Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jak sparzyć cebulę?

Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku. Jak sparzyć cebulę, aby jej nie rozgotować?
Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku
Źródło:123RF
Spis treści

Jak sparzyć cebulę?

Do sałatek czy surówek zwykle dodajemy świeżą cebulę. Jeśli jednak przeszkadza nam jej ostry smak lub warzywo to jest dla nas zbyt ciężkostrawne, można je sparzyć. Dzięki temu aromat tego warzywa nie zdominuje innych składników potraw i będzie delikatniejszy. 

Wystarczy umieścić porcję cebuli na sitku i przelać je wrzątkiem, po czym odstawić do ostygnięcia. W zależności od tego, do jakiego dania będziemy dodawać cebulę, można pokroić ją w kostkę lub pióra.

Reklama

Przepis na śledzia w oleju z cebulką

Cebulę parzy się najczęściej w przygotowaniu potraw śledziowych. Oto przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie (matjasów),
  • mleko do namoczenia,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • świeżo zmielony pieprz czarny.

Śledzia moczymy w takiej ilości mleka, by przykryło ono filety w całości. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy ryba puściła odpowiednią ilość soli – jeśli tak, opłukujemy filety pod bieżącą wodą, jeśli nie, pozostawiamy je w mleku na około pół godziny.

Cebule obieramy i kroimy w piórka, następnie parzymy wrzątkiem na sicie. Po opłukaniu, filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Następnie układamy je na półmisku, przykrywamy cebulą, zalewamy olejem i posypujemy pieprzem. Wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula to skarbnica wielu witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzem wzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.Cebula wpływa pozytywnie także na krew, nie dopuszczając do powstawania zakrzepów. 

W przypadku problemów żołądkowych, cebuli nie należy jeść zbyt często, a przed jedzeniem warto ją sparzyć. Obróbka termiczna co prawda pozbawi jej części witamin, umożliwi jednak spożywanie jej przez osoby z problemami trawiennymi.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!