Kosz pełen grzybów to powód do domu, ale też spore wyzwanie, gdyż po przyniesieniu z lasu trzeba jak najszybciej oczyścić. Jak to zrobić prawidłowo?
Reklama
Od czego zacząć czyszczenie grzybów leśnych?
Pierwszym krokiem powinna być segregacja - należy posortować grzyby gatunkami, gdyż od tego zależy sposób dalszej pracy z nimi.
Na tym etapie bezwzględnie należy sprawdzić, czy wszystkie przyniesione do domu okazy są jadalne. W przypadku wątpliwości lepszym rozwiązaniem jest odrzucić nawet kilka sztuk niż narażać siebie i bliskich na zatrucie albo wizytę w szpitalu.
Dobrze jest zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż grzyby oddają ciemne soki zabarwiające dłonie na długi czas.
Jeszcze przed myciem i czyszczeniem należy sprawdzić czy grzyb nie jest robaczywy lub spleśniały. Lepiej nie oczyszczać grzybów z robaków i od razu wyrzucić cały taki okaz. Nawet, gdybyśmy pozbyli się pasożytów, zawsze istnieje ryzyko, że w grzybie pozostaną ich odchody.
Bezwzględnie należy się też pozbyć się grzybów, na których jest widoczna pleśń. Podobnie jak w przypadku spleśniałych owoców i warzyw - pleśń atakuje całą roślinę i jest nawet w częściach, w których jej nie widać.
Aby uniknąć zatrucia, zdecydowanie należy wyrzucić cały spleśniały grzyb.
Reklama
Jak szybko oczyścić grzyby z piasku?
Czyszczenie grzybów z piasku to mozolna praca, ale najważniejsza podczas przygotowywania ich do jedzenia. Zgrzytanie między zębami nie jest niczym przyjemnym.
Od wielu lat stosuje się do czyszczenia metodę naszych dziadków. Polega na wrzuceniu grzybów do mocno osolonego wrzątku. Po zamieszaniu i odczekaniu kilku chwil piasek oraz inne zanieczyszczenia powinny same się oddzielić.
Jest też taki sam sposób, ale z wykorzystaniem zimnej wody. W obu przypadkach może zajść potrzeba powtórzenia mycia grzybów, jeśli są bardzo brudne.
Takie moczenie sprawdzi się w przypadku grzybów, które zamierzamy spożyć w niedługim czasie lub marynować w słoikach. Tego rodzaju metoda oczyszczania leśnych okazów nie jest z kolei wskazana przed ich mrożeniem.
Reklama
Czy myć grzyby przed zamrożeniem?
Warto pamiętać, że sposób czyszczenia grzybów zależy od tego, co dalej zamierzamy z nimi zrobić. Inaczej przygotowuje się je do mrożenia, obróbki termicznej i marynowania.
Grzybów przed mrożeniem i suszeniem nie powinno się myć w misce z wodą, gdyż wchłoną za dużo cieczy. Wówczas po zamrożeniu i rozmrożeniu oklapną, stracą jędrność i staną się mało apetyczne.
Należy przetrzeć grzyby mokrą szmatką, pokroić na mniejsze części i przede wszystkim sprawdzić czy nie są robaczywe. Do tego przyda się mały, ostry nożyk, którym można także zdrapać zabrudzenia z kapeluszy i trzonków.
Skrobać kapelusze i trzonki można u grzybów twardszych, takich jak prawdziwki, podgrzybki, koźlaki czy kurki. U delikatniejszych, np. maślaków trzeba będzie poprzestać na wilgotnej szmatce.
Reklama
Czy myć grzyby przed smażeniem i gotowaniem?
Inaczej sprawa wygląda w przypadku grzybów, które mają zostać zjedzone w formie świeżej. Te można wygodnie płukać obmywając, np. w durszlaku lub nawet w misce z wodą.
Ta druga metoda jest wygodniejsza, bo pomaga dokładniej pozbyć się zanieczyszczeń, które lądują na dnie miski, podczas gdy grzyby pływają przy powierzchni wody. To, czego nie uda się wypłukać, należy usunąć małym, ostrym nożykiem.
W podobny sposób należy przygotować grzyby przed zamarynowaniem.
Reklama
Jak przyrządzić grzyby po oczyszczeniu?
Po oczyszczeniu grzybów przychodzi czas na ich przygotowanie do jedzenia. Jest kilka opcji, z których można skorzystać. Warto pamiętać, że jedne grzyby bardziej nadają się do suszenia, a inne bardziej do gotowania.
Do marynowania warto wybrać najmniejsze grzyby:
Do suszenia najlepiej sprawdzą się średnie, twarde grzyby:
- borowiki,
- podgrzybki,
- koźlarze.
Do gotowania idealnie sprawdzą się grzyby duże lub twarde:
- maślaki,
- kanie (idealne do smażenia),
- kurki,
- opieńki (dodatek do zup, np. krupniku).
Wszystkie rodzaje grzybów można przechować na później, mrożąc je.