Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Mango - właściwości odżywcze, zdrowotne i regeneracyjne. Dlaczego warto je jeść?

Owoc mango z roku na rok cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Okazuje się, że prócz dobrego smaku mango ma także inne zalety. To przede wszystkim źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak obrać i jeść ten tropikalny przysmak, by nie stracił on swoich zdrowotnych właściwości.
Owoc mango
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Mango to smaczny owoc egzotyczny, który może być podawany zarówno do deserów, koktajli jak i stanowić dodatek dań wytrawnych, na przykład mięsnych.
  • Niewątpliwą zaletą tego owocu jest jego niska kaloryczność. W 100 g mango znajduje się jedynie 60 kcal. Owoc ten posiada również niski indeks glikemiczny. Z tego względu warto włączyć mango do swojej diety.
  • Ze względu na liczne właściwości zdrowotne i odżywcze zalety spożywania mango można mnożyć, m. in. spowalnia procesy starzenia, obniża cholesterol, zapobiega chorobom serca, a nawet redukuje chrypkę i niweluje podrażnienie gardła.
  • Owoc mango wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Dzięki swoim wartościom regeneracyjnym coraz częściej stanowi on jeden ze składników: szamponów, odżywek, kremów i balsamów do ciała.
SPRAWDŹ TEŻ: Morele - właściwości i kalorie
Spis treści

Jak wybrać dobre mango?

Mango jest owocem zaliczanym do rodziny pestkowców, jednak wokół pestki posiada dużą ilość soczystego miąższu.

Ma charakterystyczny kształt walca, lekko spłaszczającego się przy końcach. Kolor skóry mango zależy od etapu dojrzewania i przyjmuje barwy od ciemnozielonej, przez żółtą, pomarańczową aż po czerwoną.

Mimo sporej twardości powierzchnia tego egzotycznego owocu jest dosyć cienka i gładka. Od gatunku mango zależy jego wielkość, może osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów.

By wybrać mango, które będzie dojrzałe i słodkie należy zwrócić uwagę na wygląd jego skóry. Najważniejsza jest barwa: zielona świadczy o niedojrzałości, a intensywnie czerwona o przejrzeniu. Drugim elementem jest brak plam, przebarwień oraz uszkodzeń. Równie istotna jest także twardość mango.

Najlepszy do jedzenia będzie owoc, który po naciśnięciu lekko się ugnie. W odpowiednim wyborze pomoże także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach.

Jeśli dokonamy zakupu dojrzałego mango należy je przechowywać w lodówce, natomiast zielone powinno leżeć w temperaturze pokojowej, by stać się dojrzałe.

Reklama

Jak pokroić i obrać mango?

Czy obranie mango jest trudne? Otóż nie, jednym z najpopularniejszych sposobów jest tzw. metoda „na jeża”. Na czym ona dokładnie polega?

  1. Owoc mango umyj dokładnie wodą.
  2. Ustaw je w pozycji pionowej (ogonek skierowany w dół)
  3. Trzymając owoc, odetnij szersze boki wzdłuż pestki.
  4. Otrzymane części połóż miąższem do góry i nacinaj go w kratkę (bez przecinania skóry).
  5. Kawałek wywiń na zewnątrz, tak aby kostki zaczęły się od siebie oddzielać.

Reklama

Jak należy jeść mango?

Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle.

Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak np. szynka, ale i łosoś. 

Ile kalorii ma mango? W 100 g znajduje się ok. 70 kalorii. Jedna sztuka waży ok. 250g, co daje niecałe 200 kalorii. Należy pamiętać, iż są to tzw. wartościowe kalorie, dlatego po ten owoc warto sięgnąć pomiędzy posiłkami. To świetny substytut deseru lub drugiego śniadania. 

Reklama

Właściwości i zalety mango

Egzotyczne mango zalicza się nie tylko do najsmaczniejszych owoców na świecie. Dzięki swoim składnikom odżywczym jest też jednym z najzdrowszych. Do jego właściwości można zaliczyć między innymi:

  • działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe,
  • ochronę organizmu przed nowotworami,
  • spowalnianie procesu starzenia,
  • normalizację poziomu cukru we krwi (więcej znajdziesz w artykule: mango a cukrzyca),
  • wzmacnianie układu odpornościowego,
  • zwiększanie przyswajalności żelaza,
  • poprawę przemiany materii,
  • zapobieganie chorobom serca,
  • obniżania poziomu cholesterolu,
  • poprawę nawilżenia i elastyczności skóry,
  • pozytywny wpływ na stan oczu.

Niewątpliwą zaletą tego owocu jest jego niska kaloryczność. W 100 g mango znajduje się jedynie 60 kcal. Dodatkowo ma także niezbyt wysoki indeks glikemiczny. Dlatego mango warto włączyć do swojej diety. Ponadto owoc mango ma również swoje zastosowanie w kosmetyce.

Cechują go właściwości odżywcze i regeneracyjne, dlatego rekomendowany jest zwłaszcza osobom z cerą suchą, jak i mieszaną. Coraz częściej jest on jednym ze składników: szamponów, odżywek, kremów i balsamów do ciała.

Ponadto może być on stosowany przy bólu gardła, gdyż zmniejsza jego podrażnienie, przynosząc ulgę, jak również redukuje chrypkę. 

Reklama

Witaminy i wartości odżywcze mango

Swoje zdrowotne właściwości i wartości odżywcze, mango zawdzięcza zawartości glikozydu - mangiferyny. Posiada także związki polifenolowe, witaminy A, C, E i K, a także te z grupy B. Mango to też źródło karotenów (w tym beta karotenu), przeciwutleniaczy oraz bogactwo błonnika.

Korzystne dla zdrowia są również zawarte w nim mikroelementy, takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód i wapń.

Należy jednak pamiętać, iż owoc mango może prowadzić do wystąpienia uczulenia, powodując:

  • opuchnięcie wargi,
  • wysypkę na ciele,
  • widoczne podrażnienie skóry. 

W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem, gdyż w poważnych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jędrzejko K, Kowalczyk B, Balcer B. Rośliny kosmetyczne. Wyd ŚlUM, Katowice 2007
  • Mustapha AA, Enemali MO, Olose M i wsp. Phytoconstituents and antibacterial efficacy of mango (Mangifera indica) leave extracts. J Med Plants Stud 2014
  • Ajila CM, Prasada Rao UJS. Mango peel dietary fibre: Composition and associated bound phenolics. J Funct Foods 2013
  • Jahurul MHA, Zaidul ISM, Ghafoor K i wsp. Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chem 2015
  • Tharanathan RN, Yashoda HM, Prabha TN. Mango (Mangifera indica L.). The king of fruits – an overview. Food Rev Int 2006;
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!