Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jak jeść kiwi i jak je szybko obrać?

Sposobów, by sprawnie obrać kiwi jest co najmniej kilka. Warto je poznać i częściej sięgać po kiwi, bo to nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy owoc. Zimą jest niezastąpiony jako dodatek do koktajli i smoothies.
sposób jedzenia kiwi
źródło:123RF
Spis treści

Szczególnie zimą warto sięgać po kiwi – jest to owoc egzotyczny, pełen witaminy C, będący doskonałą alternatywą w momencie, gdy na sklepowych półkach brakuje polskich, sezonowych owoców. Niestety wiele osób zniechęca się do kiwi ze względu na kłopot z obieraniem. A tymczasem jest kilka sposobów, jak w prosty sposób pozbyć się tej zamszowej skórki.  

Jak jeść kiwi?

Sposobów na zjedzenie kiwi jest co najmniej kilka. 

  1. Wykrawanie łyżeczką– najpierw należy obciąć końcówki kiwi, następnie łyżką lub łyżeczką należy wbić się pod samą skórką i przekręcić dookoła. Gdy owoc jest już okrojony, wówczas należy go wycisnąć ze skórki. 
  2. Wydrążanie łyżeczką– drugi sposób również wykorzystuje łyżeczkę i zdaje się być prostszy – trzeba przekroić kiwi na pół i wydrążyć łyżeczką wnętrze. Obie metody sprawdzą się w przypadku dojrzałych owoców, miękkich po naciśnięciu skórki. 
  3. Jak jabłko– z kolei twardsze kiwi, mające jędrną i cienką skórkę można swobodnie obierać tak, jak jabłko – pozbywać się cienkiej warstwy skórki okrawając dookoła owocu. 
  4. Rantem od szklanki - ostatni sposób może wydawać się zabawny, ale jego fani przekonują, że to metoda, która sprawia, że kiwi nie traci soku. A nawet jeśli coś skapnie, to prosto do szklanki, a nie na blat! Kiwi należy przekroić wzdłuż, a następnie przejechać wzdłuż rantu szklanki odhaczając skórkę. Stosując tę metodę, warto wybrać szklankę z cienkiego szkła z dość ostrym rantem. 

Reklama

Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi ma w sobie sporą dawkę witaminy C i składników mineralnych: 

  • potasu, 
  • żelaza, 
  • magnezu, 
  • cynku. 

Dodatkowo jedzone regularnie działa przeciwzakrzepowo, a także obniża poziom trójglicerydów.  Ponieważ w 100 g owocu jest aż 312 mg potasu, kiwi może skutecznie obniżać nadciśnienie.

Reklama

Potrawy z kiwi

Kiwi jest doskonałym składnikiem sałatek owocowych, ale także zielonych koktajli– idealnie komponuje się ze:

które powinni do swojej diety włączyć wszyscy nadciśnieniowcy i osoby po zawałach. 

Dzięki dużej zawartości witaminy  C, warto włączać go do diety zimą, by wzmacniać odporność. Dzięki swojemu intensywnemu ubrawieniu oraz nietypowemu przekrojowi jest też chętnie wykorzystywany do dekoracji deserów.Warto jednak pamiętać, że surowy owoc kiwi zawiera enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretek. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce figi
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!