Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Brokuły to niezwykle zdrowe i delikatne w smaku warzywa, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jak je ugotować, by zachowały swój zielony kolor i właściwości?
Brokuły ugotowane na paprze
Źródło:123RF
Spis treści

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły to prawdziwa skarbnica:

  • witamin C i A, 
  • kwasu foliowego, 
  • potasu,
  • wapnia. 

Znajduje się w nich również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem blokującym powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Pomaga on także likwidować komórki tworzącego się nowotworu. Wszystko to sprawia, że brokuły są polecane w diecie przeciwnowotworowej.

Warunkiem jest jednak ich odpowiednie przygotowanie – temperatura nie może przekraczać 76 stopni Celsjusza. Jeśli więc zależy nam na antyrakowym działaniu brokułów, powinniśmy gotować je na parze przez maksymalnie 4 minuty. 

Reklama

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Najlepszym sposobem przyrządzania brokułów jest ich gotowanie na parze.Pozwala to zachować nie tylko ich piękny, soczyście zielony kolor, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Aby przygotować brokuły na parze, do dużego garnka należy wlać niewielką ilość wody i włożyć sitko lub specjalny wachlarz do gotowania na parze. 

Brokuł dzielimy na różyczki i umieszczamy na sicie, gdy woda zacznie się gotować – ważne, by nie dotykała warzyw. Po około czterech minutach brokuły powinny być już gotowe.

Warto dodatkowo zahartować je w zimnej wodzie, wrzucając je na kilka chwil do miski lub przepłukując na sicie. Tak przygotowane warzywo można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych lub jako bazę pysznej sałatki.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Brokuły na anemię

Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego do diety powinny włączyć je osoby chore na cukrzycę. Dzięki zawartości chromu, warzywo to dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi.

Brokuły będą doskonałym elementem diety odchudzającej – w 100 g mają zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich błonnik dodatkowo zapełnia na długo uczucie sytości. 

Po brokuły powinny sięgnąć także osoby walczące z anemią – wszystko dzięki obecności żelaza i wspomagającej jego wchłanianie witaminie C. Duża zawartość potasu sprawia, że brokuły sprzyjają obniżeniu ciśnienia, dlatego do diety powinny włączyć je osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!