Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jagody acai - czy pomagają na odchudzanie? Właściwości i cena

Jagody acai należą do tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych wyróżniających się nadzwyczajnie dużą zawartością witamin, minerałów i antyoksydantów. Na czym polega fenomen owoców acai? Gdzie można je? Zobacz, jakie właściwości mają jagody acai i jak wpływają na odchudzanie.
Jagody acai
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Jagody acai wyglądem są podobne do borówek, jednak posiadają pestkę. Co jeszcze je wyróżnia?
  • Owoce acai dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy opóźniają proces starzenia i mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Na co jeszcze pomagają?
  • Owoce acai polecane są osobom cierpiącym na spadki nastroju, a w tym stany depresyjne. Dlaczego?
SPRAWDŹ TEŻ: Dlaczego warto jeść czarne jagody?
Spis treści

Czym są jagody acai?

Owoce acai, nazywane także jagodami z palmy brazylijskiej, przywędrowały do nas z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, głównie w Amazonii. Swoim wyglądem przypominają nieco borówkę amerykańską, a w smaku połączenie jagody z gorzką czekoladą.

Ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne w XIX wieku odkryły plemiona amazońskie, które po dziś dzień stosują acai w leczeniu biegunki, wrzodów czy do zwalczenia gorączki.

W Polsce świeże jagody acai nie są dostępne, gdyż nie nadają się do eksportu. Najczęściej można kupić je w postaci soku, którego cena osiąga nawet cenę 80 zł za litr.

Coraz bardziej popularne stają się również sproszkowane lub liofilizowane acai.

Reklama

Właściwości lecznicze jagód acai

Owoce acai - dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - opóźniają proces starzenia i mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych.

Acai posiadają więcej antyoksydantów od czerwonych winogron, które jeszcze do niedawna uchodziły za najlepsze źródło przeciwutleniaczy. Należą do nich również polifenole, które znajdują się w tych jagodach.

Jagody acai są bogate nie tylko w antyoksydanty, ale też kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu we krwi, podnosząc jednocześnie ten „dobry”.

Są zatem niezastąpione w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie szkodliwych dla ludzkiego organizmu tłuszczów hamuje także zawarty w ekstrakcie z acai błonnik, który przyspiesza metabolizm.

Owoce często wykorzystuje się w produkcji napojów energetyzujących i nawadniających. Jagody acai zawierają również spore ilości kwasów omega-6 i -9, które pomagają zwalczać wysoki poziom złego cholesterolu.

Acai bogate są również w witaminy z grupy B1, B2 i B3 oraz witaminę C i E.

Właściwości lecznicze jagód acai:

  • wspomagają proces odchudzania;
  • usprawniają metabolizm i oczyszczają organizm z toksyn - owoce pomagają w wydalaniu toksyn zalegających w organizmie (jagody acai często można spotkać w suplementach diety wspomagających detoks i odchudzanie);
  • regulują poziom tłuszczów i cukru we krwi;
  • regulują poziom cholesterolu - udowodniono, że owoce zawierają antocyjany, które mają inteligentną zdolność do obniżania złego cholesterolu, a podwyższania dobrego, dlatego jagody powinny spożywać osoby zagrożone zachorowaniem na miażdżycę;
  • poprawiają krążenie - składniki, które zawierają owoce acai poprawiają krążenie, rozszerzają naczynia krwionośne i hamują powstawanie zakrzepów;
  • łagodzą objawy biegunki;
  • odmładzają skórę - jagody od dłuższego czasu oprócz w przemyśle spożywczym, wykorzystywane są również w kosmetykach. Produkty oparte na składnikach jagód acai poprawiają krążenie skóry, nadają jej blask i elastyczność. Kremy z wyciągiem z jagód acai leczą również zmiany skórne;
  • poprawiają kondycję i jakość snu;
  • dodają energii;
  • wzmacniają odporność na stres,
  • pomagają uzupełniać części niedoboru żelaza, a także wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby.

Owoce mogą również okazać się pomocne mężczyznom, którzy mają problem z niskim libido i erekcją. Substancje zawarte w jagodach poprawiają krążenie, a tym samym pobudzają popęd seksualny.

Prozdrowotne działanie jagód acai potwierdzają opinie lekarzy. Należy jednak pamiętać o tym, by stanowiły one jedynie wsparcie leczenia, a nie jego alternatywę.

Reklama

Czy jagody acai są skuteczne na odchudzanie?

Dzięki dużej ilości błonnika owoce acai zapewniają uczucie sytości, usprawniają przemianę materii i regulują proces trawienia. To sprawia, że pomagają kontrolować ilość spożywanych kalorii i pozytywnie wpływają na sylwetkę.

Owoce acai znane są ze swoich detoksykujących właściwości oraz wspomagania walki z otyłością, jednak należy pamiętać, że mimo wszystko są dość kalorycznymi owocami (80 kcal w 100 g).

Pomimo wysokiej kaloryczności, osoby spożywające sok z jagód acai nie muszą martwić się o linię. Picie już 50 ml soku z acai dziennie pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.

Jagody zawierają spore ilości błonnika, który regularnie spożywany przyspiesza metabolizm i pomaga oczyścić jelita. Spożywane owoce acai dają uczucie sytości, co skutkuje rzadszym odczuwaniem głodu i zaprzestaniem sięgania po przekąski.

Istnieją również badania, które udowadniają, że jagody acai niwelują przykre skutki spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów. Zawarta w nich kofeina pobudza organizm, a chrom pomaga w rozkładaniu węglowodanów.

Należy wspomnieć, że nie ma badań, które jednoznacznie potwierdzałby, że tabletki acai wpływają na odchudzanie. Nic nie zastąpi zrównoważonego trybu życia, regularnych posiłków i diety bogatej w owoce i warzywa oraz odpowiednią ilość wypijanej wody.

Reklama

Jak jeść jagody acai?

Oczywiście można jeść jagody acai jako przekąskę, gdy są suszone. Sproszkowane jagody acai można dodawać do ciast, jogurtów, koktajli czy nawet omletów.

Dostępne są również mrożone acai w formie puree. Je także można dodać do jogurtu czy owsianki. Często stają się też składnikiem napojów.

Ich wyjątkowy smak może urozmaicić każdy prozaiczny posiłeki. Opisywany jest jako połączenie czekolady i dzikich jagód.

Sproszkowane jagody acai można dodawać do ciast, jogurtów, koktajli czy nawet omletów.

Reklama

Sproszkowane jagody acai

Sproszkowane jagody acai to nic innego jak liofilizowane owoce, czyli sproszkowane owoce po ich wcześniejszym zamrożeniu. Taki proszek zajmuje stosunkowo mało miejsca i łatwo można go przetransportować i zabrać, np. w podróż.

Producenci sproszkowanych jagód acai zalecają spożywanie od 2 do 3 łyżeczek dziennie tych owoców.

Do wad sproszkowanych owoców acai należy cena, za 100 g musisz zapłacić ok. 40 zł. Kupując suszone jagody acai warto wybrać te, które pochodzą z ekologicznych upraw i w składzie mają tylko 100 % sproszkowanych owoców. Ekologiczne produkty nie powinny zawierać konserwantów ani barwników. 

Reklama

Efekty uboczne jagód acai

Jagody acai, jak większość produktów, spożywane w nadmiarze mogą szkodzić. Ważne jest zatem ich odpowiednie dawkowanie.

Spożywanie nadmiernej ilości jagód acai może doprowadzić do pojawienia się problemów żołądkowych.Skutki uboczne spożywania owoców acai to m.in.: biegunka, wzdęcia, gazy, a także wysypki skórne. Jeśli zauważysz u siebie, takie objawy po długotrwałym i obfitym spożywaniu tego rodzaju jagód, odstaw je i zgłoś się do lekarza.

A jakie są przeciwwskazania do spożywania jagód acai? Jedynym przeciwwskazaniem jest alergia, która może się objawić, np. w postaci wysypki, a nawet trudności w oddychaniu.

Nie ma również badań, które potwierdziłyby bezpieczeństwo spożywania jagód acai w ciąży i podczas karmienia piersią, dlatego w tym czasie lepiej ich unikać.

Reklama

Gdzie kupić i ile kosztują jagody acai?

Ze względu na swoją budowę (małe i delikatne) jagody acai są tylko dostępne w Amazonii, a ich transport do Polski nie jest możliwy. Z tego powodu można je spożywać  tylko w formie gotowego soku kupionego w aptece, tabletkach lub proszku.

Owoców acai szukaj w sklepach ze zdrową żywnością - zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.

Niestety nie ma czegoś takiego jak syrop z jagody acai, jednak dostępny jest sok z tych owoców, który również można rozpuszczać w herbacie.

Dobry sok nie będzie zawierał dodatkowych składników jak np. alkohol czy cukry. Koszt butelki półlitrowej to ok. 40 zł. Jak go stosować?

Sok najlepiej pić po posiłku, gdyż na czczo może podrażniać żołądek. Informację odnośnie dziennej dawki spożycia znajdziemy z pewnością na etykiecie butelki.

Ile z kolei kosztują jagody acai? Za 100 g sproszkowanych owoców zapłacisz około 60 zł. Wyciąg z acai w postaci tabletek to koszt od 60 do aż 120 zł, a w formie wodno-glicerynowego ekstraktu około 10 złotych.

W sklepach bio coraz częściej można kupić również olej z jagód acai. Specyfik ten jest używany w pielęgnacji skóry. Regeneruje on, wygładza i nawilża cerę. Wyrównuje także jej koloryt i wzmacnia naczynia krwionośne.

Sadzonki jagód acai nie są niestety możliwe o zakupu w Polsce. Z tego też powodu nie można ich uprawiać.

Czytaj również

Bibliografia

  • Cieślik E, Topolska K. Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.) Postępy Fitoterapii 3/2012;188-191.
  • Hogan S., Chung H., Zhang L., Li J., Lee Y., Dai Y., Zhou K. Antiproliferative and antioxidant properties of anthocyanin-rich extract from açai. Food Chem 118, 208-214, 2010.
  • de Souza M.O., Silva M., Silva E., Oliverira de Paula R., Pedrosa M.L. Diet supplementation with açai (Euterpe oleracea Mart) pulp improves biomarkers of oxidative stress and serum lipid profiles in rats. Nutrition 26 (2009) 804-810.
  • Maffeis G., Acai, goji, borówka. Trzy cudowne jagody, AWM, 2015.
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce figi
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!