Jak sparzyć cebulę?
Do sałatek czy surówek zwykle dodajemy świeżą cebulę. Jeśli jednak przeszkadza nam jej ostry smak lub warzywo to jest dla nas zbyt ciężkostrawne, można je sparzyć. Dzięki temu aromat tego warzywa nie zdominuje innych składników potraw i będzie delikatniejszy.
Wystarczy umieścić porcję cebuli na sitku i przelać je wrzątkiem, po czym odstawić do ostygnięcia. W zależności od tego, do jakiego dania będziemy dodawać cebulę, można pokroić ją w kostkę lub pióra.
Reklama
Przepis na śledzia w oleju z cebulką
Cebulę parzy się najczęściej w przygotowaniu potraw śledziowych. Oto przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie (matjasów),
- mleko do namoczenia,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- świeżo zmielony pieprz czarny.
Śledzia moczymy w takiej ilości mleka, by przykryło ono filety w całości. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy ryba puściła odpowiednią ilość soli – jeśli tak, opłukujemy filety pod bieżącą wodą, jeśli nie, pozostawiamy je w mleku na około pół godziny.
Cebule obieramy i kroimy w piórka, następnie parzymy wrzątkiem na sicie. Po opłukaniu, filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Następnie układamy je na półmisku, przykrywamy cebulą, zalewamy olejem i posypujemy pieprzem. Wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula to skarbnica wielu witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzem wzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.Cebula wpływa pozytywnie także na krew, nie dopuszczając do powstawania zakrzepów.
W przypadku problemów żołądkowych, cebuli nie należy jeść zbyt często, a przed jedzeniem warto ją sparzyć. Obróbka termiczna co prawda pozbawi jej części witamin, umożliwi jednak spożywanie jej przez osoby z problemami trawiennymi.