Układ odpornościowy zapewnia organizmowi ochronę m.in. przed atakami bakterii i wirusów. Na to jednak, jak sprawnie mechanizmy obronne działają, ogromny wpływ ma styl życia – przede wszystkim długotrwały stres, ilość snu, aktywność fizyczna i sposób żywienia.
Regularny ruch, wypoczynek i odpowiednio skomponowane posiłki mogą mieć korzystny wpływ na odpowiedź immunologiczną. Dzięki nim pacjent ma więcej siły na ewentualną walkę z chorobą, łatwiej przebiega u niego proces leczenia i rekonwalescencji.
Czym jest immunożywienie?
Dieta może znacząco wpływać na aktywność układu immunologicznego. Warunkiem jest jednak obecność w niej odpowiednich ilości składników odżywczych wspierających działanie układu odpornościowego, takich jak:
- Białko,
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
- Niektóre witaminy (A, C, E, D),
- Niektóre składniki mineralne (żelazo, cynk, selen),
- Błonnik pokarmowy
- Niektóre aminokwasy (arginina, glutamina),
- Pro- i prebiotyki.
Pozytywne działanie składników pokarmowych na układ odpornościowy można wykorzystać m.in. w profilaktyce i leczeniu infekcji i chorób przewlekłych oraz u osób w wieku podeszłym1.
Immunożywienie to żywienie wspomagające działanie układu odpornościowego. Jest ono istotnym elementem wsparcia pacjentów z chorobą nowotworową, chorych poddawanych zabiegom chirurgicznym czy pacjentów po ciężkich urazach.
Reklama
Immunożywienie - ważne składniki
Do składników immunożywienia zaliczamy:
- Argininę (znajdziemy ją w orzechach i pestkach),
- Kwasy tłuszczowe omega-3 (ich dobrym źródłem są tłuste ryby z zimnych mórz: łosoś, sardynki, makrela, śledź, ale także siemię lniane i olej lniany),
- Nukleotydy (szczególnie bogate w nie jest mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce, drobiowe oraz wątroby, ekstrakty mięsne oraz ryby: makrele oraz sardynki)2.
Reklama
Immunożywienie - kiedy potrzebne jest wsparcie?
Chociaż większość wartościowych składników wchodzących w skład immunożywienia występuje naturalnie w pożywieniu, czasem organizm zmagający się z chorobą potrzebuje ilości większych niż te, które jesteśmy w stanie dostarczyć ze standardową dietą.
Wtedy rozwiązaniem może być sięgnięcie po immunożywienie w postaci specjalistycznych produktów odżywczych opracowanych dla pacjentów w okresie przed- i pooperacyjnym.
Są to gotowe do spożycia preparaty odżywcze, zawierające wymienione wyżej immunoskładniki, czyli składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Zastosowanie ich w okresie okołooperacyjnym może zmniejszyć ryzyko powikłań, skrócić czas pobytu w szpitalu i przyspieszyć rekonwalescencję. Co ważne, preparaty te zawierają nie tylko immunoskładniki, ale stanowią kompletna dietę, czyli uzupełniają jadłospis o niezbędną pacjentowi energię i inne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Immunożywienie to część większej grupy produktów, określanej wspólnie jako doustne diety przemysłowe. Zaliczają się one do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i stanowią żywieniowe wsparcie dla pacjentów niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem.
Preparaty z tej grupy powinny być wprowadzane do diety pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego. Ze względu na fakt, iż zwykle nie zawierają w swoim składzie glutenu ani laktozy, produkty te można stosować w przypadku nadwrażliwości na te składniki.
Duża różnorodność doustnych preparatów odżywczych pod względem składu pozwala na ich dostosowanie do wymagań żywieniowych pacjenta (preparaty wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, o niskim indeksie glikemicznym, z błonnikiem lub bez niego).
Produkty te występują także w wielu wariantach smakowych, co pozwala przy wyborze produktu dla konkretnego pacjenta wziąć pod uwagę także jego preferencje smakowe.