Szczególnie zimą warto sięgać po kiwi – jest to owoc egzotyczny, pełen witaminy C, będący doskonałą alternatywą w momencie, gdy na sklepowych półkach brakuje polskich, sezonowych owoców. Niestety wiele osób zniechęca się do kiwi ze względu na kłopot z obieraniem. A tymczasem jest kilka sposobów, jak w prosty sposób pozbyć się tej zamszowej skórki.
Jak jeść kiwi?
Sposobów na zjedzenie kiwi jest co najmniej kilka.
- Wykrawanie łyżeczką– najpierw należy obciąć końcówki kiwi, następnie łyżką lub łyżeczką należy wbić się pod samą skórką i przekręcić dookoła. Gdy owoc jest już okrojony, wówczas należy go wycisnąć ze skórki.
- Wydrążanie łyżeczką– drugi sposób również wykorzystuje łyżeczkę i zdaje się być prostszy – trzeba przekroić kiwi na pół i wydrążyć łyżeczką wnętrze. Obie metody sprawdzą się w przypadku dojrzałych owoców, miękkich po naciśnięciu skórki.
- Jak jabłko– z kolei twardsze kiwi, mające jędrną i cienką skórkę można swobodnie obierać tak, jak jabłko – pozbywać się cienkiej warstwy skórki okrawając dookoła owocu.
- Rantem od szklanki - ostatni sposób może wydawać się zabawny, ale jego fani przekonują, że to metoda, która sprawia, że kiwi nie traci soku. A nawet jeśli coś skapnie, to prosto do szklanki, a nie na blat! Kiwi należy przekroić wzdłuż, a następnie przejechać wzdłuż rantu szklanki odhaczając skórkę. Stosując tę metodę, warto wybrać szklankę z cienkiego szkła z dość ostrym rantem.
Reklama
Dlaczego warto jeść kiwi?
Kiwi ma w sobie sporą dawkę witaminy C i składników mineralnych:
- potasu,
- żelaza,
- magnezu,
- cynku.
Dodatkowo jedzone regularnie działa przeciwzakrzepowo, a także obniża poziom trójglicerydów. Ponieważ w 100 g owocu jest aż 312 mg potasu, kiwi może skutecznie obniżać nadciśnienie.
Reklama
Potrawy z kiwi
Kiwi jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych, ale także zielonych koktajli– idealnie komponuje się ze:
- szpinakiem,
- jarmużem,
- pietruszką,
które powinni do swojej diety włączyć wszyscy nadciśnieniowcy i osoby po zawałach.
Dzięki dużej zawartości witaminy C, warto włączać go do diety zimą, by wzmacniać odporność. Dzięki swojemu intensywnemu ubrawieniu oraz nietypowemu przekrojowi jest też chętnie wykorzystywany do dekoracji deserów.Warto jednak pamiętać, że surowy owoc kiwi zawiera enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretek.