Na co pomaga imbir?
Korzeń imbiru ma wlaściwości lecznicze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Co ciekawe, takiego działania zdrowotnego nie posiada imbir w formie sproszkowanej przyprawy. Stosując więc imbir na przeziębienie, warto wybierać zatem ten świeży.
Roślina w postaci przyprawy będzie przydatna w przypadku chorób przebiegających z nadmiernym wydzielaniem flegmy - sproszkowany imbir posiada bowiem działanie osuszające. Różnica we właściwościach imbiru wynika z zawartości gingerolu, który znajduje się w soku rośliny. W procesie suszenia niewiele z niego zostaje.
Dodatkowo spożywanie wody z imbirem i cytryną wpływa pozytywnie na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwia odchudzanie.
Reklama
Przepis na napój z imbiru
Przyrządzenie napoju z imbiru jest bardzo proste. Potrzebne będą"
- korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów,
- pół litra wrzątku,
- sok z cytryny i miód do smaku.
Imbir obieramy ze skórki. Połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a drugą część kroimy w cienkie paski lub plasterki. Całość wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. W takiej postaci możemy przechowywać go przez kilka dni w lodówce.
Aby przyrządzić napój na bazie naparu, wystarczy wlać do szklanki około 50 ml mikstury i dodać 200 ml gorącej wody, miód i sok z cytryny.
W celu wzmocnienia organizmu wystarczy pić jedną szklankę napoju dziennie. Dawkowanie w czasie infekcji powinno z kolei wynosić trzy razy na dobę.
Czy można pić napar z imbiru codziennie? Jak najbardziej, jednak należy pamiętać, by nie przekroczyć zalecanej dawki.
Reklama
Przepis na nalewkę z imbiru
Z imbiru możemy przygotować także nalewkę. W tym celu potrzebujemy następujących składników:
- 100 g imbiru,
- 100 g cukru,
- 2 cytryn,
- 3 łyżek miodu,
- 0,75 l wódki.
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytryny kroimy w ósemki i wrzucamy je razem z imbirem do dużego słoja. Następnie całość zasypujemy cukrem. Na wierzch dodajemy jeszcze miód. Składniki zalewamy wódką i zamykamy szczelnie słój. Nalewka będzie gotowa po trzech miesiącach.
Należy pamiętać, że zaleca się spożywanie wszelkich napojów procentowych bardzo rzadko i w niewielkiej ilości. Zupełny zakaz spożywania alkoholu dotyczy z kolei osóby niepełnoletniych oraz kobiet w ciąży.
Równie popularne są syropy z imbiru, które dodawać można do herbaty i podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wiele osób dodaje do takiej mieszanki także kurkumę i cynamon, które również stosuje się w leczeniu przeziębienia.
Reklama
Napar z imbiru na zapalenie gardła
Imbir najlepiej zacząć przyjmować zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji. Jeśli zmarzliśmy i czujemy, że coś nas „łamie”, może być to sygnał, że w organizmie rozwija się stan zapalny. Napar z imbiru sprawi wówczas, że choroba nas ominie lub jej przebieg będzie krótszy i łagodniejszy.
Imbirowy napój można przyjmować również już w trakcie infekcji, ponieważ posiada on właściwości napotne. Herbata z imbirem i miodem sprawdzi się zarówno w przypadku lekkiej gorączki, jak i bólu gardła. Dodatkowo łagodzić może kaszel i udrożnić zatkane zatoki.
Pamiętajmy jednak, że efekty pojawią się tylko jeżeli będziemy przyjmować imbir regularnie.
Reklama
Na co pomaga imbir w ciąży?
Nie ma badań, które mogłyby potwierdzić, że imbir może zaszkodzić ciężarnej lub rozwijającemu się w jej macicy płodowi.
Imbir natomiast świetnie pomaga na zgagę. Wchłania kwasy cofające się do przełyku i szybko łagodzi podrażnienia.
Jego silne właściwości przeciwzapalne mogą być w stanie poratować nie jedną ciężarną, która zmaga sie z refluksem.
Reklama
Imbir a karmienie piersią
Dobra informacja dla świeżo upieczonych mam jest taka, że korzeń imbiru nie jest szkodliwy dla dziecka, dlatego można spożywać go w okresie karmienia piersią.
Ze względu na ostry, charakterystyczny smak przyprawy, lepiej jednak unikać jej w czasie pierwszych trzech miesięcy życia dziecka.
Imbir może bowiem nieco zmienić smak mleka, co może nie spodobać się niemowlakowi.
Reklama
Czy stosowanie imbiru może przynosić skutki uboczne?
Warto mieć na uwadze, że nadmierne spożycie imbiru może wiązać się z powikłaniami, jak np. bóle i zawroty i głowy. Dodatkowo:
- obniża on także stężenie glukozy we krwi,
- prowadzi do osłabienia,
- wzmaga krwawienie,
- powoduje wzdęcia i bóle brzucha,
- wywołuje biegunkę
- podnosi ciśneinie.
Imbir nie jest wskazany do spożywania przez osoby chorujące na wrzody żołądka oraz refluks żołądkowy, gdyż substancje w nim zawarte mogą wpływać drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego.
Należy jednak pamiętać, że skutki uboczne pojawiają się wyłącznie w przypadku spożycia zbyt dużej ilości imbiru. Jego regularne, a nawet codzienne spożywanie przez osoby zdrowe jest bezpieczne.
Jak przechowywać imbir?
Świeży imbir najlepiej owinąć w papierowy ręcznik, włożyć do plastikowego pojemnika i schować do lodówki. Tak przechowywany będzie nadawał się do spożycia przez kilka tygodni.
Imbir w postaci przyprawy, a więc wysuszony i sproszkowany nadaje się do bezpośredniego użycia.
Z kolei imbirowe nalewki lub inne mikstury stworzone z wykorzystaniem tej rośliny również najlepiej przechowywać w lodówce. Znacznie wydłuża to czas ich przydatności.