Co to jest tofu naturalne?
Tofu naturalne to rodzaj sera tofu. To czysta, niezmącona wersja tofu, które powstaje z mleka sojowego. Obok tego naturalnego, które charakteryzuje się delikatnym smakiem (niektórzy twierdzą, że naturalne tofu jest bezsmakowe), występują inne rodzaje tofu, takie jak - tofu marynowane, tofu wędzone, silken tofu (jedwabiste) oraz z dodatkami (takimi jak np. zioła, przyprawy, czosnek, chilli, itp.).
Tofu stanowi ważny element diety dla osoby, która pragnie dostarczyć organizmowi dużą dawkę białka, wapnia, a także innych minerałów, takich jak:
- potas
- cynk
- miedź,
- mangan,
- selen,
- fosfor.
W tofu występują również witaminy, takie jak C, A, K, czy witaminy z grupy B. Dodatkowo działa przeciwnowotworowo. Ponadto dzięki regularnemu spożywaniu tego składnika zmniejsza się ryzyko zachorowania na schorzenia sercowo-naczyniowe, a objawy klimakterium nie są takie uciążliwe. Tofu ma także udział w redukowaniu tkanki tłuszczowej, o czym powinny wiedzieć osoby, które pragną schudnąć.
Zanim jednak rzucimy się na tofu lepiej upewnić się, że jest to składnik, którego nasz ustrój potrzebuje i który nam nie zaszkodzi. Z nadmiernym przyjmowaniem go powinny uważać m.in. osoby chore na tarczycę.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Co można zrobić z naturalnego tofu?
Co można zrobić z naturalnego tofu? Jak jeść ten azjatycki przysmak, żeby odczuwać przyjemność z każdego kolejnego kęsa?
Naturalne tofu jest o tyle uniwersalne, że można z nim eksperymentować na różne sposoby. Można go dodać do warzyw, owoców, jaj, kiełków, itp. Można z niego zrobić danie słone lub słodką przekąskę.
Zatrzymajmy się na chwilę przy potrawach podawanych na słono. Jedną z takich propozycji stanowią kotleciki z tofu. Najpierw gotujemy około kg ziemniaków, blendujemy je i dodajemy ulubione przyprawy oraz zioła (w ilości jaką preferujemy), następnie rozkruszamy kostkę tofu i wsypujemy szklankę mąki (najlepiej z amarantusa lub z ciecierzycy).
Potem kroimy w kostkę 3 małe cebulki i szklimy je na patelni na tłuszczu (np. na oleju kokosowym wymieszanym z wodą). Po przestygnięciu dodajemy cebulę do masy i formujemy kotleciki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy kotlety w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut (po 15 minutach należy przewrócić kotlety na drugą stronę).
Z naturalnego tofu smaczna jest też inna potrawa – tofu z cukinią, które można podawać z ryżem. Najpierw przygotowujemy sos składający się ze szklanki wody, sosów sojowych (po 3 łyżki jasnego i ciemnego), dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku, dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, dwóch łyżeczek przyprawy „Pięciu Smaków” i innych przypraw do smaku.
Następnie na oleju smażymy tofu (300 g) pokrojone w centymetrowe kwadraciki. Potem kroimy w paski czerwoną paprykę, zieloną paprykę, czerwoną cebulkę i pół cukinii. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, potem dodajemy paprykę, a na końcu cukinię. Kiedy wszystko sobą przejdzie dodajemy tofu i zalewamy całość sosem, potrawę dusimy pod przykryciem 10 minut.
Reklama
Jak jeść naturalne tofu na słodko?
Aby naturalne tofu podawać w wersji na słodko dobrze jest wzbogacić je sokiem z cytryny lub sokiem z pomarańczy. Słodkie tofu… Jak przyrządzić takie danie?
Słodkie wydanie naturalnego tofu znajdziemy np. w sałatce owocowej z sosem tofu. Do wykonania sałatki potrzebne będą: pół kg mieszanki owoców (takich jakie lubimy), 5 łyżek rodzynek, 5 łyżek orzechów włoskich, łyżka miodu, łyżka cukru, pół łyżeczki aromatu waniliowego, szczypta soli oraz 150 g tofu.
Najpierw należy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W czasie gdy rodzynki będą miękły można pokroić orzechy oraz owoce na kawałki lub plasterki. Następnie należy zmiksować ze sobą tofu, cukier, aromat waniliowy i sól, tak by powstał gładki sos. Owoce, miód i rodzynki należy przełożyć do miski, polać sosem i posypać orzechami. Można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić chwilę w lodówce.
Z tofu naturalnego możemy też przyrządzić pyszne koktajle owocowe i warzywne. Oto przepis na jeden z nich: zmieszać na gładką masę dwie garście jagód (mogą być też borówki, truskawki, czy maliny), 90 g naturalnego tofu, szklankę mleka sojowego i banana. Pić najlepiej od razu po przygotowaniu.