Reklama
Czy istnieje dieta zgodna z grupą krwi?
Mówiąc o diecie według grupy krwi warto poznać różnice poszczególnych grup i to jak się je oznacza. Grupę krwi określa się na podstawie antygenu, który znajduje się w czerwonej krwince:
- grupa krwi A - antygen A,
- grupa krwi B - antygen B,
- grupa krwi 0 - brak antygenu,
- grupa krwi AB - antygeny A i B.
Dodatkowo, każda z grup krwi posiada przeciwciała przeciwko przeciwnemu antygenowi:
- grupa krwi A - przeciwciało przeciwko antygenowi B,
- grupa krwi B - przeciwciało przeciwko antygenowi A,
- grupa krwi 0 - przeciwciała przeciwko antygenom A i B,
- grupa krwi AB - brak przeciwciał.
Twórca diety, dr Peter D’Adamo, uważa, że przez występujące specyficzne dla danej grupy przeciwciała i antygeny wpływają na trawienie, przyswajanie i tolerancje konkretnych grup produktów.
Wszystko za sprawą lektyn znajdujących się w produktach, które mogą być nieprawidłowo odbierane przez układ odpornościowy.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej dla grupy krwi diety, według autora, może ulec obniżeniu ryzyko rozwinięcia wielu chorób, a dodatkowo ma nastąpić poprawa samopoczucia i zwiększyć się wydajność organizmu. Tym samym przy okazji dieta ta może sprzyjać odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Od lat bada się korelacje pomiędzy daną grupą krwi, a zwiększonym ryzykiem wystąpienia jakiejś jednostki chorobowej. Naukowcy zaobserwowali pewne zależności, jednak nie są one ściśle związane jedynie z grupą krwi, ale także z wieloma genami.
Aktualne badania naukowe analizujące dietę zgodną z grupą krwi nie wykazały, że wpływa ona na poprawę zdrowia, wyników badań czy redukcji masy ciała w większym stopniu niż odżywianie się zgodnie z zaleceniami towarzystw żywieniowych.
Opinie osób stosujących dietę zgodną z grupą krwi zazwyczaj nie są obiektywne, ponieważ sięgają po nią osoby, którym zazwyczaj odpowiada zalecana grupa produktów.
Dodatkowo, gdy ograniczony zostaje asortyment, a dieta bazuje na produktach nieprzetworzonych to łatwiej o utrzymanie prawidłowej masy ciała i poprawę samopoczucia.
Reklama
Dieta dla grupy krwi 0
Według autora dieta zgodna z grupą krwi 0, powinna jak najbardziej przypominać sposób odżywiania człowieka pierwotnego, który był doskonałym łowcą oraz myśliwym i jadał głównie mięso, warzywa i owoce.
Unikać należy z kolei produktów zbożowych oraz mleka i jego przetworów. Eliminacji podlegają zatem wszelkie produkty przetworzone.
Zgodnie z założeniami osoby z grupą krwi 0 powinny odżywiać się niskowęglowodanowo, a wysokobiałkowo i tłuszczowo.
Dieta dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi A według niektórych badaczy to pierwsi rolnicy, którzy rozpoczęli uprawę zbóż. Dlatego też ich dieta powinna być zbliżona do diety wegetariańskiej.
W przeciwieństwie do zaleceń dietetycznych dla osób z grupą krwi 0, dieta w tej grupie krwi powinna być wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa. Co więc powinny jeść osoby z grupą krwi A? Przede wszystkim ich posiłki powinny być skomponowane z nasion roślin strączkowych, warzyw, owoców i zbóż.
Od czasu do czasu warto, aby uwzględniły w jadłospisie ryby.
Reklama
Dieta dla grupy krwi B
Dieta zgodna z grupą krwi B jest najbardziej urozmaicona i dopuszcza spożywanie prawie wszystkich grup produktów. Według autora, osoby z tą grupą krwi to koczownicy, którzy najlepiej tolerują większość pokarmów.
Osoby te mogą do diety włączyć mleko i jego przetwory, wybrane zboża (poza pszenicą i gryką), mięsa (głównie dziczyznę), ryby, warzywa i owoce. Limitacji powinny podlegać natomiast warzywa strączkowe.
Reklama
Dieta dla grupy krwi AB
Dieta zgodna z grupą krwi AB opisywana jest jako dieta współczesna, która powinna być zmodyfikowaną dietą wegetariańską. Nie zawiera one wiele wykluczeń poza gryką, pszenicą, fasolą, kukurydzą i czerwonym mięsem.
Zalecane z kolei są zielone warzywa, ryby i produkty mleczne.
Reklama
Dieta dla grupy krwi - tabela produktów
Dieta dostosowana do grupy krwi dzieli produkty na polecane o korzystnym wpływie na organizm, neutralne i te zakazane, które nie są dobrze tolerowane przez organizm.
Grupa krwi 0
Grupa produktów |
Polecane |
Neutralne |
Zakazane |
Mięso |
wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina |
kurczak, kaczka, indyk, królik, kuropatwa, bażant |
gęś, bekon, wieprzowina, szynka |
Ryby i owoce morza |
dorsz, morszczuk, halibut, makrela, okoń, szczupak, pstrąg tęczowy, łosoś, sardynka, sola |
tuńczyk, anchois, karp, śledź, żabnica, okoń morski, pstrąg morski, małże, krab, rak, homar, ostrygi, krewetki, kalmary, przegrzebki ślimaki |
sum, śledź marynowany, łosoś wędzony, ośmiornica, kawior |
Produkty mleczne |
żadne |
masło, ser feta, ser kozi, mozzarella, sojowe zamienniki nabiału
|
kefir, maślanka, jogurty, wszystkie pozostałe sery, ricotta, lody |
Tłuszcze |
oliwa z oliwek, olej lniany |
olej rzepakowy, olej sezamowy, olej z wątroby dorsza |
olej kukurydziany, olej bawełniany |
Orzechy i nasiona |
pestki dyni, orzechy włoskie |
migdały, orzechy laskowe, orzechy makadamia, pekan, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, orzeszki pinii |
orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki ziemne, pistacje, nasiona maku |
Nasiona roślin strączkowych |
fasola adzuki, fasola czarne oczko, fasola pinto |
czarna fasola, bób, fasola cannellini, ciecierzyca, groch zielony, groszek cukrowy |
czerwona fasola, soja, soczewica brązowa, zielona i czerwona |
Zboża |
chleb z kiełkującej pszenicy esseńskiej |
amarantus, jęczmień, gryka, ryż, proso, owies, ryż, komosa ryżowa, orkisz, |
kus kus, mąka owsiana, makaron pszenicy, płatki kukurydziane, mąka kukurydziana, otręby i zarodki pszenne, chleb pszenny pełnoziarnisty, chleb kukurydziany, pumpernikiel |
Warzywa |
botwina, brokuł, endywia, czosnek, karczochy, rzepa, jarmuż, kalarepa, por, okra, cebula, pietruszka, natka pietruszki, czerwona papryka, dynia, szpinak, bataty, |
szparagi, buraki, marchew, seler, cykoria, jalapeno, kolendra, cukinia, ogórek, koper, fenkuł, imbir, oliwki zielona, sałata masłowa, papryka zielona i żółta, cebula dymka, rzodkiewki, pomidory |
bakłażan, kapusta czerwona/biała/pekińska, kukurydza, ziemniaki, brukselka, grzyby shitake, kalafior, lucerna, oliwki czarne, pieczarki
|
Owoce |
figi świeże i suszone, śliwki świeże i suszone, |
jabłka, nektarynki, morele, banany, porzeczka, borówki, wiśnie, żurawina, daktyle, agrest, grapefruit, winogrona, kiwi, cytryny, limonki liczi, mango, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, maliny, granat, arbuz |
awokado, jagody, kokos, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki, mandarynki |
Grupa krwi A
Grupa produktów |
Polecane |
Neutralne |
Zakazane |
mięso |
żadne |
kurczak, indyk |
baranina, królik, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, podroby oraz przetwory mięsne i wędliny |
ryby i owoce morza |
karp, dorsz, makrela, sardynka, łosoś, pstrąg tęczowy i morski, żabnica, ślimak |
szczupak, okoń morski, rekin, jesiotr, miecznik |
flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz, |
produkty mleczne i jaja |
sojowe zamienniki produktów mlecznych |
jaja kurze, ser feta, mleko i ser kozi, jogurt grecki kefir, mozzarella, twaróg, ricotta, jogurt naturalny |
mleko i przetwory mleczne, lody, masło, maślanka, sery |
tłuszcze |
oliwa z oliwek, olej lniany |
olej rzepakowy, olej z wątroby dorsza |
olej bawełniany, kukurydziany, |
orzechy i nasiona |
orzeszki ziemne, masło orzechowe, pestki dyni |
migdały, orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy piniowe, nasiona maku, nasiona sezamu, orzechy włoskie |
orzechy brazylijskie, nerkowce, pistacje |
nasiona roślin strączkowych |
fasola adzuki, fasola czarna, fasola czarne oczko, soczewica brązowa, zielona i czerwona, fasola pinto, czerwona soja |
fasola cannellini, groch zielony, fasola biała, groszek zielony, groszek cukrowy |
ciecierzyca, fasola czerwona, fasola lima |
zboża |
amarantus, gryka, chleb z kiełkującej pszenicy esseńskiej, wafle ryżowe, chleb z mąki sojowej, ryż, żyto
|
jęczmień, płatki kukurydziane, kamut, proso, owies, orkisz, tapioka, dziki ryż, kus-kus, chleb z brązowego ryży, chleb bezglutenowy, chleb jaglany, chleb orkiszowy, chleb żytni chlebki wasa, |
bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszenicznego, wieloziarnisty, z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy, pumpernikiel |
warzywa |
kiełki lucerny, botwina, brokuł, endywia, czosnek, karczochy, rzepa, jarmuż, kalarepa, por, okra, cebula, pietruszka, natka pietruszki, dynia, szpinak, |
szparagi, buraki, pok choy, marchew, kalafior, seler, cykoria, cukinia, ogórek, fenkuł, sałata, oliwki zielone, cebula dymka, rzodkiewka, rukola, kukurydza |
bakłażan, kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe, czerwone, słodkie), fasola |
owoce |
morele, wiśnie, figi świeże i suszone, grapefruit, cytryny, ananas, śliwki świeże i suszone |
awokado, jabłka, jagody, borówki, żurawina, daktyle, winogrona, guawa, kiwi, limonka, melony, nektarynka, brzoskwinie, gruszka, granat, maliny, truskawki, arbuz |
banany, mandarynki, mango, melony, kokos, pomarańcza, rabarbar, papaja |
Grupa krwi B
Grupa produktów |
Polecane |
Neutralne |
Zakazane |
mięso |
jagnięcina, baranina, królik |
wołowina, indyk |
cielęcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina, kurczak, gęś, wędliny, bekon |
ryby i owoce morza |
dorsz, morszczuk, halibut, makrela, żabnica, szczupak, sardynki, pstrąg morski, jesiotr |
karp, sum kawior, śledź, małże, pstrąg tęczowy, żabnica, przegrzebki, szprotki, sola, miecznik, kałamarnica |
anchois, małże, kraby, raki, węgorz, żabie udka, homar, ośmiornica, ostrygi, krewetki, ślimaki, łosoś wędzony |
produkty mleczne |
serek wiejski, ser feta, ser i mleko kozie, kefir, mleko odtłuszczone, mozzarella, ricotta, jogurt grecki |
ser brie, camembert, cheddar, creme fraiche, edam, emmentaler, gouda, pełne mleko, twaróg, mleko sojowe |
lody, ser blue |
tłuszcze |
oliwa z oliwek |
masło ghee, olej z wątroby dorsza, olej lniany |
olej rzepakowy, olej bawełniany, olej słonecznikowy, olej sezamowy, olej kukurydziany |
orzechy i nasiona |
żadne |
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy włoskie |
mak, nasiona sezamu, orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, pistacje, siemię lniane |
nasiona roślin strączkowych |
czerwona fasola, fasola lima, fasola navy |
bób, fasola cannellini, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, czerwona soja |
fasola adzuki, czarna fasola, fasola czarne oczka, ciecierzyca, soczewica brązowa, zielona i czerwona |
zboża |
proso, orkisz, otręby owsiane i ryżowe, chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe, chleb jaglany, chleb z kiełkującej pszenicy esseńskiej, chlebek wasa |
chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb z mąki sojowej, chleb pumpernikiel |
amarantus, jęczmień, gryka, żyto, kamut, kasza gryczana, płatki kukurydziane |
warzywa |
bakłażan, burak, botwina, kapusta czerwona, biała, pekińska, brukselka, marchew, kalafior, jarmuż, shiitake, pietruszka, natka pietruszki, papryki, bataty |
kiełki lucerny, pok choy, seler, cykoria, jalapeno, ogórek, koper. endywia, fenkuł, czosnek, imbir, rzepa, kalarepa, por, sałata, okra, ziemniaki, cebula, rukola, szpinak, |
kukurydza, karczochy, czarne i zielone oliwki, pomidory, rzodkiewki i ich kiełki, |
owoce |
banany, żurawina, winogrona, papaja, ananas, śliwki |
jabłka, morele, jagody, borówki, porzeczki, wiśnie, daktyle, figi świeże i suszone, agrest, grapefruit, guawa, kiwi, cytryna, limonka, liczi, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, plantany, śliwki suszone, maliny |
awokado, kokos, granaty, rabarbar |
Grupa krwi AB
Grupa produktów |
Polecane |
Neutralne |
Zakazane |
mięso |
baranina, królik, indyk |
|
Wołowina, kurczak, kaczka, gęś, wieprzowina, cielęcina, wędliny |
ryby i owoce morza |
dorsz, morszczuk, makrela, żabnica, szczupak, pstrąg tęczowy i morski, sardynki, jesiotr ślimak, |
karp, sum, śledź, małże, łosoś, miecznik, kawior, małżem przegrzebki, kalmary |
Anchois, halibut, krab, raki, żabie udka, homar, ośmiornica, sola, krewetki |
produkty mleczne |
serek wiejski, ser i mleko kozie, kefir, mozzarella, ricotta |
cheddar, creme fraiche, edam, ementaler, gouda, mleko odtłuszczone, twaróg, jogurt grecki, mleko i ser sojowy |
masło, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko |
tłuszcze |
oliwa z oliwek |
olej rzepakowy, olej lniany, olej z wątroby dorsza |
olej kukurydziany, olej sezamowy, olej słonecznikowy
|
orzechy i nasiona |
orzeszki ziemne, orzechy włoskie |
migdały, orzechy brazylijskie, makadamia, pistacje |
mak, nasiona sezamu, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane |
nasiona roślin strączkowych |
soczewica zielona, fasola czerwona, fasola pinto, soja |
fasola cannellini, groch, groszek, soczewica brązowa i czerwona |
Fasola adzuki, czarna fasola, fasola czarne oczko, ciecierzyca, fasola lima |
zboża |
proso, orkisz, ryż dziki, otręby owsiane, wafle ryżowe, chleb jaglany, chleb z brązowego ryżu, chleb z kiełkującej pszenicy essene, chleb z mąki sojowej, chleb żytni |
amarantus, jęczmień, komosa ryżowa, otręby pszenne, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb z pszenicy durum, pumpernikiel |
gryka, kamut, płatki kukurydziane |
warzywa |
kiełki lucerny, bakłażan, buraki, botwina, brokuł, kalafior, seler, ogórek, czosnek, jarmuż, pietruszka, natka pietruszki, bataty |
szparagi, pok choy, brukselka, kapusta biała, czerwona i pekińska, marchew, cykoria, cukinia, fenkuł, rzepa, kalarepa, por, sałata, zielone oliwki, cebula, ziemniaki, dynia, szpinak, pomidor |
kukurydza, jalapeno, karczochy, czarne oliwki, papryka (czerwona, zielona, żółta), rzodkiewki,
|
owoce |
wiśnie, żurawina, figi świeże i suszone, winogrona, śliwki |
jabłka, morele, jagody, porzeczki, borówki, daktyle, grapefruit, kiwi, cytryna, limonka, liczi, melon, nektarynka, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, maliny, truskawki, arbuz |
Awokado, kokos, banany, mango, granat, rabarbar
|
Reklama
Jak komponować jadłospis zgodnie z grupą krwi?
Chcąc przestrzegać diety zgodnej z grupą krwi, codzienny jadłospis warto komponować opierając się na liście produktów zakazanych i przeciwwskazanych. Pomimo wielu wykluczeń każda z diet może być smaczna.
Niestety jak każda dieta eliminacyjna wykluczenie całych grup produktów zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Dodatkowo dieta dla grupy krwi 0 nie dostarcza odpowiedniej ilości węglowodanów, przez co po jej wprowadzeniu można odczuwać zmęczenie, senność i ból głowy.
Dieta dopasowana do genotypu to odległa przyszłość i chociaż dieta zgodna z grupą krwi również się do niego odwołuje to posiadamy zbyt małą wiedzę, jak poszczególne składniki żywności wpływają na aktywacje czy wyciszanie genów.
Niezależnie od tego jaką grupę krwi mamy, zbilansowana dieta, oparta na roślinach, ale zawierająca źródła białka (roślinne lub zwierzęce), jest optymalnym sposobem żywienia. Obecnie dostępne są aplikacje dietetyczne z gotowymi planami żywienia, które ułatwiają przestrzeganie rekomendacji żywieniowych.
Ponadto w ramach abonamentu dostaje się dostęp do listy zakupów, możliwość wymiany posiłków czy nieograniczony kontakt z dietetykiem.
Artykuł zawiera lokowanie produktu