Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?

Mówi się, że naturalne tofu ma mdły smak. Niektórzy twierdzą, że jest całkowicie pozbawione smaku. Nikt jednak nie każe jeść go na surowo. Właściwe przyrządzenie go sprawi, że danie ucieszy nie jedno podniebienie. Istnieje bowiem mnóstwo przepisów na pyszne potrawy, których podstawą jest naturalne tofu. Sprawdź propozycje.
Tofu naturalne na kuchennym blacie
źródło:123RF
Spis treści

Co to jest tofu naturalne?

Tofu naturalne to rodzaj sera tofu. To czysta, niezmącona wersja tofu, które powstaje z mleka sojowego. Obok tego naturalnego, które charakteryzuje się delikatnym smakiem (niektórzy twierdzą, że naturalne tofu jest bezsmakowe), występują inne rodzaje tofu, takie jak - tofu marynowane, tofu wędzone, silken tofu (jedwabiste) oraz z dodatkami (takimi jak np. zioła, przyprawy, czosnek, chilli, itp.).

Tofu stanowi ważny element diety dla osoby, która pragnie dostarczyć organizmowi dużą dawkę białka, wapnia, a także innych minerałów, takich jak:

  • potas
  • cynk
  • miedź, 
  • mangan, 
  • selen, 
  • fosfor. 

W tofu występują również witaminy, takie jak C, A, K, czy witaminy z grupy B. Dodatkowo działa przeciwnowotworowo. Ponadto dzięki regularnemu spożywaniu tego składnika zmniejsza się ryzyko zachorowania na schorzenia sercowo-naczyniowe, a objawy klimakterium nie są takie uciążliwe. Tofu ma także udział w redukowaniu tkanki tłuszczowej, o czym powinny wiedzieć osoby, które pragną schudnąć. 

Zanim jednak rzucimy się na tofu lepiej upewnić się, że jest to składnik, którego nasz ustrój potrzebuje i który nam nie zaszkodzi. Z nadmiernym przyjmowaniem go powinny uważać m.in. osoby chore na tarczycę.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Co można zrobić z naturalnego tofu?

Co można zrobić z naturalnego tofu? Jak jeść ten azjatycki przysmak, żeby odczuwać przyjemność z każdego kolejnego kęsa? 

Naturalne tofu jest o tyle uniwersalne, że można z nim eksperymentować na różne sposoby. Można go dodać do warzyw, owoców, jaj, kiełków, itp. Można z niego zrobić danie słone lub słodką przekąskę. 

Zatrzymajmy się na chwilę przy potrawach podawanych na słono. Jedną z takich propozycji stanowią kotleciki z tofu. Najpierw gotujemy około kg ziemniaków, blendujemy je i dodajemy ulubione przyprawy oraz zioła (w ilości jaką preferujemy), następnie rozkruszamy kostkę tofu i wsypujemy szklankę mąki (najlepiej z amarantusa lub z ciecierzycy).

Potem kroimy w kostkę 3 małe cebulki i szklimy je na patelni na tłuszczu (np. na oleju kokosowym wymieszanym z wodą). Po przestygnięciu dodajemy cebulę do masy i formujemy kotleciki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy kotlety w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut (po 15 minutach należy przewrócić kotlety na drugą stronę). 

Z naturalnego tofu smaczna jest też inna potrawa – tofu z cukinią, które można podawać z ryżem. Najpierw przygotowujemy sos składający się ze szklanki wody, sosów sojowych (po 3 łyżki jasnego i ciemnego), dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku, dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, dwóch łyżeczek przyprawy „Pięciu Smaków” i innych przypraw do smaku.

Następnie na oleju smażymy tofu (300 g) pokrojone w centymetrowe kwadraciki. Potem kroimy w paski czerwoną paprykę, zieloną paprykę, czerwoną cebulkę i pół cukinii. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, potem dodajemy paprykę, a na końcu cukinię. Kiedy wszystko sobą przejdzie dodajemy tofu i zalewamy całość sosem, potrawę dusimy pod przykryciem 10 minut. 

Reklama

Jak jeść naturalne tofu na słodko?

Aby naturalne tofu podawać w wersji na słodko dobrze jest wzbogacić je sokiem z cytryny lub sokiem z pomarańczy. Słodkie tofu… Jak przyrządzić takie danie?

Słodkie wydanie naturalnego tofu znajdziemy np. w sałatce owocowej z sosem tofu. Do wykonania sałatki potrzebne będą: pół kg mieszanki owoców (takich jakie lubimy), 5 łyżek rodzynek, 5 łyżek orzechów włoskich, łyżka miodu, łyżka cukru, pół łyżeczki aromatu waniliowego, szczypta soli oraz 150 g tofu.

Najpierw należy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W czasie gdy rodzynki będą miękły można pokroić orzechy oraz owoce na kawałki lub plasterki. Następnie należy zmiksować ze sobą tofu, cukier, aromat waniliowy i sól, tak by powstał gładki sos. Owoce, miód i rodzynki należy przełożyć do miski, polać sosem i posypać orzechami. Można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić chwilę w lodówce.

Z tofu naturalnego możemy też przyrządzić pyszne koktajle owocowe i warzywne. Oto przepis na jeden z nich: zmieszać na gładką masę dwie garście jagód (mogą być też borówki, truskawki, czy maliny), 90 g naturalnego tofu, szklankę mleka sojowego i banana. Pić najlepiej od razu po przygotowaniu.

Czytaj również

Bibliografia

  • https://www.agamasmaka.pl/2015/05/kotlety-ziemniaczane-pieczone.html
  • https://www.przepisy.pl/przepis/tofu-z-cukinia
  • https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-owocowa-z-sosem-tofu
  • Heather Thomas, The Tofu Cookbook, Ebury Press, 2019, ISBN 9781529104394.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Przepisy
Przekąski na Halloween - oryginalne przepisy na przystawki 2024
Propozycje przekąsek na Halloween
Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy
Kanapka z awokado
Mleko migdałowe – właściwości, kalorie. Jak zrobić?
Mleko migdałowe w dzbanku
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Produkty na dietetyczną kolację
Dietetyczna kolacja – na ciepło i sałatki. Przepisy
Zupa z selera w białek miseczce
Zupa z selera naciowego: przepis na krem i zupy dietetyczne

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!