Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Co to jest immunożywienie?

Czy dietą możemy wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspieszyć powrót do zdrowia i poprawić samopoczucie? Okazuje się, że tak! Obecność w jadłospisie odpowiednich składników pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, wspomóc proces leczenia i rekonwalescencji oraz, co ważne dla pacjenta, skrócić jego pobyt w szpitalu.
Immunożywienie
Źródło: 123RF
Spis treści

Układ odpornościowy zapewnia organizmowi ochronę m.in. przed atakami bakterii i wirusów. Na to jednak, jak sprawnie mechanizmy obronne działają, ogromny wpływ ma styl życia – przede wszystkim długotrwały stres, ilość snu, aktywność fizyczna i sposób żywienia.

Regularny ruch, wypoczynek i odpowiednio skomponowane posiłki mogą mieć korzystny wpływ na odpowiedź immunologiczną. Dzięki nim pacjent ma więcej siły na ewentualną walkę z chorobą, łatwiej przebiega u niego proces leczenia i rekonwalescencji.

Czym jest immunożywienie?

Dieta może znacząco wpływać na aktywność układu immunologicznego. Warunkiem jest jednak obecność w niej odpowiednich ilości składników odżywczych wspierających działanie układu odpornościowego, takich jak:

  • Białko,
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • Niektóre witaminy (A, C, E, D),
  • Niektóre składniki mineralne (żelazo, cynk, selen),
  • Błonnik pokarmowy
  • Niektóre aminokwasy (arginina, glutamina),
  • Pro- i prebiotyki.

Pozytywne działanie składników pokarmowych na układ odpornościowy można wykorzystać m.in. w profilaktyce i leczeniu infekcji i chorób przewlekłych oraz u osób w wieku podeszłym1.

Immunożywienie to żywienie wspomagające działanie układu odpornościowego. Jest ono istotnym elementem wsparcia pacjentów z chorobą nowotworową, chorych poddawanych zabiegom chirurgicznym czy pacjentów po ciężkich urazach.

Reklama

Immunożywienie - ważne składniki

Do składników immunożywienia zaliczamy:

  • Argininę (znajdziemy ją w orzechach i pestkach),
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (ich dobrym źródłem są tłuste ryby z zimnych mórz: łosoś, sardynki, makrela, śledź, ale także siemię lniane i olej lniany),
  • Nukleotydy (szczególnie bogate w nie jest mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce, drobiowe oraz wątroby, ekstrakty mięsne oraz ryby: makrele oraz sardynki)2.

Reklama

Immunożywienie - kiedy potrzebne jest wsparcie?

Chociaż większość wartościowych składników wchodzących w skład immunożywienia występuje naturalnie w pożywieniu, czasem organizm zmagający się z chorobą potrzebuje ilości większych niż te, które jesteśmy w stanie dostarczyć ze standardową dietą.

Wtedy rozwiązaniem może być sięgnięcie po immunożywienie w postaci specjalistycznych produktów odżywczych opracowanych dla pacjentów w okresie przed- i pooperacyjnym.

Są to gotowe do spożycia preparaty odżywcze, zawierające wymienione wyżej immunoskładniki, czyli składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Zastosowanie ich w okresie okołooperacyjnym może zmniejszyć ryzyko powikłań, skrócić czas pobytu w szpitalu i przyspieszyć rekonwalescencję. Co ważne, preparaty te zawierają nie tylko immunoskładniki, ale stanowią kompletna dietę, czyli uzupełniają jadłospis o niezbędną pacjentowi energię i inne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Immunożywienie to część większej grupy produktów, określanej wspólnie jako doustne diety przemysłowe. Zaliczają się one do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i stanowią żywieniowe wsparcie dla pacjentów niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem.

Preparaty z tej grupy powinny być wprowadzane do diety pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego. Ze względu na fakt, iż zwykle nie zawierają w swoim składzie glutenu ani laktozy, produkty te można stosować w przypadku nadwrażliwości na te składniki.

Duża różnorodność doustnych preparatów odżywczych pod względem składu pozwala na ich dostosowanie do wymagań żywieniowych pacjenta (preparaty wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, o niskim indeksie glikemicznym, z błonnikiem lub bez niego).

Produkty te występują także w wielu wariantach smakowych, co pozwala przy wyborze produktu dla konkretnego pacjenta wziąć pod uwagę także jego preferencje smakowe.

Czytaj również

Bibliografia

  • Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss - Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013, 82(3):222-231
  • Joanna Głazowska, Urszula Stankiewicz, Robert Tylingo, Agnieszka Bartoszek - Kwasy nukleinowe w żywności – występowanie i właściwości reologiczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 5 – 19
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda