Hibiskus to roślina zielna z rodziny ślazowatych. Herbatę z hibiskusa przygotowywano już w starożytnym Egipcie, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.
Mocno zaparzony i odpowiednio przyprawiony zastępował wino – do dziś w tej formie piją go mieszkańcy Afryki i Azji. Dzięki kwiatom o nasyconej, różowo-czerwonej barwie, niektóre odmiany hibiskusa są chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach.
Herbata z hibiskusa - jakie ma właściwości?
Hibiskus to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Nic dziwnego, że herbata z hibiskusa jest bardzo ceniona w medycynie naturalnej.
Badania przeprowadzone w 2004 roku przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie potwierdziły, że właściwościwości herbaty z hibiskusa są niezwykłe - wzmacnia ona serce i układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy.
Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach.
Hibiskus wzmacnia również odporność organizmu, dlatego warto przyjmować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości witaminy C, herbata z hibiskusa wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne.
Napar z hibiskusa obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Działanie wzmacniające kwiatu hibiskusa powoduje, że warto po niego sięgać w okresie rekonwalescencji.
Oprócz przeciwutleniaczy i witaminy C, hibiskus zawiera również błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. To sprawia, że herbata z hibiskusa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu.
Warto zatem sięgać po kwiat hibiskusa dbając o linię. Hibiskus wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Mówi się też, że wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Reklama
Hibiskus w ciąży i inne przeciwwskazania
Hibiskusa nie powinny zbyt często spożywać osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują też, że regularne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny przyjmowanie hibiskusa omówić z lekarzem.
Mówi się, że w hibiskusie znajdują się substancje, które mogą wywołać poronienie. Choć nie jest to poparte żadnymi badaniami naukowymi, herbata z hibiskusa profilaktycznie nie jest zalecana kobietom w ciąży.
Reklama
Hibiskus: herbata dobra na zdrowie i... upały
Hibiskus suszony można kupić za kilka złotych w sklepach zielarskich. Wyciąg z hibiskusa jest także składnikiem wielu herbatek owocowych. To właśnie on jest odpowiedzialny za ich intensywny, różowy kolor.
Ze względu na delikatnie kwaśny smak, herbata z hibiskusa idealnie nadaje się na upalne dni. Wystarczy przygotować napar z rośliny (kilka płatków suszonego hibiskusa zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 10 minut) i go ostudzić. Następnie dodajemy listki mięty, plasterek pomarańczy i kostki lodu. Napój do smaku można również osłodzić.
Reklama
Czy każdy hibiskus nadaje się na herbatę?
Jako składnik herbatek, które kupić możemy w sklepie z ziołami czy w aptece, wykorzystywane są przeważenie kwiaty ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa). Roślinę tę spotkać można w Meksyku, Sudanie czy Egipcie. Na szczęście jednak nie trzeba jechać aż tak daleko, by przyrządzić samodzielnie herbatę z hibiskusa.
Ketmię możemy zasadzić również w swoim ogrodzie i jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki: ciepło i ochronę przed wiatrem - wówczas pięknie wyrośnie i jej płatków będziemy mogli użyć do zaparzenia własnej herbaty z hibiskusa.