Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Sprawdź poradnik

Każdy, kto przynajmniej raz był na Podhalu, wie, że oscypek to jeden z największych tamtejszych przysmaków. Ten góralski smakołyk można nabyć niemalże na każdym kroku - w Zakopanem na Krupówkach, w bacówce, sklepie, a także na przydrożnym straganie. Warto jednak mieć się na baczności kupując regionalny wyrób. Dlaczego? Bo oscypek oscypkowi nierówny. Jeśli nie chcesz "naciąć" się na podróbkę, sprawdź, co musisz wiedzieć o prawdziwym oscypku.
Oscypki i inne tradycyjne sery z Podhala
źródło: materiały partnera
Spis treści

Oryginalny oscypek, a serek górski - czy to to samo?

Na pierwszy rzut oka oba sery wyglądają podobnie. Mogą jednak różnić się nieco barwą, kształtem i smakiem, ale przede wszystkim różnią się od siebie zawartością mleka owczego. Prawdziwego góralskiego oscypka nie można potraktować, jak zwykłego sera. Nie dość, że certyfikowany oscypek musi spełniać unijne wymogi, to również można go dostać tylko i wyłącznie od maja do września. Nie bez powodu zatem rarytas ten został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych i zyskał tym samym status Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Jak wiadomo, nad Bałtykiem króluje ryba, a w górach królują oscypki, będące symbolem podhalańskich terenów. Warto jednak wiedzieć, czym charakteryzuje się ten specjał, aby nie dać się oszukać. Najlepiej kupować oryginalne sery w sprawdzonych miejscach. Jednym z nich jest sklep online Schronisko Bukowina, gdzie można znaleźć pyszne, świeże oscypki (https://schroniskobukowina.pl/oscypek-z-certyfikatem) - co najważniejsze - z certyfikatem.

Reklama

Po czym poznać prawdziwego oscypka?

Zapewne każdy turysta, który odwiedza Tatry, chce spróbować prawdziwego oscypka. To symbol tych gór, a także prawdziwej tradycji wypasu owiec i produkcji tego wyjątkowego sera. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy podrabiać można niemal wszystko, rozróżnienie autentycznego oscypka od podróbki może być zadaniem wymagającym.

Prawdziwy oscypek ma charakterystyczny stożkowaty kształt, który nie jest łatwy do podrabiania. Wysokość oscypka mieści się zazwyczaj w przedziale od 17 do 23 cm, choć zdarzają się także większe i mniejsze egzemplarze. Podróbki często mają nierówne kształty lub są zbyt regularne, co może świadczyć o sztucznej produkcji.

Oscypek powinien mieć intensywny aromat wędzonego sera. Zapach ten jest charakterystyczny i trudny do podrobienia. Oryginalny przysmak, który kupimy w górach produkowany jest głównie z mleka owczego (minimum 60 proc), które pochodzi z wypasu owiec na tatrzańskich polanach i dolinach. Skład ten zapewnia oscypkowi unikalny smak i konsystencję. Podróbki często zawierają dodatki, lub jedynie mleko krowie, co wpływa na smak i teksturę sera.

To jednak nie wszystko - warto wiedzieć, że oscypek to twardy ser, który wyróżnia się gęstą, kremową konsystencją i lekko słonawym smakiem. Natomiast podróbki mogą być bardziej suche lub mieć gumowatą teksturę. 

Reklama

Góralski przysmak z owczego mleka - gdzie go kupić?

Trwa sezon urlopowy, a to idealna okazja do tego, aby wybrać się w góry. To także okres wypasu owiec, a to oznacza tylko jedno - to doskonała możliwość, by móc spróbować prawdziwego oscypka spod samiuśkich Tatr.

Na Podhalu można znaleźć wiele stoisk, na których sprzedawcy kuszą oscypkami, jednak spora ich część to po prostu zwykłe serki z mleka krowiego, niemające nic wspólnego z tym regionalnym specjałem. Jeśli chcesz kupić certyfikowane oscypki od lokalnych, zaufanych dostawców zajrzyj do sklepu stacjonarnego Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej lub wejdź na stronę www.schroniskobukowina.pl, gdzie znajdziesz wyśmienite, aromatyczne oscypki z prawdziwego zdarzenia. 

Oscypek to nie tylko ser, to symbol tradycji i historii Tatr. Dlatego warto docenić autentyczność i wysiłek lokalnych producentów, którzy dbają o to, byśmy mogli delektować się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego sera.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!