Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Zdrowy grill - przepisy na zdrowe jedzenie z grilla

Słoneczna pogoda, ciepłe wieczory sprzyjają popularnej formie spędzania wolnego czasu z bliskimi, jaką jest grillowanie. Powszechnie uważa się, że potrawy z grilla są – mimo wyjątkowego smaku – bardzo niezdrowe. Czy jednak osoba prowadząca zdrowy tryb życia musi odmawiać sobie tej przyjemności? Nic podobnego! Przedstawiamy 5 przepisów na pyszne, zdrowe potrawy, idealne do przyrządzenia na grillu.
Spis treści

Zdania na temat potraw przyrządzanych na grillu są podzielone. Zwolennicy tej metody twierdzą, że mięso z grilla jest chudsze, a przez to zdrowsze. Przeciwnicy natomiast dostrzegają działanie rakotwórcze popularnej karkówki. I jedni, i drudzy mają trochę racji.

Nie powinniśmy jednak odmawiać sobie przyjemności letniego grillowania. Trzeba tylko wiedzieć, jak właściwie przygotowywać potrawy z grilla, by nie narażać siebie i swoich gości na ryzyko otyłości, problemów z nadciśnieniem czy zachorowania na nowotwór.

Częstym błędem entuzjastów grillowania jest przyrządzanie dań składających się wyłącznie z mięsa. Co prawda najprościej jest kupić kiełbaskę, karkówkę i wrzucić je na ruszt, a do tego dołożyć musztardę, keczup i piwko. Można jednak w prosty i smaczny sposób urozmaicić naszą grillową dietę, dodając do mięsa warzywa i owoce.  

Szaszłyk drobiowy z owocami i czosnkiem

Składniki dla 4 osób:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • puszka ananasów,
  • główka czosnku,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Przygotowanie:

Mięso umyj i oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w kostki. Krążki ananasa pokrój na trzy części, przygotuj obrane ząbki czosnku. Następnie zrób zalewę (2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, sok z puszki ananasów, 3 zmiażdżone ząbki czosnku) i wrzuć do niej mięso. Wstaw na 2 godziny do lodówki i… rozpal grilla.

Po dwóch godzinach wyjmij mięso z lodówki, składniki nadziej na szpadki i przełóż ząbkami świeżego czosnku. Szaszłyk posmaruj oliwą i grilluj 5 minut z każdej strony. Dla smaku posyp przyprawami.

Aby mięso nie wymagało bardzo długiego pieczenia (co zmniejszy ilość szkodliwych substancji, które mogą przejść do potrawy) i stało się bardziej kruche, dobrze jest wcześniej je zamarynować. W zależności od gatunku i grubości sztuk czas marynowania wahać się będzie od kilkunastu minut do kilku godzin.

W skład marynaty musi wejść coś kwaśnego (np. sok z cytrusów, czerwone wino) albo sos sojowy, jogurt, kefir oraz dobrej jakości olej (np. rzepakowy lub z pestek winogron). Sól warto zastąpić przyprawami i ziołami.

Reklama

Czosnkowe skrzydełka w jogurcie

Składniki: 

  • około 10 skrzydełek kurczaka,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka umyj, osącz z wody i ułóż w naczyniu. Przygotuj sos – w tym celu obrany czosnek rozetrzyj z solą i pieprzem, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny, ostrą paprykę i oliwę, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej skrzydełka. Następnie odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je z marynaty, dokładnie osącz i piecz na grillu przez około 10 minut z obu stron.

Jak wszyscy wiemy, ryby są dużo zdrowsze od mięsa. Jemy je jednak o wiele za rzadko, a szkoda, gdyż jest to doskonała alternatywa dla nudnej karkówki czy kiełbasy. Najlepiej na grilla nadaje się łosoś, pstrąg i jesiotr. Z ryb morskich świetnie smakują również dorsz, halibut i dorada. Należy jednak pamiętać, że do grillowania nie nadają się ryby wcześniej mrożone.

Przed pieczeniem warto natrzeć rybę ziołami i skropić sokiem z cytryny lub białym winem, co zapobiegnie rozpadaniu się mięsa po upieczeniu. Ryby najlepiej grillować zawinięte w folię aluminiową lub na aluminiowych tacach. Najwygodniej grillować je w całości ze skórą, którą przed zjedzeniem należy zdjąć.

Reklama

Grillowane filety z pstrąga

Składniki:

  • 8 filetów z pstrąga (ok. 12 dag każdy),
  • cytryna,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty,
  • 6 cebulek,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

Filety umyj, osusz, spryskaj sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut, a następnie wytrzyj do sucha. Cebule drobno posiekaj, wymieszaj z natką pietruszki i miętą. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Następnie na kawałkach folii połóż po jednym filecie, posyp go ziołami, przykryj drugim filetem i znowu posyp ziołami. Na wierzchu połóż kawałki masła. Folię dokładnie zawiń. Połóż na grilla i piecz na ruszcie około 20 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Fanatycy grilla, którzy są zdeklarowanymi wegetarianami, wcale nie muszą odmawiać sobie tej drobnej przyjemności. Jest mnóstwo sposobów na smaczne i zdrowe przyrządzenie na ruszcie warzyw i owoców.

Reklama

Grillowane warzywa zawijane w tortille

Składniki:

  • 8 placków tortilli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 bakłażany,
  • 2 małe cukinie,
  • 8 małych pomidorów,
  • 2 duże papryki (czerwona i zielona),

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • ząbek czosnku.

Sos:

  • 50g fety,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i roztrzep widelcem. Umyj i pokrój warzywa w kostki. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 min. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw.

Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut. Następnie placki tortilli posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiecz na grillu po kilkanaście sekund. Formuj z placków rożki, włóż do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Jogurt z fetą wymieszaj, dodaj posiekaną bazylię i posyp po wierzchu papryką. Dodaj do każdej tortilli łyżkę sosu na wierzchu.

Dodają smaku potrawom i ułatwiają trawienie. Pamiętaj o dodawaniu do potraw z grilla ziół, zwłaszcza gdy masz chorą wątrobę czy delikatny żołądek. Najlepsze mieszanki to te, które komponujemy sami. Majeranek i estragon zastępują sól, bazylia zapobiega wzdęciom, a kurkuma działa rozkurczowo. Warto zapoznać się bliżej z różnymi typami ziół, by korzystać z grilla smacznie i zdrowo.

Reklama

Schab z grilla marynowany w ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg schabu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka siekanego tymianku,
  • kilka listków rozmarynu,
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Schab pokrój w cienkie plastry. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z połową łyżeczki soli. Dodaj papryki, olej i zioła. Mięso zalej marynatą i odstaw do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu piecz mięso na grillu kilka minut z każdej strony.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Przepisy
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Obiad z ryżem
Syrop glukozowy - gdzie kupić i jak zrobić? Szkodliwość
Glukoza
Mleko migdałowe – właściwości, kalorie. Jak zrobić?
Mleko migdałowe w dzbanku
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Zupa z selera w białek miseczce
Zupa z selera naciowego: przepis na krem i zupy dietetyczne
Propozycje przekąsek na Halloween
Przekąski na Halloween - oryginalne przepisy na przystawki 2024
Produkty idealne na dietetyczne śniadanie
Dietetyczne śniadanie - przepisy na niskokaloryczne posiłki

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!