Ile jeść czosnku dziennie?
Już jeden ząbek czosnku dziennie wystarczy, by odczuć jego prozdrowotne właściwości.Dawka większa niż dwa ząbki może podrażnić żołądek, dlatego to absolutne maksimum, zalecane jedynie przy infekcjach.
Czosnku nie powinny spożywać osoby zmagające się z nieżytem żołądka i jelit oraz chorobami wątroby. Stosowania dużych ilości czosnku w diecie nie zaleca się również osobom z niskim ciśnieniem krwi i chorobą zakrzepową. Jeśli nic i nikt nie jest w stanie przekonać nas do spożywania surowego czosnku, można zaopatrzyć się w tabletki. Będą one stanowić dobrą pomoc w walce z przeziębieniem.
Reklama
Czosnek – naturalny antybiotyk
Po czosnek sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. I bardzo dobrze – czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk, hamując rozwój bakterii.W niewielkich ząbkach kryje się cała masa witamin i mikroelementów.
W czosnku znajdziemy m.in.:
- sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu),
- związki flawonoidowe,
- aminokwasy,
- witaminy (A, C, B1, B2, PP),
- rzadkie mikroelementy, takie jak kobalt, chrom i nikiel.
Niezwykle cenne są również bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Choć dają one czosnkowi charakterystyczny zapach, bez nich czosnek nie byłby aż tak wartościowy.