeniu skóry i różnych problemach skórnych.
Reklama
Na co pomagają goździki w ciąży?
Skoro już zostały rozwiane wątpliwości odnośnie tego czy można goździki w ciąży dodawać do potraw, napojów, żuć je, przykładać do bolących miejsc, itp., warto bliżej przyjrzeć się temu w jaki sposób ta roślina wpływa na ciążę.
Dobrze wiedzieć, że goździki na ból gardła w ciąży są świetnym, bo skutecznym i naturalnym, remedium na tę przypadłość. Ze względu na cechy przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe goździków, szybko rozprawią się one z pierwszymi symptomami infekcji. Dobrze zadziałają też na chrypkę oraz męczący kaszel.
Poza tym doraźne panie będące w ciąży mogą korzystać z walorów tej przyprawy, by uśmierzyć ból zęba, zlikwidować stan zapalny dziąseł, czy usunąć przykry zapach z ust.
Jakby tego było mało, to goździki powodują, że słynne poranne nudności, odczuwane w czasie ciąży, są lepiej tolerowane przez przyszłą mamę. Przeciwwymiotnie działa także imbir, którego również można używać w okresie ciąży.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że goździki, ze względu na ogrom zawartych w nich witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy, korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego płodu.
Reklama
Jak stosować goździki w ciąży?
Mamy spodziewające się przyjścia na świat swoich maluszków, nierzadko zastanawiają się w jaki sposób przyjmować goździki. Czy można jeść goździki w ciąży, czy lepiej je ssać, żuć, smarować się pastą, czy olejkiem wykonanymi z tej rośliny?
Można je po prostu dodawać do jedzonych potraw: zup, sosów, mięs, kapusty, deserów, a także do ciepłych napojów. Można je ssać, nagryzać, by wydzieliły leczniczą substancję – eugenol, można też po prostu zostawiać je w posiłkach na dłużej, pomijając proces ich przeżuwania, czy połykania.
Goździki można stosować w całości, w postaci sproszkowanej, w formie oleju, czy pasty. Jeśli ciężarna zamierza używać olejek goździkowy, powinna go rozcieńczyć w innym tłuszczu, np. w oleju słonecznikowym, lnianym, czy kokosowym i dopiero wówczas nakładać na skórę.
Warto jednak uprzednio wykonać test skórny, umieszczając niewielką porcję takiego rozrobionego olejku na wewnętrzną część nadgarstka lub łokcia. Jeśli nie wystąpią reakcje alergiczne, można korzystać z preparatu.
Taki olejek można także dodawać do kąpieli, a nawet do inhalacji, czy stosować do aromaterapii.
Reklama
Kiedy nie zaleca się goździków?
Jeśli nie jest się uczulonym na goździki, a ciąża przebiega prawidłowo, ponadto lekarz ją prowadzący nie widzi przeciwwskazań do stosowania tej przyprawy, warto korzystać z jej drogocennych leczniczych walorów.
Jednak istnieją konkretne przeciwwskazania do używania goździków. Jeżeli ciężarna przyjmuje leki przeciwzakrzepowe, ma kłopoty z krzepliwością krwi, czy zbliża się termin zabiegu cięcia cesarskiego, nie powinna ona nadużywać tej indonezyjskiej przyprawy.
Pąki kwiatowe goździkowca powinny być też ostrożnie używane przez osoby mające nadciśnienie tętnicze krwi oraz skłonność do reakcji alergicznych. Po zbyt dużym spożyciu goździków może pojawić się u takich pacjentów wysypka, czy opuchlizna.
Dlatego z goździkami powinny być szczególnie uważne kobiety spodziewające się dziecka, które dodatkowo mają wymienione powyżej kłopoty zdrowotne.